Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svestrani glumac

Vedran Mlikota ne miruje: Priprema knjigu o preminulom Ivi Gregureviću, a sprema se i četvrti put na Himalaju

Foto: Privatni album
1/6
03.04.2021.
u 09:00

Vedran Mlikota s Anom Rucner, Matejom Meštrovićem i Bornom Šercarom priprema novi projekt, sprema knjigu o Ivi Gregureviću, a otkrio nam je i kako se opušta.

Iako je pandemija brojnim umjetnicima pomrsila planove, glumac Vedran Mlikota posljednjih mjeseci ne miruje. Kad nije u kazalištu, vrijeme najradije provodi planinareći. To ga, kaže, opušta, ali i motivira na nove projekte o kojima govori za Večernji list. Trenutačno s violončelisticom Anom Rucner, pijanistom Matejem Meštrovićem i bubnjarom Bornom Šercarom priprema glazbeno-poetski program koji bi ovo ljeto trebao doživjeti turneju po Jadranu, a osim toga, okupiran je i monografijom o svom prerano preminulom prijatelju, glumcu Ivi Gregureviću. Unatoč pandemiji, i ove godine već tradicionalno priprema festival “Glumci u Zagvozdu”, a nakon što sve ljetne planove ostvari, želja mu je popeti se još jednom na Himalaju.

Već je godinu dana prošlo od proglašenja pandemije u Hrvatskoj. U kojoj je mjeri pandemija utjecala na vas osobno i vaš posao?

Pandemija je utjecala na sve što se kreće, stoji, sjedi i leži! Onaj prvi lockdown mi je čak i odgovarao jer sam se prvi put u zadnjih 20 godina dobro odmorio i resetirao, ali nakon toga situacija je postala malo depresivna. Otkazivani su projekti, predstave. Sve je stalo! Kao u nekom apokaliptičnom filmu. Sada se nešto malo pokrenulo pa nam ne preostaje ništa nego da se nadamo da će se sve normalizirati.

Kako podnosite ovaj period? 

Kao i svi.Teško! Nije to prirodna, normalna i ljudska situacija. Ja sam kao i većina normalnih ljudi, društveno biće i teško pada izoliranost, distanca, maske, ali nema nam druge dok ova kuga ne prođe!

Koji je vaš stav o cijepljenju? Planirate li se cijepiti?

Ja sam za cijepljenje. Cijepit ću se kad dođe red na mene! Vjerujem stručnjacima koji rade na tome. Ne vjerujem baš u svjetske teorije urota i poštujem znanstvenike koji rade za dobrobit čovjeka i čovječanstva! Ali da igara oko zarade na cjepivu, ima ih. Idealno bi bilo da svi imamo besplatno pravo na vodu, struju, zdravstvenu skrb, ali gdje smo mi od tog idealnog! Jedan je Nikola Tesla! Mi nažalost živimo u nekom drugom svijetu!

Član ste ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh. Koliko je izazovno bilo preživjeti ova vremena u kazalištu?

Nakon kraćeg zatvaranja, prvotno smo igrali  predstave za 37 gledatelja, sad otprilike za njih 150. I nije to ni blizu kao pred punom dvoranom, fali nam onaj žamor pune dvorane, reakcije ljudi, smijeh, aplauz, no nije nama najgore! Slobodni umjetnici i ljudi bez stalnih primanja najviše su ugroženi!
 
Poznati ste i po svom avanturističkom duhu. Tri ste puta išli na ekspediciju na Himalaju.  Što ste tamo saznali o sebi? Hoćete li ponoviti to iskustvo?

I gluma je jedna vrsta avanturizma! Istraživanje nepoznatih predjela (lijepih i ružnih), u čovjeku, liku, sebi. U planinama je slično samo što tamo nema uloga i nema publike, ali isto se istražuje, probijaju se granice, spoznaje se sebe i druge oko sebe...nalazi se mir, penje se i pada kao i u životu.

Planine su nešto najljepše što je Bog stvorio! I zato se veliki broj planina naziva svetim. S pravom! Jer ta ljepota kao da nije s ovog svijeta! I da... ponavljam i ponovit ću to iskustvo. Stipe Božić i ja planiramo novu avanturu. Uskoro!

Foto: Privatni album

Pripremate i projekt s našim poznatim glazbenicima Anom Rucner, Matejem Meštrovićem i Bornom Šercarom. O čemu je točno riječ? Planira se i turneja po Jadranu...

Čast mi je biti s njima. Vrhunski glazbenici i odlični ljudi! To će biti jedan glazbeno-poetski program s glazbenim klasicima i evergrinima prožetim svjetskom i domaćom antologijskom poezijom! Imena koja nastupaju daju, bez imalo skromnosti, garanciju dobrog programa i dobre zabave! Ja kao organizator slažem ljetnu turneju u kolovozu diljem jadranske obale pa ćemo se negdje sigurno sresti!
 
U najavi je i monografija o Ivi Gregureviću s kojim vas je vezalo veliko prijateljstvo. Kada se može očekivati objava knjige? Hoće li u knjizi biti otkriveni neki do sada nepoznati detalji o njegovu životu? Možete li nam bar nešto otkriti...

Već neko vrijeme radimo na knjizi s manjim prekidima zbog epidemiološke situacije! Knjigu će izdati Školska Knjiga. Ekipa koja radi na njoj je vrhunska – urednica Miroslava Vučić, akademik Boris Senker, Daniel Rafaelić. Tekstove o Ivi napisalo je 40-ak Ivinih suradnika, režisera, glumaca, prijatelja... U njoj će biti presjek Ivine velike karijere, kazališne, filmske i televizijske, a i prikaz njegova osebujnog života. Bit će to knjiga kakvu Ivo zaslužuje kao jedan od naših najvećih glumaca. S ponosom to radimo!

Foto: Ines Novković

 
Već godinama tradicionalno organizirate festival u svom Zagvozdu. Hoće li on biti održan ove godine? Kakav je plan i program za sada?

Ove godine su 24. po redu Kazališni susreti “Glumci U Zagvozdu”. Ja sam već sve posložio što se tiče programa. Čekamo samo kakva će biti epidemiološka situacija. Trebalo bi biti 8 programa raznih kazališta od 3. srpnja  do 14. kolovoza.  Kazalište Kerempuh, Teatar Rugantino, Moruzgva, Planet Art, Luda Kuća, Adam Scena, LADO, naš glazbeno poetski projekt koji radimo...Valjda će sve biti kako smo planirali!
 
Početkom godine  Srbiju je potresao balkanski Me Too pokret, a nakon toga i brojne su naše glumice poput Sanje Vejnović i Dore Lipovčan progovorile o neugodnim iskustvima s kojima su se susretale. Ima li i u Hrvatskoj slučajeva seksualnih napastovanja o kojima se još uvijek šuti?

To su vrlo ozbiljne stvari koje se, kako vidimo, nažalost događaju, ne samo u našem poslu. Apsolutno podržavam sve koji su ispričali svoje traume!

VIDEO Pogledajte Večernjakovu desetku s Nikom Turković

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
09:28 03.04.2021.

Zašto li se taj bavi glumom? Za sve drugo ima više talenta.

IL
ilustrator
09:56 03.04.2021.

ivo je to zaslužio, bravo vedrane.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:18 03.04.2021.

Na Balkanu su svi glumci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije