Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi u zdravstvu

Liječnici primarne zaštite nezadovoljni kako Županija raspoređuje novac za zdravstvo

Prosvjed liječnika u Vinkovcima
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/6
15.07.2014.
u 14:20

Koliko mi liječnici izdvajamo Županiji za zdravstvo lako je izračunati ako se zna da 200 liječnika svakog mjeseca za najam prostora izdvaja 1250 kuna pa to pomnožiti s 12 mjeseci i puta tri godine pa se dođe do pozamašnog iznosa, kazoa je Mario Malnar

- Predlažemo Županijskoj skupštini da donese zaključak o smanjenju koncesijske naknade na nula kuna za sve liječnike, koncesionare primarne zdravstvene zaštite, te odluku ili naredbu Domovima zdravlja da koncesionari, korisnici njihovih prostora mogu plaćati zakupninu od najviše 1250 kuna s PDV-om, čime bi financijsko opterećenje timove ostalo jednako kao i ranije. Također je potrebno izraditi kriterije umanjenja troškova za one koji investiraju u svoje znanje, vještine i opremu - rekao je na tiskovnoj konferenciji ispred Velike županijske vijećnice u Vinkovcima, Mario Malnar, potpredsjednik Hrvatske liječničke komore, gdje su se okupili predstavnici nezadovoljnih liječnika obiteljske, dentalne medicine, ginekologa i pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Budući se jučer održala i Županijska skupština, liječnici primarne medicine su iskoristili priliku i Predsjedništvu i tajništvu županije te vijećnicima uručili zahtjev za dopunom dnevnog reda Županijske skupštine gdje bi se raspravljalo o pitanjima koji su važna za liječnike. Malnar kaže da su se odlučili na ovaj korak jer do sada nisu uspjeli dogovoriti sastanak s županom Božom Galićem i pročelnicom za zdravstvo Blankom Pripužić i njima iznijeti svoje probleme.

- Koliko mi liječnici izdvajamo Županiji za zdravstvo lako je izračunati ako se zna da 200 liječnika svakog mjeseca za najam prostora izdvaja 1250 kuna pa to pomnožiti s 12 mjeseci i puta tri godine pa se dođe do pozamašnog iznosa - kaže Malnar dodajući kako je njihov dugoročni prijedlog ukidanje koncesije u javnom zdravstvu jer nisu donijele ništa dobroga, a otežale su život i rad svim sudionicima u zdravstvu.

- Liječnici primarne zaštite ne posluju na tržištu i naši prihodi su ograničeni ugovorima s HZZO-om, te dodatno opterećeni brojnim parafiskalnim i nepotrebnim nametima za razliku od državnih ustanova kao što je Dom zdravlja. Unatoč tome i težim uvjetima poslovanja, većina provoditelja zdravstvene zaštite u Županiji, gotovo 80 posto, privatna je praksa kao što je i u ostatku Hrvatske. U isto vrijeme djelatnici privatne prakse nikome ništa ne duguju niti su dugovali, svoje obveze podmiruju na vrijeme, bolje nego ikoji drugi subjekt u zdravstvu, ne koriste nikakve poticaje odobravane od politike bilo koje razine, pružaju izvanstandardne, za građane besplatne usluge u ugovoreno radno vrijeme, ali često i izvan njega - rekao je Malnar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije