Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapetan Varaždinaca

Benko: Za plave navijam u LP-u, a u prvenstvu su i dalje favoriti

23.09.2019.
u 07:02

Dinamo ima dvije momčadi koje mogu biti prvaci, ne znaš koja je jača, i za mene su i dalje favoriti za naslov prvaka. No, danas je pogled na tablicu malo čudan i drukčiji i jamči nam zanimljiv nastavak prvenstva. Hajduk mi se čini ozbiljnijim protukandidatom nego što je to bio prošlih sezona – kaže Benko

Nije namjera opravdavati Bjelicu za promašenu koncepciju u Varaždinu i šokantan poraz od posljednjeplasirane momčadi prvenstva, ali nije naodmet podsjetiti da su se Dinamu kroz povijest ovakvi šokovi već događali, upravo nakon najvećih europskih pobjeda.

Primjerice, 14. lipnja 1967. godine Dinamo je u polufinalu Kupa velesajamskih gradova u Zagrebu pregazio Eintracht s 4:0, a samo četiri dana kasnije, plavi su, naravno bez teško ozlijeđenog Lamze, na Kantridi od Rijeke izgubili 2:3.

1/12

I ispali iz utrke za naslov prvaka.

Dva poraza od Dragovoljca

U rujnu 1998. godine Dinamo je u samo četiri dana uspio pregaziti Grasshopper u Zürichu s 5:0, a potom u prvenstvu izgubiti od Ilije Lončarevića i Hrvatskog dragovoljca u Velikoj Gorici (1:2).

Na kraju, i godinu kasnije, u studenome 1998., Dinamo je u srijedu svladao Ajax u Amsterdamu u Ligi prvaka (1:0), a u nedjelju opet kleknuo od Dragovoljca (trener Tucak) s 0:1.

Dakle, iz tog kuta gledano, kiks plavih u Varaždinu i nije iznenađenje i on teško može imati dalekosežne posljedice. Kao što nisu imala ni prethodna dva, budući da je Dinamo i 1998., i 1999. bio prvak, iako ne s trenerima koji su gubili od Dragovoljca, Vlaka i Zajeca.

A hoće li u ovoj sezoni prvi kroz cilj?, pitamo jednoga od varaždinskih junaka, 35-godišnjega Leona Benka.

– Dinamo ima dvije momčadi koje mogu biti prvaci, ne znaš koja je jača, i za mene su i dalje favoriti za naslov prvaka. No, danas je pogled na tablicu malo čudan i drukčiji i jamči nam zanimljiv nastavak prvenstva. Hajduk mi se čini ozbiljnijim protukandidatom nego što je to bio prošlih sezona – kaže Benko.

No razgovarajmo ipak o varaždinskim herojima. Kako vas je trener Perković pripremao za Dinamo? Jeste li ih se ustrtarili nakon Atalante?

– To s Atalantom bilo je užitak gledati, u toj utakmici Dinamo je zaista izgledao kao velika svjetska momčad. Međutim, nismo mi momčad koja će se nekoga prepasti, pa ni nekoga tko je hit Lige prvaka. Boro (trener Perković) u pripremi utakmice kazao nam je kako ćemo sigurno imati svoju šansu, da moramo samo biti čvrsti u defenzivnom bloku. Znali smo da ćemo imati publiku za sebe i da samo moramo biti strpljivi. Uza svu želju i htijenje, sve nam se poklopilo i ispalo je najbolje – nastavlja Benko.

Jeste i imali osjećaj na terenu da su vas Dinamovi nogometaši podcijenili?

– Ne bih rekao da su nas podcijenili. Bili su oni pravi, željeli su pobjedu, imali su 2-3 dobre šanse, nisu im ušle, a sreća se, eto, napokon okrenula i na našu stranu – ističe Benko.

Perspektiva Varaždina nakon pobjede nad Dinamom čini se ipak svjetlijom. Prethodno ste osvojili bod protiv Osijeka u Gradskom vrtu.

– Pobjeda je slatka, ali ona još nije spasonosna. Naravno da nas sve skupa to ohrabruje, pa i onaj bod osvojen u Osijeku, no mi se još uigravamo, navikavamo se jedni na druge. Posljednji smo krenuli s pripremama, ostali smo bez Jerteca, pa nam je tek prije koji dan došao Iranac Mehdikhani. Tako se kompletiramo u hodu. Odigran je tek prvi krug prvenstva, a rekao bih da nam rastu šanse i da ćemo biti sve bolji. Nikome neće biti lako u Varaždinu.

Plavi su strašna momčad

Kako gledate na Dinamove šanse u Ligi prvaka?

– Dinamo je svoj europski cilj za ovu sezonu ispunio plasmanom u Ligu prvaka. Sada mogu igrati za svoj gušt, i to čine zaista sjajno. Njihov sam navijač, želim im da odu što dalje u Ligi prvaka, jer od toga imaju koristi svi prvoligaši – nastavlja Benko.

Manchester City, sljedeći Dinamov suparnik, slavio je 8:0, a Dinamo izgubio u Varaždinu. Trebaju li plavi strepiti od gostovanja na Etihadu 1. listopada?
– Manchester City najvrednija je momčad svijeta, ima najboljeg trenera na svijetu, u stanju su u engleskom prvenstvu utrpati osam komada. Ali, mi ovdje govorimo o Dinamu, koji ima strašnu momčad, s Petkovićem, Olmom, sjajnim Perićem...

Ta momčad protiv Atalante nije pokazala nijednu jedinu slabost. Tako mislim da se Dinamu, unatoč svoj silini Cityja, ne može dogoditi da tamo pretrpi katastrofu – dodao je Leon Benko, legenda Varaždina sa 104 nastupa i 40 pogodaka.

Sam kaže da ga godine ne opterećuju, da nema namjeru više seliti se iz Varaždina...

– To je moj grad, tu sam cijeli život, i sa srcem igram za svoj klub, pomagat ću mu koliko god me budu trebao – zaključio je 35-godišnji Benko, drugi najstariji nogometaš Hrvatske lige, iza 36-godišnjeg Ivana Krstanovića iz Slavena Belupa.

Obojica su četiri godine starija od najmlađega trenera lige, Ivana Preleca iz Istre 1961, rođenog 1987. godine.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
13:53 23.09.2019.

Benko je legendaran igrač,ali godine su ga sustigle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije