Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODOPRIVREDA Grad Sisak i Hrvatske vode zajednički u više projekata

Sisak se vraća svojim rijekama

12.09.2005.
u 16:46

SISAK - Već na prvom sastanku čelnika Hrvatskih voda i grada Siska dogovorena je suradnja u ostvarenju više zajedničkih projekata koji su važni i gradu i hrvatskim vodama.  U vezi s rijekama  spomenuto je čak devet projekata, koji će se ostvarivati u nekoliko sljedećih godina.

Najvažnija odvodnja
Za Sisak je  posebno  važan  projekt odvodnje, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 270 milijuna kuna. Taj projekt, u koji su se i sufinanciranjem i izvođenjem radova uključile Hrvatske vode, ostvaruje se u četiri cjeline.

U tijeku je gradnja gradskih odvodnih kolektora, a već će sljedeće godine početi projektiranje odvodnje u Galdovu. Za taj projekt vrijedan 25 milijuna kuna, upravo se zatvara financijski plan.
Uz ulaganja Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, predviđeno je sufinanciranje HV-a, Grada Siska i pretpristupnog fonda EIB 2.

- Razgovarali smo i o drugim zajedničkim projektima,  uređenju šetnice, sportske marine na Kupi, biciklističke staze na desnoj kupskoj obali, gradskog kupališta i mnogim drugima. Tako će se   Sisak i njegovi građani konačno vratiti svojim rijekama - rekao je gradonačelnik Davorko Vidović.

Alternativna opskrba  
Za izgled grada vrlo je važno uređenje riječnih obala. Vodoprivreda, kao poduzeće HV-a, upravo  uređuje desnu obalu Kupe, a u planu je uređenje i Mihanovićeve obale. U tijeku su i radovi na lijevoj obali Save uz novi navoz, a predviđeni su i drugi radovi.
Hrvatske su vode uključene i u projekte vodoopskrbe.
Nakon što je završena gradnja vodoopskrbne mreže u  gradu, nužno je obnoviti dotrajalu vodovodnu mrežu. Kako kaže generalni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić, gubici vode u Sisku iznose nedopustivih 45 posto.

- Rekonstrukcijom vodovodne mreže  gubitke je nužno smanjiti na prihvatljivih 20 posto. Riječ je o višegodišnjem zahtjevnom projektu, koji zahtijeva trajne izvore financiranja. Osim toga, za Sisak je važna gradnja i alternativnog sustava vodoopskrbe. Predložit ćemo da se uz trasu buduće autoceste ugradi i vod koji bi preko izvora vode u Pešćenici Sisak spojio s vodoopskrbnim sustavom Velike Gorice - rekao je D. Androšić.

Dogovoreno je da predstavnici Grada Siska i Hrvatskih voda redovno prate ostvarenje zajedničkih projakata te da se najmanje jedanput na godinu sastaju i dogovoraju o mogućoj suradnji u ostavrenju projekata.

Želite prijaviti greške?