Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠA POZAJMICA Menadžerski krediti ugrozili slovenske banke, a stručnjaci predviđaju:

Slovenci će morati nacionalizirati banke

04.02.2009.
u 21:11

Slovenske banke koje su davale kredite velikim poduzećima i menadžerima za preuzimanje poduzeća sada su se našle u takvoj situaciji da će slovenska vlada morati, prije ili kasnije, priznati da su to bili slabi krediti i najbolje bi bilo da se te banke nacionaliziraju.

Takvu je ocjenu stanja slovenskog bankarstva, posebice onog dijela koje je u većinskom državnom vlasništvu, kao što su Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM), dao slovenski ekonomist Jože P. Damjan.

Otkazi i sanacija
Javna je Televizija Slovenije Damjanovu ocjenu opremila podacima da su slovenske banke takve kredite davale i koparskom holdingu Istrabenz, čiji prvi čovjek Igor Bavčar sada obilaze banke i traži spas za svoje investicije, te prvom čovjeku Merkura Bini Kordežu.

– Takve bi kredite državnih banaka trebala preuzeti slovenska država. Banke treba podržaviti, njihov menadžment koji je slabe kredite odobravao treba potjerati i nakon sanacije banaka, nakon godinu-dvije, ponovno ih privatizirati – kaže Damjan i dodaje da bi se za tu operaciju država trebala zadužiti i dug vratiti prodajom tih banaka nakon što se osposobe za normalan rad.

Treba se prestati zavaravati da se problem može rješavati injekcijama likvidnih sredstava ili dokapitalizacijom banaka, tvrdi taj poznati slovenski ekonomist.

Istrabenz naviše duguje banci Unicredit Slovenija, a prilično je velik i iznos duga bankama u državnom vlasništvu pa se Bavčar trudi dogovoriti o produljenju rokova otplate kredita.

Bez jamstava
Kao drugi primjer neuspjela menadžerskog kreditiranja navodi se trgovačka tvrtka Merkur iz Kranja. Za prebacivanje 40 milijuna eura kredita s tvrtke Merfina na Merkur vlasnik je Bine Kordež u zalog dao polovicu tvrtke Big Bang. Time bi Nova Ljubljanska banka svoju poziciju popravila, a Damjan kaže da je u tom slučaju riječ samo o popravljanju pogreške bivšeg menadžmenta Nove Ljubljanske banke, koji je odobrio davanje slabog kredita preuzimačima Merkura.

Kredit se davao samo na osnovi dobrog imena Bine Kordeža, a bez ikakvih ozbiljnih jamstava, tvrdi Jože P. Damjan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?