Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORT I TEHNOLOGIJA

Uz pomoć laptopa do uspjeha

Borussia Dortmund - Benfica
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
11.06.2017.
u 08:02

U trenažnom centru koji vodi nekada poznati portugalski centarfor Nuno Gomes, ključan je laboratorij 360S. Sustavi kojima je lab opremljen omogućuju točnu procjenu igračeve agilnosti i točnosti.

Portugalski prvak Benfica omogućila je poznatom tehnološkom magazinu Wired ekskluzivni pristup svom suvremenom kampu za trening. Može vam se činiti čudno, no treba Eusebijev klub opravdati zbog takvog stava jer riječ je o nečemu što je Benfici omogućilo da u posljednjih šest godina od prodaje igrača zaradi 320 milijuna eura! I da usput četiri puta zaredom osvoji prvenstvo.

Podsjetimo, na terenima Sport Lisboe e Benfice svoje je znanje usavršavao i golman Atlético Madrida Jan Oblak. On je u Lisabon došao 2010. godine za 1,7 milijuna eura da bi ga Atlético četiri godine poslije platio 16 milijuna eura. I David Luiz je došao kao mladac za milijun i pol eura 2007. pa je četiri godine kasnije otišao u Chelsea za 25 milijuna eura, ali i za Nemanju Matića. A onda se i sam Matić nakon tri godina vratio u Chelsea za 25 milijuna. Pa što je to što Benfica ima da prodaje igrače bolje i od Zdravka Mamića?

Sustavni rad

Taj Benfica Caixa Futebol Campus ima sedam travnatih igrališta, dva s umjetnom travom, smještaj za 65 mladih igrača, ali i testni laboratorij nazvan 360S. Svakog dana tamo vježba stotinjak igrača iz tri Benficine momčadi, prve, druge i juniorske, a dok treniraju prati se gotovo sve što se tiče njihove sportske osobnosti. Zato da se ona dobro analizira i poboljša tehnologijom.

U podatke svakog igrača ulazi koliko jedu i spavaju, koliko su brzi, koliko se brzo umaraju i oporavljaju, koliko su mentalno jaki. Ti se podaci obrađuju kroz Microsoftovu cloud platformu Azure nakon čega svaki igrač dobiva personalizirani program treninga kroz koji mu se ispravljaju slabosti, unapređuju jake strane, ali i smanjuje mogućnost ozljeđivanja.

Na prvu, ne čini se nešto pretjerano komplicirano, svaki diplomirani trener trebao bi moći bez problema uočiti bolje i lošije strane nekog igrača. No, ovdje se to radi senzorima, i to ne s tri ili četiri, nego cijelom gomilom. Tu je Datatrax, sustav kojim se igrač prati u utakmici, pa Prozone, Philips Actiware biosenzori, StatSports GPS sustav, OptoGait za analizu kretanja, Biodex fizioterapijski sustav... Podaci dobiveni sa svih tih sustava objedinjuju se u zajednički format za svakog igrača posebno.

U trenažnom centru koji vodi nekada poznati portugalski centarfor Nuno Gomes, ključan je laboratorij 360S. Sustavi kojima je lab opremljen omogućuju točnu procjenu igračeve agilnosti i točnosti. Testiranom igraču iz topa se nabacuje lopta kojom on mora pogoditi metu osvijetljenu LED lampom, a koja svaki put mijenja položaj. Tome su priključeni i drugi senzori te računala koja će “prožvakati” sve podatke dobivene za testiranja. StatSports GPS sustavom provjeravaju se brzina, pokrivena udaljenost, prosječni ritam srca za utakmice ili treninga.

Prevencija ozljeda

Ovaj sustav koriste mnoge sportske momčadi, no Benfica u njemu vidi i još jednu korisnu primjenu – prevenciju ozljeda.

Shvatili su da onaj igrač koji za utakmice radi više sprinteva može biti podložniji ozljedama. Slično je i s igračima koji dosta driblaju, nagle promjene smjera dodatno opterećuju tijelo pa može doći i do ozljeda koje nisu uzrokovane nekim izravnim kontaktom. Benfica u ove sustave ulaže već osam godina.

Ispočetka su koristili vlastitu opremu, no danas su manekeni vrhunske Microsoftove tehnologije. Podaci su o igračima pohranjeni u Azure. Nakon osam godina stvorene su ekstenzivne baze podataka koje omogućuju precizna predviđanja za svakog od igrača, kolika je vjerojatnost ozljeđivanja, koliko brzo će se on umoriti, kada će doseći optimalnu formu...

Ne tako davno novitet je za nogometne fanove bio šef digitalnog marketinga u nekom klubu. Ovdje će se možda fanovi začuditi što Benfica ima i glavnog informatičara, Joãa Copeta. Tu je i Bruno Mendes, šef Benfica LAB-a, koji se u tom nogometnom klubu brine za sve prikupljene podatke i razvoj sustava. Benfica je zbog ovakvog pristupa postala primjer, ništa nelogično s obzirom na rezultat, kako financijski tako i sportski.

Sljedeća momčad koja će usvojiti obradu podataka na ovakav način australska je nacionalna kriket momčad. Oni koji vole pogledati kakav sportski film vjerojatno će se sjetiti i Moneyballa s Bradom Pittom.

Poznati glumac tamo tumači menadžera bejzbolske momčadi Oakland Athletics koja nema novca da se nosi s najvećima u tom sportu.

No, ima ideju sličnu onoj koju su primijenili u Benfici.

Dogurao je takvim analitičkim pristupom Beane s Athleticsima do finala, dalje nije mogao jer novac je učinio svoje. Netko će reći da sve to ima više veze s matematikom nego sa sportom. Mi bismo samo odgovorili da je to stvar gledanja jer s čime to danas više veze ima vrhunski profesionalni sport, s novcem ili emocijom?

Teško je doći do vrha ako svake godine moraš iznova pronaći novog Tottija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije