Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 76. GODINI

Umrla glumica koju su zbog govora na dodjeli Oscara u Hollywoodu stavili na crnu listu

Sacheen Littlefeather
Foto: Profimedia
1/3
03.10.2022.
u 12:45

Brando je 1973. osvojio Oscara za najboljeg glumca za ulogu u Kumu, ali nije prisustvovao ceremoniji, prosvjedujući u znak podrške pravima američkih domorodaca. Littlefeather se na događaju pojavila u Brandovo ime. Odbila je primiti nagradu i održala kratak govor objašnjavajući da je glumčevo odbijanje djelomično posljedica "tretiranja američkih Indijanaca u filmskoj industriji... i na televiziji, u reprizama filmova

Sacheen Littlefeather, indijanska aktivistica koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara za Kuma, umrla je u dobi od 75 godina, objavila je Akademija filmskih umjetnosti u nedjelju. Littlefeather je bolovala od raka dojke. Akademija je objavila njezinu smrt u tvitu u nedjelju navečer.

Hollywood Reporter prenio je izjavu njezinog skrbnika koji kaže da je umrla u nedjelju u podne u svom domu u gradu Novato u sjevernoj Kaliforniji, okružena svojim najmilijima. Brando je 1973. osvojio Oscara za najboljeg glumca za ulogu u Kumu, ali nije prisustvovao ceremoniji, prosvjedujući u znak podrške pravima američkih domorodaca. Littlefeather se na događaju pojavila u Brandovo ime.

Foto: Profimedia

Odbila je primiti nagradu i održala kratak govor objašnjavajući da je glumčevo odbijanje djelomično posljedica "tretiranja američkih Indijanaca u filmskoj industriji... i na televiziji, u reprizama filmova."Hollywood ju je nakon ceremonije stavio na crnu listu. U kolovozu je Akademija filmske umjetnosti i znanosti objavila službenu ispriku zbog postupanja prema njoj. Tijelo koje nadzire dodjelu Oscara opisalo je njezin nastup kao "snažnu izjavu koja nas nastavlja podsjećati na nužnost poštovanja i važnost ljudskog dostojanstva".

“Zlostavljanje koje ste pretrpjeli zbog tog nastupa bilo je neopravdano i neopravdano. Emocionalni teret koji ste proživjeli i cijena za vašu vlastitu karijeru u našoj industriji nepopravljivi su. Predugo je hrabrost koju ste pokazali bila nepriznata. Zbog toga nudimo i naše najdublje isprike i naše iskreno divljenje,” rečeno je.

VIDEO: Marija Šerifović o svom ponašanju: 'Svi misle da sam agresivac i da sam u stanju nekoga udariti' 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
20:32 03.10.2022.

Nije zavrsila na crnoj listu jer je svih 7 fimova u kojima se pojavila u epizodnim ulogama snimljeno poslije dogadjaja vezanog za Brandovu nagradu akademije. Prije tog dogadjaja radila je poluuspjesno kao model, no njeno je najvece naslijedje aktivizam za prava americkih urodjenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije