Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stožernik Marko Bralić

'Živimo u teškim vremenima, danas nam je kao i 1991. godine potrebno prije svega zajedništvo'

Foto: Tomislav Brandt
1/10
16.02.2021.
u 06:30

Ove godine obilježava se 20. obljetnica od osnutka klape sv. Juraj HRM i uspješne "plovidbe" po svim meridijanima i paralelama promovirajući u odori pobjedničke Hrvatske vojske tradiciju i kulturu hrvatskog naroda.

Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice sve do izbijanja pandemije imala je godišnje između 140 i 150 nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu, a onda je u 2020. sve stalo. Unatoč pandemiji i nikad neizvjesnijoj godini za glazbenike, jedna od naših najnagrađivanijih i najprepoznatljivijih klapa u 2021. godini ima razlog za slavlje. Ove godine obilježava se 20. obljetnica od njezina osnutka i uspješne "plovidbe" po svim meridijanima i paralelama promovirajući u odori pobjedničke Hrvatske vojske tradiciju i kulturu hrvatskog naroda.

- Posebno sam sretan što smo unatoč krizi i problemima koje je izazvala pandemija COVID-a obilježavajući 20. godišnjicu osnivanja i rada klape Sveti Juraj HRM-a u suradnji s diskografskom kućom Scardona iz Zagreba izdali album znakovita naslova i poruke "Plovit se mora" na kojem su naša najuspješnija glazbena ostvarenja snimljena u proteklih pet godina. Naslovna pjesma posvećena je pomorcima, ali i svim našim ljudima kao znak potpore i vjere da ćemo se zajedničkim snagama izvući iz svih nedaća - kaže stožerni narednik Marko Bralić, osnivač i zapovjednik klape Sveti Juraj HRM-a.

Foto: Tomislav Brandt

 Prvi nastup imali su 2001. godine  u Lourdesu na međunarodnom vojnom hodočašću, a nakon početnog oduševljenja postali su svojevrsna atrakcija koja protekla dva desetljeća pridonosi ugledu Hrvatske vojske. - U ta dva intenzivna desetljeća rada ostvarene su tisuće nastupa, od onih protokolarnih i jedva zapaženih pa sve do koncerata na najvećim hrvatskim, europskim i svjetskim pozornicama za koje se tražila karta više. Snimljene su pritom tisuće minuta radijskog i televizijskog programa, izdano je sedam diskografskih albuma i dvanaest promotivnih, osvojene su brojne nagrade na smotrama i festivalima, prijeđeni su milijuni kilometara - ističe Bralić te kao najposebniju turneju izdvaja onu u Kini 2012.

 - U Kinu smo išli na poziv kineske vojske koja je financirala naš put i boravak. Svuda gdje smo nastupali dočekani smo s velikim simpatijama i respektom, pogotovo u Kini gdje smo pred njihovim vojnim i državnim vrhom nastupali s najpoznatijim kineskim zvijezdama - kaže stožernik.

Foto: Tomislav Brandt, promo

 Iza njih je i turneja po Americi, nastup ispred zgrade Vijeća Europe i Europskog parlamenta u povodu ulaska Hrvatske u EU, a u posebnom sjećanju ostat će im i nastup na dočeku hrvatske nogometne reprezentacije, doprvaka svijeta, u Zagrebu 2018. godine nakon povratka iz Rusije sa SP-a zajedno s hrvatskom nogometnom reprezentacijom pred više od 100 tisuća navijača izvodili pjesmu "Moja domovina". Ove godine u planu su im bili i obljetnički koncerti diljem Hrvatske u povodu proslave 20-godišnjice osnivanja i rada klape Sveti Juraj te 30-godišnjice Orkestra HRM-a. Prvi takav koncert bio je dogovoren za početak veljače s Hrvatskom ligom za borbu protiv raka u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, ali je zbog epidemioloških razloga odgođen i bit će održan vjerojatno u jesen.

 - Živimo u teškim vremenima pandemije i stradavanja od potresa i mislim da nam je danas kao i 1991. u obrani Domovine zaista potrebno zajedništvo, što se posebno pokazalo nakon potresa na Banovini kada su se ljudi iz svih krajeva Hrvatske organizirali i došli pomoći stradalom stanovništvu. Uvjereni smo da će i pandemija proći i da ćemo opet normalno živjeti. Imamo brojne pozive za gostovanja i koncerte diljem Lijepe Naše i inozemstva, posebno pozive Hrvata iz Australije i Čilea, a koliko i kada će se nešto od toga i realizirati samo Bog zna - zaključio je stožernik Bralić.

 

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
07:26 16.02.2021.

'Živimo u sjajnim domoljubnim vremenima, danas nam je kao i 1991. godine potrebno prije svega zajedništvo bajki, mitova i NDH baštine kako bi uz strane kradite i strane ulagaće zivjeli kao svoji na tuđem'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije