Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za m. zmajlovića

Slavonski Brod: Usuglasili zaključke oko zagađenja zraka

rafinerija,brod (1)
Ivica Galović/PIXSELL
14.02.2013.
u 22:05

Doneseni su i zajednički zaključci koji će biti prezentirani ministru Mihaelu Zmajloviću, a u kojima ističu kako treba podupirati nastavak pregovora na međudržavnoj razini o smanjenju zagađenja iz Rafinerije nafte Bosanski Brod

Svakim danom sve je značajnije povećanje kapaciteta prerade nafte u Rafineriji Bosanski Brod, a koja bi uskoro mogla dosegnuti i granicu od čak 4,2 milijuna tona godišnje, pa je za očekivati i sve veće onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Otvara to brojna pitanja koja muče građane Slavonskog Broda.

Čini se kako je ta tema, a koja u naglasak stavlja opravdanu zabrinutost za zdravlje građana i njihovo pravo na čist zrak, koji je prema podacima i mjerenjima DHMZ-a na području grada i šire okolice sve samo ne čist, pa tako i svrstan u drugu kategoriju, zbližila i međusobne odnose gradonačelnika Mirka Duspara i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića.

Danas su na sastanku u Gradskoj upravi na temu problematike modernizacije rafinerije i onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu \"od prve\" usuglasili svoje stavove i zaključke prije sastanka radne skupine okupljene u cilju rješavanja problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, koji je sazvan za sutra 15. veljače 2013. u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Zagrebu. Doneseni su i zajednički zaključci koji će biti prezentirani ministru Mihaelu Zmajloviću, a u kojima ističu kako treba podupirati nastavak pregovora na međudržavnoj razini o smanjenju zagađenja opasnim tvarima iz Rafinerije nafte Bosanski Brod s preporukom da se u povjerenstva uključe članovi ekoloških udruga, te gradska i županijska Uprava.

Traže hitnu nabavu i postavljanje druge mjerne postaje u Slavonskom Brodu, te da se jedna mjerna postaja postavi u Rafineriji nafte Bosanski Brod da bi se konačno dobili podaci iz samog izvora onečišćenja. Izmjereni podaci sa svih mjernih postaja bili bi povezani i prikazani putem interneta. Predlažu hitnu zabranu prometovanja teretnih vozila koja prevoze opasne tvari preko graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu i mosta na rijeci Savi, te zahtijevaju konkretne mjere od Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i prirode vezano uz tvrtku JANAF- glavnog dobavljača sirove nafte, kroz razmatranje smanjenja protoka naftovoda, a time i opskrbe u vrijeme trajanja onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Na današnji sastanak gradonačelnik Mirko Duspara je uz Dalibora Vašarevića iz Facebook grupe \'\'Kad ako ne sad- Brođani ne dajte da nas truju“ koji je prisustvovao ovom sastanku, pozvao Vesnu Schmidt i Petera Tot-Đerđa iz Građanske inicijative \"Za čist zrak\", te Branka Skokovića, dopredsjednika Brodske ekološke udruge \"Zemlja\", koji na žalost prisutnih nisu došli, pismeno pravdajući svoj izostanak.

>>FOTO Brođani s maskama potpisivali peticiju za čist zrak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije