Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanacija zdravstva

10 poteza Siniše Varge

Siniša Varga
Foto: Marko Prpić/Pixsell
14.07.2014.
u 19:00

Novi ministar žustro je krenuo, a da bi zadržao doktore u zemlji, u listopadu će zaposliti 750 stažista

Bolnice od 1. srpnja u ugovorima imaju točnom brojkom određeno koliko pretraga moraju obaviti i to za konkretnih 20 postupaka na koje njihovi pacijenti najdulje čekaju. S početkom sljedeće godine oni koji to ne ispune ostat će bez novca, a njihov će posao biti proslijeđen u druge ustanove.

Brifiraju ga svaki dan

Dio je to mjera za smanjenje listi čekanja što je ministar zdravlja prim. Siniša Varga dao u zadatak Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. S te su adrese odmah potom uveli besplatan telefonski broj i email adresu za otkazivanje narudžbi. U prvih desetak dana otkazano je 63 pregleda, a iz HZZO-a su najavili kako kreću s reduciranjem listi na kojima čekaju djeca. Počeli su od karlovačke bolnice, gdje je, kako doznajemo, učinak evidentan – lista čekanja bila je do veljače, a sada je smanjena do kraja sljedećeg mjeseca. Sva djeca koja čekaju neki postupak u toj će ga bolnici obaviti do 31. kolovoza. Prvi je to efekt ove akcije koja je jedan od ključnih ciljeva ministra zdravlja, o kojemu je Varga govorio još i kao ravnatelj HZZO-a kada je tvrdio da će Zavod riješiti liste po izlasku iz riznice. Izlazak iz riznice i dalje je jedan od top-projekata na kojima radi i s nove pozicije, u dogovoru i koordinaciji s HZZO-om. Upravo je ta suradnja temeljna razlika u odnosu na vrijeme dok je Varga bio ravnatelj Zavoda, otkud su često dolazile sasvim suprotne najave od onih iz Ministarstva. Danas je ta priča sasvim suprotna i može se čuti da se o svim aktivnostima Zavoda ministra brifira svakodnevno.

Čini se da je Varga jednakim tempom krenuo i s drugim potezima u ovih prvih mjesec dana svojeg mandata. Prvi ministarski radni dan započeo je inicijalnim razgovorima sa sindikatima, zdravstvenim komorama i udrugama. Pojedini rezultati tih razgovora već su vidljivi pa je tako u Splitu osnovana radna skupina koja radi na prijedlogu Zakona za zaštitu prava pacijenata i koja do kraja tjedna mora izraditi tri modela prijedloga pravne zaštite pacijenata. Ministarstvo će odlučiti koji će se model prihvatiti i ići u Zakon.

Inzistira na brojci

Iz prvih poteza jasno je što planira učiniti u hrvatskom zdravstvu kojemu je za funkcioniranje bez dugova potrebno 20,6 milijardi kuna, o kojima Varga, kako doznajemo, razgovara s ministrom financija. Iznos je to, kažu nam, za održivo zdravstvo i Varga na njemu inzistira.

>> Siniša Varga u Saboru: Hrvatski mi nije materinji jezik pa ću izreći koju pogrešku

Komentara 11

Avatar comparator
comparator
22:28 14.07.2014.

Šteta čovjeka koji nema pojma gdje živi jer koliko vidim došao je iz vana pa nije svijestan mafijaškog poretka upakiranog u navodnu demokraciju .Druže Varga poštujem vaše napore ali žure pedeset godina.

OB
Objektivno...
23:46 14.07.2014.

Mister Varga, how much Canadian Government pays for each blood dose of blood donors blood? To whom...? While you were big boss in HZZO, you payed every year more than 10.000.000,00 kn to Red Cross!? Each blood dose more than 10$. Why if it was already payed within 0,5% of budgets of all Croatian local units... Can you compare Canadian and Croatian bloody payments & bussines? Thank you

NV
novo vriijeme
19:41 14.07.2014.

Da li se riješavaju samo liste čekanja za pretrage ili i za liječenje. Da li se kontrolira da se umjetno ne smanje liste čekanja odbijanjem da se pacijent stavi na listu, brisanjem imena zabunom, savjetom da se opet jave zaa mjesec dana pa će im onda dati termin i slično. I kada budu riješene lista čekanja ne bi smjele biti ukinute neko vrijeme jer nikada ne znate da li ste ih dosta riješili. Ima puno trikova za liste čekanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije