Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVIS CUP

Austrijanci imaju osvajača US Opena. Hrvatska nastupa bez Čilića: Treba nam meč na najboljoj razini

Copa Davis - Quarter Finals - Croatia v Spain
JON NAZCA/REUTERS
31.01.2023.
u 19:09

29-godišnji Dominic Thiem biti će najveća opasnost za ambicije hrvatske teniske reprezentacije u Davisovu kupu

Unatoč činjenici da ćemo nastupiti bez našeg najbolje plasiranog igrača Marina Čilića, u hrvatskom taboru vlada optimizam uoči susreta Davisova kupa s Austrijom 4. i 5. veljače u Rijeci. I dobro je da je tako, poznata je snaga naše reprezentacije u tom natjecanju (2021. finale, lani polufinale), prvi smo na ITF-ovoj listi nacionalnih selekcija, no treba upozoriti – a to naš izbornik Vedran Martić i igrači i znaju – da nas očekuje težak posao.

Imaju sjajnog Thiema

Austrijanci nisu posljednjih godina imali zapaženije rezultate u Davisovu kupu, najveći im je uspjeh još uvijek polufinale iz 1990. godine (trenutačno su 18. na listi), ali u svom sastavu imaju jednoga od najboljih igrača današnjice – 29-godišnjeg Dominica Thiema, pobjednika US Opena iz 2020. godine (u trećem kolu svladao je i našeg Marina Čilića).

Dečko iz Bečkog Novog Mjesta te je godine zabilježio i svoj najbolji plasman u karijeri (treće mjesto), a da sve to nije slučajno, potvrđuje i podatak da je prethodnih godina postigao čak šest pobjeda nad Rafaelom Nadalom (6-9), pet nad Novakom Đokovićem (5-7), a pet puta svladao je i Rogera Federera (5-2), postavši tako jedan od samo dvojice igrača (drugi je Andy Murray) koji se može pohvaliti s najmanje po pet pobjeda nad svakim članom velike trojke.

Tennis - Australian Open - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 17, 2023 Russia's Andrey Rublev celebrates winning his first round match against Austria's Dominic Thiem REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

U razdoblju između 2015. i 2020. osvojio je čak 17 turnira, među kojima, na samim počecima, i naš umaški. Bio je redoviti sudionik završnih Mastersa, a još tri puta bio je i u Grand Slam finalima: u Roland Garrosu 2018. i 2019. te na Australian Openu 2020. godine.

Vjerojatno bi bio i uspješniji da u lipnju 2021. nije ozbiljnije ozlijedio desnu ruku (puknuće zgloba), zbog čega je pauzirao do travnja 2022. godine.

– Da, imao je probleme s tom ozljedom ruke, zbog toga je pao na ATP listi (u ovom trenutku je 99. – op. a.), no lani je u završnici dvoranske sezone ponovno igrao dobar tenis. Istina, na Australian Openu (dobio je pozivnicu – op. a.) izgubio je od Rubljova, ali vjerujemo da će biti spreman za susret u Rijeci – kaže naš izbornik Martić.

24.11.2022., Malaga - Davis Cup by Rakuten Final. Trening hrvatske reprezentacije. Vedran Martic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic

No, Thiem nije jedina opasnost za našu oslabljenu vrstu (umjesto Marina Čilića uskočit će Nino Serdarušić). Tu su i iskusni Dennis Novak i Jurij Rodionov, solidni igrači na Challenger razini, a jedan od aduta gostiju je i njihov uigran par koji čine Alexander Erler i Lucas Miedler.

– Protiv Erlera i Miedlera igrali smo u dva navrata, posljednji put ove godine u polufinalu Aucklanda, gdje smo pobijedili u dva seta, no meč je mogao otići i na drugu stranu. Neće biti lako, za pobjedu ćemo morati odigrati meč na svojoj najboljoj razini – svjestan je Nikola Mektić, zagrebački dio našeg para (s Pavićem), inače olimpijskih pobjednika iz Tokija.

Igra se u dvorani Zamet

Hrvatska protiv Austrije vodi u međusobnim susretima s 2-1, ali posljednji smo se put sastali još 2006. godine, kada su naši tenisači slavili pobjedu u gostima (u Grazu) s 3:2. Mario Ančić i Ivan Ljubičić bili su tada prejaki za Jürgena Melzera i Stefana Koubeka (pojedinačno i u paru).

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiv dvoboj, program u dvorani Zamet u subotu počinje u 14, a u nedjelju u 13 sati. Službeni ždrijeb je u petak u 12 sati u Muzeju grada Rijeke, popularnoj Šećerani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije