Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečana dodjela u Osijeku

Porin 2022: Jura Stublić i Vera Svoboda dobili nagradu za životno djelo, slavili Damir Urban i Matija Cvek

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/67
24.03.2022.
u 22:22

Kroz dodjelu 29. Porina gledatelje je vodio dobro poznati dvojac - Iva Šulentić i Ivan Vukušić, dugogodišnji poznavatelji i prijatelji Porina.

Iza nas je 29. dodjela nagrade Porin.  Dvorana Gradski vrt u Osijeku ugostila je najuspješnije hrvatske glazbenike u protekloj godini. Nakon dvije godine ograničenja, ove godine Porin je otvoren i za širu publiku, no ulaznice su bile rasprodane u rekordnom roku. Svi zainteresirani prijenos uživo mogli su pratiti na HTV1, HR2 i HR Osijek.

Kroz dodjelu 29. Porina publiku je vodio već dobro poznati dvojac - Iva Šulentić i Ivan Vukušić, dugogodišnji poznavatelji i prijatelji Porina.

Nagrade Porin za životno djelo dobili su Jura Stublić i Vera Svoboda i posthumno, prerano preminuli pjevač Parnog valjka, Aki Rahimovski. Filip Rudan Porina je dobio u kategoriji novog izvođača godine, a u kategoriji najboljeg jazz albuma slavila su čak dva dobitnika -  Šimun Matišić i Zvonimir Šestak.

U kategoriji najboljeg rock albuma slavio je Urban&4. Bad Daughter dobila je nagradu za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Albumom godine proglašen je 'Lipanj, srpanj, kolovoz' izvođača Urban&4, dok je skladba 'Sama' u izvedbi Damira Urbana osvojila kipić za pjesmu godine, a Urban&4 dobili su i Porin za Najbolju izvedbu grupe s vokalom za istoimenu pjesmu. Tri statue osvojio je Šimun Matišić Quintet. Osvojili su Porina za Najbolju skladbu jazz glazbe za skladbu „In Grožnjan, After all These Years“ autora Šimuna Matišića, zatim Porina za Najbolju izvedbu jazz glazbe za skladbu „With Pain I Was Born“, te Porina za Najbolji album jazz glazbe za album „Tribute to B.P.“ koji producentski potpisuju Goran Martinac i Šimun Matišić.

Dva Porina osvojio je Matija Cvek i to u kategoriji Najbolji album pop glazbe za album „Izbirljivo i slučajno“ koji producentski potpisuje Alan Dović, te u kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba za pjesmu „Ptice“.

VIDEO Pogledajte atmosferu s crvenog tepiha!

Ove godine je bilo čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač. U svim navedenim kategorijama zabilježen je rast prijava što je odlična vijest za hrvatsku glazbu i nagradu Porin.

Na velikoj pozornici dvorane nastupili su brojni glazbenici među kojima su i Ana Opačak, Daria Hodnik, Eric, Filip Rudan, Gibonni, Ivanka Mazurkijević, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Matija Cvek, Mayales, Nela, Saša Lozar, Silente, Šimun Matišić, Tina Vukov, TS Berde Band, Urban&4, Vanna, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimir Šestak.

VIDEO Izjava Damira Urbana nakon što je dobio četiri Porina!

Osim njih, posebno glazbeno iznenađenje publici su spremili Blanka Došen, Stanko Šarić i Šima Jovanovac.

Scenarist dodjele je Mislav Donaj, redatelj je Ivan Miladinov, glazbeni producent Ivan Popeskić, a urednica Andrijana Škorput. Scenografiju potpisuje Miroslav Hrg, glavna tajnica Porina je Ivana Martinac, izvršna producentica je Nina Bočvarov, predsjednik UO Porina je Frano Đurović, a izvršni direktor Davor Drezga.

VIDEO Pogledajte najbolje trenutke s dodjele Večernjakove ruže

Komentara 5

DU
Deleted user
22:44 24.03.2022.

Prvo: Previše nagrada.za premalo kvalitetnih glazbenika. Drugo: Pobjednici su lako predvidivi jer je glasačko tijelo homogeno umjesto heterogeno.

Avatar Mistborn
Mistborn
21:03 24.03.2022.

Znamo da Tram11 i PŠK neće. ...no pretpostavljam da Mrle, Prle i Šmrle hoće... 😏

DU
Deleted user
23:04 24.03.2022.

Čestitam gđi. Veri Svobodi i gdinu. Juri Stubliću. Zaslužili su Porina za životno djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije