Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učenici geniji

Najbolji mladi matematičar na svijetu: Vježbanje zadataka mi je poput hobija

mislav balunović
Foto: VL
1/3
16.07.2014.
u 20:15

Kada ujutro ustanem i pomislim što bih danas mogao raditi, prvo što mi padne na pamet jest – riješiti nekoliko zadataka – kaže Mislav Balunović, maturant brodske Gimnazije Matije Mesića i jedan od najboljih mladih matematičara u Hrvatskoj...

Kada ujutro ustanem i pomislim što bih danas mogao raditi, prvo što mi padne na pamet jest – riješiti nekoliko zadataka – kaže Mislav Balunović, maturant brodske Gimnazije Matije Mesića i jedan od najboljih mladih matematičara u Hrvatskoj.

Zlatna medalja

Pobijedio je na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima, a ovih je dana stigla kruna njegova rada u obliku zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Cape Townu (JAR). Iako je sada i službeno postao najbolji na svijetu, vremena za slavlje nije imao jer je iz Južne Afrike odmah otputovao u Tajvan, na Informatičku olimpijadu.

Za razliku od sportaša, tog uspješnog mladog genijalca na glavnome gradskom trgu neće dočekati fanfare i brojni fanovi. Međutim, to ga ni najmanje ne ljuti. Dok se njegovi vršnjaci kupaju i “fejsaju”, taj samozatajni osamnaestogodišnjak hvata se u koštac sa zadacima. Ali ne zato što ga na to netko tjera, nego iz zabave!

– Svatko ima neki hobi, moj je hobi rješavanje zadataka. Praznike uglavnom provodim rješavajući ih. Tako se opuštam – kaže Mislav.

U matematiku i informatiku mladi se genijalac zaljubio još u petom razredu, kod nastavnice Slavice Danilović, a u Gimnaziji nastavio je uz mentorstvo profesora Zdenke Kruljac i Zlatka Markovinovića. Po njihovim riječima, tajna Mislavova uspjeha je u radu i vježbanju.

– Vraćali smo se s državnog natjecanja iz informatike gdje je bio prvak, a on je već u autobusu vježbao zadatke iz matematike za sljedeće natjecanje. Ima talent i genijalnost, ali svih tih rezultata ne bi bilo bez vježbanja – kaže prof. Markovinović. Mislav je sretan zbog novih iskustava koje donosi iz dalekih zemalja, a u tome ga svesrdno podržavaju mama Blažena i tata Zvonimir te godinu dana mlađa sestra Neda. Roditelji su se prije čudili njegovim sklonostima, koje nije naslijedio od njih jer ih prirodne znanosti nisu zanimale.

– Za Mislava je matematika igra. Stalno nešto piskara i čeprka po tim zadacima, ode u drugu sobu pa ih rješava... No, nisam još vidio da se pretrgnuo od učenja drugih predmeta. U svakom slučaju, sretni smo zbog njega – kaže tata Zvonimir.

Obožava i nogomet

Osim što je genijalac, Mislav je i veoma omiljen u društvu. Ni po čemu se ne uklapa u stereotipe koji mladiće poput njega svrstavaju u “frikove” koji ne odlaze s društvom na piće, ne druže se s djevojkama i ne gledaju televiziju.

– Mislav je jako skroman i ne voli se hvaliti uspjesima. Voli se družiti i zezati i ni po čemu se ne razlikuje od nas ostalih. Osim matematike i informatike, najveća strast mu je nogomet koji obožava – kaže Mislavov prijatelj iz razreda Marko Dumenčić.

Školovanje će Mislav nastaviti na PMF-u u Zagrebu. Potencijalni poslodavci još mu se nisu javljali, ali njegov budući posao sigurno će, kaže, biti vezan uz matematiku ili informatiku. Njegovi mentori misle da mu je budućnost već predodređena, jer većinu osvajača olimpijskih medalja uzima neka od američkih informatičkih tvrtki poput Microsofta, Googlea ili Applea.

>>Mislav Balunović u matematici najbolji na svijetu

Komentara 9

KA
kafka
21:31 16.07.2014.

Iskrene čestitke i želje za sve najbolje u budućnosti.

ZZ
zzz
21:07 16.07.2014.

bravo!!!!!

DU
Deleted user
01:15 17.07.2014.

I ja sam se nekad tako bavio rješavanjem matematičkih zadaataka, no jedino što sam od toga dobio bila je užasan osjećaj osamljenosti ... veza sa svemirom i božjim kroz matematiku da, ali strašna usamljenost i svijest da to što ja znam jest samo mali, mali, sićušni dio onoga što već postoji u svemiru i čeka da bude otkriveno ... a sve je već u naprijed priredio i postavio Bog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije