Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Gospa

Tisuće vjernika pohodilo marijanska svetišta u Šumanovcima i Ilači

Gospa u Ilači
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/11
15.08.2014.
u 14:36

Mnogi su još navečer krenuli pješice put marijanskih svetišta kako bi u petak, u jutro nazočili prvim misama.

Na tisuće vjernika pohodilo je, mnogi i pješice, proslavljajući Veliku Gospu ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije uznesene na nebo dušom i tijelom, kako je puni naslov ovog blagdana, marijanska svetišta u Vukovarsko srijemskoj županiji - Šumanovci kraj Gunje i Gospe Ilačke u Ilači.

Mnogi su još navečer krenuli pješice put marijanskih svetišta kako bi u petak, u jutro nazočili prvim misama. Prvo misno slavlje u svetištu Šumanovci uoči Velike gospe, predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, a potom je uslijedilo euharistijsko klanjanje i misa bdjenja dok su se prije svake mise molile prigodne marijanske pobožnosti. Na samu svetkovinu,nazočni su se mogli pričestiti i nazočiti misnim slavljima, a prigodnom pobožnošću završilo je Velikogospojinsko proštenje.

Svetište Gospe Šumanovačke ili kako je hodočasnici zovu Skrovite Gospe Šumanovačke, staro je 637 godina i uz mnoga čuda koja su se ovdje događala od kojih su neka prešla u legendu, poput čudnovatog ozdravljenja slijepe djevojke nakon što se umila vodom iz bunara kraj svetišta, čudo je, vjeruju stanovnici Gunje, Đurića i Drenovaca, bilo i proljetos, u svibnju kada se Sava razlila i poplavila čitavu Cvelferiju kako ovdašnji stanovnici nazivaju županjsku Posavinu.

Bujica se nekim čudim zaustavila pred svetištem i, isto tako čudom, zaobišla groblje, kapelicu i bunar uz šumanovačko svetište. Gospino svetište u Ilači za kojega kažu "što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem", postoji već 149 godina od kada se nekoliko stotina metara dalje od crkve pojavio nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, izvor vode, gdje se iste večeri i ukazala Gospa, samo sedam godina nakon lurdskog ukazanja.

Uz izvor se vežu čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe na Vodici od tada su počeli posjećivati brojni hodočasnici tražeći ozdravljenje ili se pokloniti Gospi. Iste godine kada se dogodilo ukazanje postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. počela je gradnja crkve, koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. Za vrijeme Domovinskog rata Ilača je, kao i cijeli istočni dio Vukovarsko-srijemske županije, bila okupirana, a svetište devastirano. Tada su silnici zatrpali izvor, ali nakon godinu dana iz izvora je samo od sebe počela opet teći voda što je za hodočasnike i poklonike Gospe Ilačke najveće čudo, tik uz brojna čudotvorna ozdravljena nepokretnih koja su se zbivala krajem prošlog stoljeća.

Središnju misu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić koji je govorio o krivim koracima vlade koja nisu na dobrobit ljudi, o razorenim obiteljima, djeci koja nakon zadnjeg zvona u školi odlaze samo majci ili ocu jer je puno djece bez majke ili oca. Marin Srakić je rekao da je Europska unija preuzela zvjezdice iz krune Majke Božje i time iskazala čast njenoj bezgrešnost i neokaljanosti njenog života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije