Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznato glumačko ime

U 76. godini preminuo je glumac Žarko Potočnjak

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/9
21.10.2021.
u 11:13

Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, a iste godine preimenovana je u Histrione.

U 76. godini jutros je preminuo Žarko Potočnjak. Vijest su Glumačke družine Histrion potvrdili za 24 sata.  Potočnjak se rodio u Pakracu, mama  Erminija mu je bila učiteljica, a tata Žarko je bio doktor prava. Zahvaljujući djedu, koji je živio u Šibeniku, zavolio je more i brodove. U Šibeniku je učio zanat drvene brodogradnje.

Poslije je upisao i studij brodogradnje, ali to nije shvaćao ozbiljno. Upisao je i završio  Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine. U Kazalištu Komedija dobio je svoj prvi glumački angažman i ostvario je odlične uloge u poznatim mjuziklima i rock-operama u Komediji. Nakon toga 18 godina bio je glumac u zagrebačkom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK, 1994. godine. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, a iste godine preimenovana je u Histrione. Snimio je 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu, a svi pamte njegovu ulogu Pube Fabriczyja u "Glembajevima". 

U Kazalištu Gavella prije četiri godine premijerno je prikazana monodrama „Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka“ kojom je Žarko Potočnjak tada proslavio jubilarnih 50 godina na kazališnim daskama. Televizijskoj publici u sjećanju će ostati po ulogama u tridesetak serija, a "Lažeš Melita", "Inspektor Vinko", "Putovanje u Vučjak", "Nad lipom 35", "Najbolje godine", "Počivali u miru", "Crno-bijeli svijet" samo su neke od serija u kojima je glumio. Za svoja glumačka ostvarenja dobio je brojne nagrade poput nagrade "Marul" i "Nagrade hrvatskog glumišta". Početkom agresije na Hrvatsku,  Potočnjak je bio  član 106. osječke brigade, u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Ove godine na svoj rođendan u veljači odlučio je kako se definitivno više neće baviti glumom. Nije bio sretan novim generacijama glumaca. Krajem studenoga 2001. liječnici su mu dijagnosticirali karcinom na desnom plućnom krilu te je operiran u bolnici Jordanovac. Iz braka s glumicom Asjom Jovanović ima kći Mirnu. 

 

Ključne riječi

Komentara 12

MA
maxwell12
11:21 21.10.2021.

Neka ti je laka zemlja dobri covjece, pocivao u miru

MK
MKinkognito60
11:41 21.10.2021.

Pokoj ti duši i neka ti je laka zemlja, iskrena sućut obitelji, prijateljima i štovateljima.

MS
MS1948
11:24 21.10.2021.

...R. I. P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije