Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET 15. IZDANJU FESTIVALA

Top 10 koncerata uz koje sam najviše uživao na INmusicu

Foto: pixsell
1/33
02.03.2020.
u 13:59

Kad bih se usudio izbrojiti koliko sam novca i kilometara uložio u odlaske na koncerte i festivale po dobrom dijelu Europe, nakupile bi se tu impozantne brojke. No, strast doživljavanja koncerata uživo odavno mi se uvukla pod kožu pa su to uvijek bili posebni dani.

Još od vožnje golfom jedinicom po ludim talijanskim cestama prije 20 godina samo da bi se u Firenci prvi put vidio Radiohead. Ili švercanja digitalnog fotića 2001. da bi se uz skakanje fotkalo i guštalo uz Red Hot Chili Peppers u Bologni. A još i danas me prođu trnci kad se sjetim svog prvog velikog stadionskog koncerta, također 2001. – uz emotivno nabijeni i politički angažirani U2 u Torinu na starom slavnom stadionu Delle Alpi. Šest-sedam sati čekali smo po najvećem suncu da koncert počne, ali sav umor je zaboravljen već s prvom pjesmom "Elevation" kad su se svi dignuli i počeli pjevati i skakati kao jedan...

Bio je tu i niz koncerata Coldplaya, Snow Patrola, Musea, Depeche Modea, Alanis Morissette, REM-a, Pulpa, Linkin Parka, Gunsa, Pearl Jama, Foo Fighters, Leonarda Cohena i mnogih drugih. Godinama sam s društvom obilazio lokacije po Italiji, Njemačkoj, Austriji, Portugalu pa i Velikoj Britaniji i uživo se uvjeravao u emocije koje bih prvo osjetio na meni dragim albumima.

Nakon nekoliko pokušaja da u Hrvatskoj zažive veliki koncertni festivali, konačno smo 2006. dočekali rođenje INmusic festivala koje će ove godine doživjeti svoje 15. izdanje! Od malenog festivala na Šalati, INmusic je postao relevantna i redovita festivalska postaja za mnoge poklonike koncerata uživo, uključujući i broje strance koji svake godine čine značajan postotak publike. Dakako, i meni je redovito INmusic u kalendaru. Zapravo, nakon završenog festivala odmah u raspored za sljedeći lipanj pišem datum za sljedeće izdanje. Tako da će i meni na Jarunu od 22. do 24. lipnja biti 15. INmusic festival.

Prije The Killersa, Becka, The Lumineersa i drugih koje ćemo gledati na Jarunu, ovdje ću se pokušati prisjetiti meni najboljih i najdražih koncerata na INmusicu. Dakle, isključivo je riječ o osobnom izboru i guštu. Svatko ima svoje favorite, a slobodno u komentarima navedite koji je vama koncert bio najdraži. Također, ispada da su moji najdraži bendovi najčešće dio britanske pop-rock scene pa je jasno da se češće nalaze na mojim osobnim listama i u pamćenju.

Svakako treba odati poštovanje i zapaženim nastupima, koje su mnogi ocijenili odličnima, poput posljednjih godina Davida Byrnea, Johnnyja Marra, PJ Harvey, Foalsa, a imali smo čast u Zagrebu doživjeti i velikane Alice in Chains, Mobyja, Billyja Idola, Iggyja Popa, Pixies, Sonic Youtha, Cypress Hilla i drugih.

Prije top 10 liste evo počasnog spominjanja koncerata koji su se lako mogli naći na toj listi:

Foto: Danijel Lijović

The Cure (iako nisam fan i meni je bio odličan njihov koncert prošlog ljeta)
Arcade Fire (volio sam Arcade Fire of prvog albuma i gledao ih uživo nekoliko puta prije, ali bilo je super doživjeti ih i na Jarunu 2011.)
Lily Allen (iako sam kasnio na koncert, stigao sam uhvatiti većinu seta 2009.)
Arctic Monkeys (uvijek su odlična prilika za čagu, a te su 2013. godine donosili i super album),
Yeah Yeah Yeahs (2009.) – glave su padale! :)
The Dø (2011.) – isključi se i čagaj
Frank Turner & The Sleeping Souls (2019) – Frank je dušu ispustio na rukama publike.

O. K., bez daljnjeg odugovlačenja, evo nekih od tih koncerata po mojem guštu koje bih rado opet vidio – već sutra.

1. Suede 2019.

Suede sam uvijek smatrao jednim od onih ''kraljevskih'' britanskih bendova 90-ih i jednim od lidera meni dragog britpopa. No, otprilike baš kad sam ja počeo odlaziti češće na koncerte, Suede su prekinuli karijeru pa mi nisu bili u fokusu poput Pulpa, Radioheada, Placeba i novijih bendova koji bi nakon svojih albuma redovito radili i europske turneje. O. K., i Pulp se umirovio, ali njih sam vidio dvaput uživo pa sam znao kakav je Jarvis Cocker genij i na pozornici. A jednom kada su se Suede vratili stvaranju albuma, nisam ih ni preslušao. Velika pogreška!

VIDEO Suede na INmusicu festivalu Snimio: Danijel Lijović

Prvom zagrebačkom koncertu Suedea prilazio sam s nostalgijom, ali i bez velikih očekivanja. A koncert me posve izbacio iz tenisica! Trnci su me drmali veći dio koncerta. Nisam znao otkud Brettu Andersonu i ekipi toliko snage da se ama baš potpuno daju u koncert, ali savršeno su uspjeli. Neki bi možda zaključili da je Brett bio i malo pretenciozan skačući posvuda i upadajući u publiku kao da je na početku karijere, ali dok sam sve to gledao iz blizine, meni je sve djelovalo autentično. Strast je jednostavno frcala i iz benda i iz publike! A uz stare hitove, Suede je izvukao i cijeli arsenal novih pjesama. Pa danima nakon INmusica iz glave mi nisu izlazili stihovi novih pjesmama As One i Life is Golden s njihova zadnjeg albuma The Blue Hour. Nisam se mogao sjetiti kada me je posljednji put jedan album kao cjelina toliko oduševio. Ovo je jednostavno bio jedan od onih koncerata koje stalno želite imati na repeat u svom sjećanju.

2. Florence and the Machine 2016.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Svi znamo kolika je heroina Florence Welch. Samo nekoliko godina prije nastupa na INmusicu njen bend Florence and the Machine bio je headliner na velikom moćnom Glastonburyju! Već samo za tu činjenicu da je u Zagreb došla na vrhuncu popularnosti treba odati počast organizaciji INmusica. Zapravo, Florence je prvotno u Zagrebu trebala nastupiti 2015. godine baš kad i na Glastonburyju, ali ozlijedila se na Coachelli pa je morala otkazati INmusic. Godinu poslije stigla je i iskupila se u potpunosti. Ni od ovog koncerta nisam očekivao nešto ekstra, a dobio sam trenutačnu sreću i ljubav koja je sipala s pozornice u valovima. Nije mi smetalo ni veliko blato koje je vladalo u prvim redovima. No znamo da je kiša dio INmusica...

3. Franz Ferdinand 2006. i 2009.

Foto: Danijel Lijović

Iako sam ih vidio uživo i prije njihova premijernog nastupa na INmusicu 2006. godine, ovaj bend i njihove zagrebačke koncerte moram istaknuti kao značajnije kada prolazim kroz povijest INmusic festivala. Iz dva razloga. Prvi je, dakako, što jako volim Franze i njihov prvi album i dalje smatram remek-djelom, a drugi iz nevjerojatne činjenice da su Alex Kapranos i društvo čak četiri puta nastupili na INmusicu! Wow!

Bend Franz Ferdinand može se pohvaliti da je nastupio na prvom INmusicu i jedinom izdanju festivala na Šalati. I to u naponu snage s dva iznimno uspješna albuma i nizom nagrada. Oduševili su i krcatu Šalatu, a i mene. Kako ostati miran na hitove poput "Take me out", "Michael", "40'"... A posebno sam guštao na hit s drugog albuma "Outsiders" koji ima zaraznu melodiju i vrlo dojmljiv završetak kada i ostali članovi benda počnu bubnjati. Odličan mi je bio i njihov drugi nastup 2009. godine, no ipak ću posebno pamtiti njihov koncert na Šalati. Nakon svirke članovi benda (bez Kapranosa) pojavili su se i na afterpartyju u Jabuci i bili vrlo pristupačni. Bili su jedni od nas i stvarali početak jedne lijepe festivalske priče...

4. Of Monsters and men 2015.

Možda ne znaju svi ime ovog benda s Islanda, ali velika je šansa da ste čuli njihove hitove na radiju, soundtrackovima filmova i TV serija, a radili su i video za lansiranje iPhonea 5. Nisam ih ni ja osobito poznavao prije njihova nastupa na INmusicu 2015. godine, ali tada sam ih tako dobro zapamtio da sam pola godine kasnije putovao u Beč na njihov solo koncert... Ima nešto toliko čarobno u njihovim zavodljivim melodijama da bi mi možda bilo svejedno pjevaju li na engleskom ili islandskom. Opet, nisu toliko s drugog svijeta kao što to nestvarno zvuči, recimo, Sigur Ros.

Of Monsters and men opisao bih kao da ste se odjednom našli u glazbenoj bajci u kojoj ste prijatelji s prirodom i svima oko sebe. Nešto prekrasno i inspirirajuće.

5. Garbage 2019.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ah, te 90-e i nulte! Garbage je jedan od onih bendova koje sam uvijek htio vidjeti uživo, ali mi to nikad nije uspijevalo. A i bend nije pomagao sa svojim stankama i otkazivanjima turneja. No, konačno se lani dogodilo da mi se posreći i to baš na INmusicu. S povratničkim bendovima nikad ne znate kako će zvučati na novim koncertima i koliko im je još kemije ostalo. Ali, očito su zvijezde bile naklonjene zagrebačkom festivalu pa su lani rasturili i Suede i The Cure, a isto tako i Garbage!

Shirley Manson i dalje je ludo zgodna i otkačena, iako se malo skuhala u svoj lijepoj uskoj bijeloj haljini. Glas joj je i dalje moćan i zavodljiv, a stari hitovi podarili su mi mnogo nostalgije i užitka. Doživjeti zarazne hitove "Stupid Girls", "Only Happy When It Rains", "Push It", "Cherry Lips", "Why Do You Love me"... bilo je vraćanje stvari na pravo mjesto. Valjda je samo Milk nedostajao sa setliste.

6. Placebo 2015.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Placebo je dobro poznat hrvatskoj publici, a srećom jedan je od onih bendova koji uvijek dobro zvuče uživo. Volim Placebo i iako sam ih gledao više puta, uvijek su mi super. Plus – imaju veliki opus hitova za biranje pri sastavljanju setliste. A tako je bilo i na Jarunu 2015. godine. Već su na samom uvodu s Pure Morning razgalili stare fanove, a ubrzo su krenuli i "Loud Like Love", "Every You Every Me", "Black-Eyes", "Special Needs", "One of a Kind"... Još moćnije djelovao je završetak prvog dijela koncerta, u nizu su razvalili s "Meds", "Song to Say Goodbye", "Special K" i "The Bitter End". Kakva terapija! A pred kraj je Brian Molko poručio: "Kad se vratimo, naći ćemo vas!"

7. Flaming Lips 2010.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

U svakoj listi koja se prisjeća najvećih hitova INmusica ne bi se smio zaboraviti ''dernek'' kakav su napravili The Flaming Lips. Neki su ih možda zaboravili jer su nastupili prije deset godina, ali gledajući glazbeno-scenski, to je vjerojatno bio najjači finiš nekog headlinera na INmusic festivalima! Što da vam kažem o koncertu koji započne tako da pjevač uđe u veliki prozirni plastični balon i crowdsurfa po publici nasmiješen od uha do uha. A tu je odjednom i hrpa konfeta, balona, a sve zapakirano u odličnu svirku. Pa tko se ne bi zabavio! Plesali su i fanovi i oni manje upućeni. Bio je to mini festival sreće i pozitive, baš stvoren za dojmljive nastupe na otvorenom. Dakako, i na zadnjoj pjesmi "Do You Realize" počastili su publiku kišom konfeta. Instant srećica!

8. Morrissey 2006.

Uz Franz Ferdinand, INmusic je lansiran 2006. koncertom legendarnog Morrisseya, frontmena neprežaljenih Smithsa. Zanimljivo je da je INmusic imao premijeru s jednim dijelom Smithsa te 2006. godine, a lani je nastupio Johnny Marr. A te vruće ljetne večeri na Šalati Morrissey je bio odličan, znoju i mirisu roštilja unatoč. Izvodio je svoje hitove ("First of the Gang to die", "Life is a Pigsty", "You Have Killed Me", "Let Me Kiss You", "Irish Blood, English Heart"), ali ubacio je i više pjesama Smithsa ("How Soon is Now", "Panic", "Girlfriend in Coma", "Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me").

Morrissey je povremeno i veselo čavrljao s publikom: "Zašto nam je tako dugo trebalo da dođemo ovdje? Pa nitko nas prije nije zvao." Sjetio se i starih pankera New York Dollsa odsviravši njihovu jednu stvar (Human Being), a pritom se i našalio s hrvatskom publikom rekavši da valjda samo četiri čovjeka tu znaju za Dollse. Šala je na kraju bila na Morrisseyjev račun jer su New York Dolls sljedeće godine nastupili na INmusicu...

9. Nick Cave and the Bad Seeds 2008./2018.

Foto: Danijel Lijović

I Nick Cave rado je viđen gost na INmusicu, nastupio je čak tri puta (dva puta s Bad Seedsima i jednom kao grupa Grinderman). Teško mi je danas ocijeniti koji mi je koncert bio bolji. Znam da mi je najbolji bio 2005. u Lisinskom u intimnijoj i neformalnijoj atmosferi kada je Cave čak uzimao narudžbe za pjesme iz publike. No svaki koncert Nicka Cavea, bez obzira na prateći sastav, odličan je koncert. U pamćenju mi je ostala odlična izvedba i kontakt s publikom na The Weeping Songu prije dvije godine.

10. Sons And Daughters 2008.

Foto: Danijel Lijović

U 14 godina INmusica bilo je mnogo više odličnih koncerata nego što ih stane ma listu od deset, pa mi nije bilo lako odlučiti se za konačni popis. Ali, evo za kraj jednog imena koje se ne veže uz headlinere, iako je tu moglo zasluženo biti i neko poznatije ime (bilo koje iz gornje liste počasnih spominjanja). Sons & Daughters nastupili su 2008. na Jarunu u 19 sati, dakle dok je još bio dan. I uz kišicu. Ovaj mali bend iz Glasgowa u Zagrebu je 2008. promovirao svoj album "This Gift" s brzim taktovima, a lijepim melodijama koji je meni odlično sjeo pa sam uživao i u njihovu nastupu uživo na INmusicu. Uvijek mi je drago na festivalima uhvatiti i poneki dobar bend koji dotad nisam poznavao, upravo je to dodatni bonus takvog formata. The Gift i danas još preslušavam.

VIDEO Show Franka Turnera na lanjskom INmusicu Snimio: Danijel Lijović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije