Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RIJECI

U 98. godini preminuo najstariji hrvatski pjevač, posljednju pjesmu snimio je lani

Rijeka: Bruno Petrali, najstariji pjevač u Hrvatskoj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
26.12.2022.
u 10:45

Vijest o njegovoj smrti na Facebooku je objavio njegov prijatelj i kolega Marinko Biškić, koji je bio i jedan od "krivaca" što je Bruno Petrali lani, kada mu je bilo 96 godina, s grupom Sarah & The Romans snimio obradu pjesme "Bambina" Nene Belana.

Najstariji aktivni hrvatski pjrvač Bruno Petrali preminuo je u Rijeci u 98. godini života. Vijest o njegovoj smrti na Facebooku je objavio njegov prijatelj i kolega Marinko Biškić, koji je bio i jedan od "krivaca" što je Petrali lani, kada mu je bilo 96 godina, s grupom Sarah & The Romans snimio obradu pjesme "Bambina" Nene Belana. 

-– Sve se dogodilo slučajno. Grupa Sarah & The Romans znala je za moju davnu prošlost, valjda mi je ostao neki renome. Prije četiri godine snimili smo prvu obradu, pjesmu “Samo jednom se ljubi”, koju sam prepjevao na talijanski i nazvao “Una Sola Volta Ci Si Ama”. Nakon toga smo s Milicom Jelić obradili “Sve moje jeseni su tužne”, a sada evo i “Bambinu” Nene Belana, kazao nam je lani Petrali, koji je pjesmu “Samo jednom se ljubi” pjevao prije Ive Robića, a “Jesenju elegiju” (“Sve moje jeseni su tužne”) prije Dušana Jakšića. – Moj prijatelj Mario Kinel autor je teksta pjesme “Samo jednom se ljubi”, a kada ju je napisao pitao me kako mi se sviđa. Rekao sam mu da je predivna te da će sigurno biti uspješna. Budući da sam 1953. već nastupao na plesnjacima, stavio sam je na repertoar prije nego što ju je snimio Ivo Robić. Tako sam ja prvi izveo jedan od naših najvećih hitova, rekao je lani Petrali čiji je život bio poput filmske priče. Bio je spiker na Radio Rijeci, nogometaš, sportski novinar, glumac i direktor kazališta. 

– Počeo sam kao spiker na Radio Rijeci još 1946. godine. Studirao sam u Milanu i završio tečaj za spikera, tako da sam već imao praksu. Riječka radijska postaja tek se otvorila i javio sam se za spikera, sve u nadi da ću kod njih moći i zapjevati – prisjećao se lani pjevač, koji je 1947. prenosio i prvi prijenos nogometne utakmice na Radio Rijeci. Igrali su Kvarner i Hajduk, a on je prvo poluvrijeme prenosio na talijanskom, a drugo na hrvatskom jeziku. Petrali je vrlo brzo počeo pjevati na kvarnerskim terasama, a bio je jedinstven po tome što je izvodio najnoviji repertoar talijanskih hitova sa Sanrema te radio i prepjeve tih hitova na hrvatski jezik.

 – Pjevao sam kvalitetno, pa su ubrzo došli i uspjesi. Poslije sam nastupao i u inozemstvu i bio bolje plaćen nego kao spiker na radiju – pričao nam je svestrani Petrali, koji je 1955. počeo i glumiti, a kasnije je postao i direktor drame u kazalištu. Pjevao je do 1978. godine, a iz pjevačke mirovine vratio se prije pet godina zahvaljujući grupi Sarah & The Romans.

 – Nije mi bilo teško, napravili smo nekoliko proba i potom snimili pjesmu. Bitno je da mi je još ostala intonacija i ugodan glas. Kažu da se ljudima to svidjelo, pa zašto da onda ne nastavim – kazao je gospodin Bruno. 

VIDEO Vjekoslava Huljić: "U pjesmi sam ograničena, a u knjizi se mogu otkačiti i izmišljati do mile volje"

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
16:01 26.12.2022.

Znam za Misu Kovaca i Maju Suput, al vecina ljudi za ovog pjevaca je saznala danas... Steta sto nas o njegovom postojanju nisu obavijestili prije nego sto je prestao postojati...

MA
mazarivo
12:33 26.12.2022.

Vec preko 60 godina pratim muziku! Za ovoga nikada nisam čul! Tako pišete i za Nives Celzijus da je pjevačica, e pa onda sam ja kralj Like i Gorskog Kotara! Gorskog Kotara! Napokon Manolić je još stariji!

Avatar lola lola
lola lola
20:12 26.12.2022.

Nikad nisam cula za njega na zalost. Sad znam I potrazit cu njegovu glazbu. Umjesto da nas mediji konstantno bombardiraju s cajkama mogli su pisati I ovom glazbeniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije