Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ov prijedlog

Tko plati skuplju policu, birat će i liječnika i bolnicu

Ante Ćorušić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
14.07.2014.
u 16:45

Cijeli je zdravstveni sustav potrebno decentralizirati, kažu, a njihovim izmjenama održivost bi se poduprla s 1,5-2 milijarde kuna godišnje

Odbor za zdravstvo HDZ-a priprema prijedlog potpune reorganizacije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Predlažu ukidanje neisplativih regionalnih ureda HZZO-a. Šef odbora prof. Ante Ćorušić objašnjava da nije moguće da četiri velika regionalna ureda HZZO-a kontroliraju 16 područnih. Njegova je vizija da se struktura HZZO-a postavi tako da postoji direkcija HZZO-a, zatim područni uredi i na kraju ispostave. Kaže da je zdravstveni sustav potrebno decentralizirati, pa tako i HZZO.

– Pri kraju je izrada strateškog plana HZZO-a za trogodišnje razdoblje. Potrebno je smanjiti broj lokacija, odnosno prostore u kojima je HZZO u najmu – rekao je Ćorušić.

Kada je riječ o centrali HZZO-a u Zagrebu, smatra da bi umjesto sadašnjih desetak lokacija svi HZZO-vi uredi i službe trebali biti u Gradišćanskoj ulici. Naime, tu je HZZO vlasnik građevinskog zemljišta, a postoji i mogućnost financiranja gradnje zgrade, dijelom i iz fondova EU. Budući da će se HZZO izdvojiti iz državne riznice, nastavio je Ćorušić, potrebno je ojačati kontrolu naplate doprinosa jer HZZO mora postići financijsku neovisnost.

– U plaćanju zdravstvenih doprinosa svi kasne, a posebno državne tvrtke jer im se gleda kroz prste – tvrdi prof. dr. Ćorušić koji je već ranije najavio promjene Zakona o zdravstvenom osiguranju kao i mogućnost odabira različitih paketa zdravstvenog osiguranja. HDZ se zalaže da temeljni paket za umirovljenike, branitelje, djecu i invalide i dalje plaća država. No i ti korisnici zdravstvenih usluga trebali bi plaćati dopunsko osiguranje. Oni građani koji žele više ulagati u svoje zdravlje imat će mogućnost tržišnog modela zdravstvenog osiguranja preko osiguravateljskih kuća. Pacijenti s takvim policama mogli bi birati instituciju, ali i liječnika koji će ih liječiti. Po Ćorušićevu izračunu, 700.000 osiguranika potencijalni su osiguranici dopunskog zdravstvenog osiguranja. Njih bi se moglo motivirati za ulazak u sustav dopunskog osiguranja (70 kuna mjesečno) povećanjem participacije za medicinsku uslugu sa sadašnjih 20 na 25 posto. Ovim izmjenama HDZ očekuje 1,5-2 milijarde kuna na godišnje, što bi pomoglo financijskoj održivosti javnog zdravstva u Hrvatskoj.

>> 'Zdravstveni sustav će do 2017. sam sanirati svoje gubitke'

Komentara 11

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:33 14.07.2014.

Pitanje 2: Koji su problemi financiranja zdravstvene zaštite i kako oni utječu na zdravstveni sustav? Kriza, nezaposlenost, smanjena količina sredstava uplaćena iz doprinosa (za zdravstveno osiguranje)… Visina stope doprinosa… Može li zdravstveni sustav dobro funkcionirati neovisno o funkcioniranju ostalih segmenata unutar društvene zajednice? Može li funkcionirati zdravstveni sustav ukoliko ne funkcionira ekonomija, javna uprava i drugi segmenti društva? U kojoj mjeri zdravstveni sustav treba ovisiti o politici? Gdje je granična crta koja se ne smije prelaziti (niti s jedne niti s druge strane)?

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:44 14.07.2014.

...i ovaj krenuo od kraja... priča o nadstandardu a nije riješio osnovni standard usluga... rasipanje sredstava od strane nesposobnih uprava i HZZO i ugovornih ustanova... kontrolu troškova i kontrolu kvalitete...

NV
novo vriijeme
22:13 14.07.2014.

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zdravstvena zaštita mora svima biti dostupna na jednak način i jednake kvalitete. Onda nemože raditi dvije kategorije pacijenata u državnim bolnicama. To znači mjenjanje principa solidarnosti je veliki zahvat u zdravstvu koji zahtjeva ozbiljnu analizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije