Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Super Bowl

Belichick: Jako sam ponosan na hrvatske korijene

Feb 5, 2017; Houston, TX, USA; New England Patriots head coach Bill Belichick reacts after defeating the Atlanta Falcons during Super Bowl LI at NRG Stadium.  The Patriots won 34-28. Mandatory Credit: Dan Powers-USA TODAY Sports
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.02.2017.
u 08:59

Moj djed Ivan s bakom Marijom, koja je dolaskom u SAD dobila ime Mary, otišao je iz Draganića u Ameriku. Doselili su se u Monsessen, mjesto pokraj Pittsburgha. Djed nikad nije završio školu, ali govorio je šest jezika. Bio je vrtlar i mesar te je tako prehranjivao mojeg oca, još tri sina i jednu kćer. Uvijek je govorio o Hrvatskoj, no mene to kao dječaka nije previše zanimalo – prisjetio se Bill Belichick

U vjerojatno najspektakularnijem finalu NFL doigravanja u povijesti New England Patriotsi uspjeli su što nikad nikom nije pošlo za rukom – nadoknadili su zaostatak od 25 bodova razlike i na kraju pobijedili Atlanta Falconse u produžetku sa 34:28 te tako osvojili svoj peti naslov! Atlanta je otišla na poluvrijeme s prednošću 21:3 i sredinom treće četvrtine još jednim touchdownom pobjegla na, činilo se, nedostižnih 28:3. Nitko nikad u povijesti američkog nogometa nije to uspio nadoknaditi. A onda je krenuo čudesan preokret... Junak Patriotsa bio je Tom Brady, koji je ostvario rekordnih 466 jarda na utakmici.

Pobjeda Patriotsa slavila se i u Hrvatskoj, pogotovo u Draganiću pokraj Karlovca, iz kojeg korijene vuče trener Patriotsa Bill Belichick. A Belichicku je ovo peti osvojeni Super Bowl, po čemu je najuspješniji trener američkog nogometa u povijesti. Inače, Belichickovi djed i baka Ivan Biličić i Marija Barković emigrirali su u SAD davne 1897. godine.

Ninkovich: Iz Dubrovnika sam

– Moj djed Ivan s bakom Marijom, koja je dolaskom u SAD dobila ime Mary, otišao je iz Draganića u Ameriku. Doselili su se u Monsessen, mjesto pokraj Pittsburgha. Djed nikad nije završio školu, ali govorio je šest jezika. Bio je vrtlar i mesar te je tako prehranjivao mojeg oca, još tri sina i jednu kćer. Uvijek je govorio o Hrvatskoj, no mene to kao dječaka nije previše zanimalo – prisjetio se Bill Belichick.

Za razliku od Billa, otac mu je bio usko povezan s domovinom svojeg oca. Ipak, prezime Biličić amerikanizirao je u Belichick.

– Otac je sve do smrti bio vezan za zajednicu Hrvata u Pennsylvaniji, a njegova je sestrična nekoliko puta posjetila sela iz kojih smo podrijetlom. Kad se ženio mojom majkom, u imigrantskom centru predložili su mu da prezime promijeni u Belichick pa je to i učinio – otkrio je Bill i dodao:

– Jako sam ponosan na povijest koju moj otac vuče iz Hrvatske. Imao sam priliku posjetiti tu prekrasnu zemlju i ponosan sam na svoje podrijetlo.

Stručnjak hrvatskih korijena već je sada najuspješniji trener u povijesti NFL-a jer je postigao 26 pobjeda u doigravanju, a drugi je Tom Landry s 20. Čak je tri puta proglašen trenerom godine, 2003., 2007. i 2010., ovo mu je bio rekordni sedmi put da vodi momčad u finalu (Don Shula je drugi sa šest), a sada je i rekorder s pet naslova. Ljubav prema američkom nogometu Bill je naslijedio od oca Stevea, koji se tim sportom bavio igrajući za Detroit Lionse, a 33 godine bio je i pomoćni trener te skaut Američke mornaričke akademije.

– Moj je otac skupljao knjige o američkom nogometu. Kad sam imao 20-ak godina, priključio sam mu se u skupljanju te zbirke te sam se polako počeo zanimati na američki nogomet – rekao je Bill Belichick.

Ta zbirka danas je pohranjena u Savezu mornaričke akademije u kojoj je njegov otac postao slavan.

– Otac i ja uvijek smo govorili da ćemo knjige učiniti dostupnim drugima. Bila mu je to velika želja i ja sam mu je ispunio – zaključio je Bill.

U preksinoćnjem finalu Super Bowla Hrvatska je imala još jednog igrača podrijetlom iz Hrvatske, i to u pobjedničkoj momčadi. Igrač Patriotsa Rob Ninkovich također vuče korijene iz Hrvatske. Doduše, nije siguran iz kojeg dijela, ali nema veze.

– Jednog dana upitao sam baku i djeda odakle potječem. Budući da ne govorim hrvatski, ubrzo sam zaboravio što su mi odgovorili. Ali nakon što sam vidio da je Dubrovnik jedno od pet najljepših mjesta na svijetu, odlučio sam govoriti da sam iz Dubrovnika – istaknuo je Ninkovich.

Bradyja prepoznao Belichick

Belichick je odlično s klupe vodio Patriotse, no junak finala bio je Tom Brady, quarterback kojeg je u Patriotse doveo baš trener hrvatskih korijena.

Prije 17 godina Tom Brady plakao je tijekom drafta. Na red je došla šesta runda, a njega još nijedna momčad nije izabrala.

– Ovaj Brady još uvijek nije izabran. Dobro, uzet ćemo ga mi – rekao je Belichick i doveo ga u Patriotse kao tek 199. izbor.

A 17 godina kasnije taj isti Tom Brady postao je najveći igrač američkog nogometa u povijesti. Veći i od Joea Montane, Paytona Manninga...

I to sve s 39 godina i u sezoni koju su obilježili problemi. Propustio je prve četiri utakmice zbog afere ‘Deflategate’. Naime, Patriotsi su u finalu AFC konferencije 2015. protiv Indianapolisa ispustili zrak iz lopti, a Brady je navodno znao što se događa, no nije napravio ništa. Zviždali su mu zbog toga na gotovo svakom stadionu, no on je s 39 godina imao jednu od najboljih sezona u karijeri i završio je drugi u poretku za najkorisnijeg igrača. Ono najbolje ostavio je za kraj, proglašen je MVP-jem finalne utakmice. 

Komentara 3

PP
pp
13:36 07.02.2017.

Čestitke našem Billu.

DR
Drugokorisničkoime
12:39 07.02.2017.

Bravo Billy Hrvatino! Najjači smo! 🏈🏆🏅

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
08:34 09.02.2017.

Belichick je jako ponosan na naše balkanske korijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije