Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST OD MELANOMA

Konjuh: Mečeve igram s faktorom 50

Ana Konjuh
Foto: Press Association/Pixsell
22.04.2016.
u 08:15

– Više volim igrati po vrućini, jer je brže nego po hladnoći, no jednom sam na Novom Zelandu izgorjela. I zato sada za svaki meč lice obvezno namažem faktorom 50, a tijelo faktorom 30 – kaže Ana.

Poput svih onih nerazumnih lovaca na brončanu boju puti, i sportaši su izloženi štetnom (ultraljubičastom) djelovanju sunca. Jer, u mnogim sportovima i treninzi i natjecanja odvijaju se na otvorenom (atletika, veslanje, skijanje, jedrenje...), a nerijetko i usred dana, baš kada je nebeski izvor života užaren.

Najopasnije je na ledenjacima

Upravo zbog toga, i HOO se uključio u inicijativu za borbu protiv raka kože pod nazivom Euromelanoma dan Hrvatska 2016. jer hrvatski olimpijci ovog će ljeta nastupati u sunčanom Riju.

“Sunce je svugdje oko vas, a ne samo na plaži” slogan je kampanje u koju su se uključili i najbolji hrvatski veslači – svjetski prvaci u dvojcu na pariće Valent i Martin Sinković te europski prvak u samcu Damir Martin. No, osim njih, promotora kampanje, na najavnoj konferenciji pojavili su se i tenisačica Ana Konjuh, skijaš Filip Zubčić i maratonka Matea Matošević koja je kazala:

– Trčati 42 kilometra po suncu bez preventive s nekom kremom i zaštite u obliku šilterice bilo bi opasno, a što sam starija, toga sam problema svjesnija.

Godine čine svoje i u slučaju Filipa Zubčića:

– Sunce na skijalištu vrlo je opasno jer se reflektira od snježne bjeline, posebice na ledenjacima, pri čemu je najopasnije na Zermattu gdje se skijate na 3700 metara. Kao klinac nisam na to obraćao pažnju jer nije ni moje društvo pa bih izgorio, no sada se mažem zaštitnim faktorom i dva puta dnevno. Osim toga, ja sam plavook i plavokos, bijele sam puti, pa moram biti oprezniji. Podatak da je u Europi od melanoma oboljelo 3,5 milijuna ljudi izazvao mi je nemalu nelagodu.

Poput zimskog, opako je i ljetno sunce, posebice ono u Australiji i Novom Zelandu, ističe nadarena tenisačica Ana Konjuh.

– Više volim igrati po vrućini, jer je brže nego po hladnoći, no jednom sam na Novom Zelandu izgorjela. I zato sada za svaki meč lice obvezno namažem faktorom 50, a tijelo faktorom 30 – kaže Ana.

Veslači se ne vole mazati

Za razliku od tenisača, veslači se prije utrke baš i ne vole mazati. Zašto? Objašnjava Damir Martin:

– Teško je naći kremu koja nije masna i zbog koje mi se ne kliže veslo. Zasad takvu imam samo za trening, no u Riju se za vrijeme utrka neću mazati. Uostalom, tih 45 minuta koliko provedem na suncu, prije, za vrijeme i poslije utrke, puno je manje od onoga koliko na suncu moraju provesti tenisači, jedriličari ili dugoprugaši.

Ono što veslačima olakšava situaciju objasnio je Valent Sinković:

– U našem sportu postoji nepisano pravilo da se ne trenira između 11 i 15 sati, a mi smo na vodi obično do 10 sati.

>> Ana Konjuh za novu trenericu izabrala Jelenu Kostanić-Tošić, počinju sljedeći tjedan u Pragu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije