Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBROZIJA

Nagrađivani za bučino ulje, a na njivi korov

ambrozija
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/2
05.08.2014.
u 12:00

Mještani i vlasnici okolnih parcela negoduju zbog ambrozije, a vlasniku parcele iz Općine Zlatar Bistrica stigla je i opomena

Vlasnici OPG-a Hanžek iz Martinščine kod Zlatara zasadili su bundeve na zemljištu u Veleškovcu kod Zlatar Bistrice.

Stigla i opomena

Unatoč dobroj volji i predanom radu, zemljište i poljoprivredna kultura zarasla je u ambroziju. Mještani i vlasnici okolnih parcela zbog toga negoduju. OPG-u Hanžek na adresu je stigla i opomena iz općine Zlatar Bistrica da su dužni to u najkraćem roku počistiti. Obitelj Hanžek, inače proizvodi kvalitetno bučino ulje za koje su i nagrađivani. Juraj Hanžek nam je rekao kako, na žalost, nisu stigli očistiti tu ambroziju.

- Obrađujemo 3,5 hektara zemlje, članovi obitelji rade i druge poslove, bavimo se uzgojem povrća i proizvodnjom ulja. Stalna kiša također nas je usporila, a puževi su skoro pola pojeli - rekao je Juraj te dodao kako će ovih dana riještiti ambroziju, koja mu je zagušila i bundeve, pa će i ulja biti manje. Prema zakonu, vlasnici zemlje moraju voditi računa i o uništavanju ambrozije na svojim površinama.

Vrijeme za suzbijanje

Od polovice kolovoza, do kraja rujna osobe alergične na ambroziju proživljavaju vrlo teško. Kazne za nemarne vlasnike su visoke. Novčanom kaznom od 500 do 1000 kuna kaznit će se fizička osoba. Od 1200 do 2500 kuna za neuništavanje ambrozije kaznit će se fizička osoba - obrtnik, dok će pravna osoba platiti kaznu u visini od 2000 do 7000 kuna.Potrebno je imati na umu i da uništavanje ambrozije u vrijeme njezinog cvjetanja postiže kontraefekt. - Ukoliko se ambrozija čupa u vrijeme njezinog cvjetanja, koncentracije peludi će biti najviše. Najbolje je ambroziju suzbiti sredinom srpnja i početkom kolovoza, a najbolji način uništavanja ambrozije je čupanje biljke iz zemlje - kažu u Zavodu za javno zdravstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije