Naslovnica Showbiz Zvijezde

Tamara Obrovac objavom sjajnog nastupa u ZKM-u više nije daleko nego na CD-u

Primjerena dugometražna forma dvostrukog diska s ukupno stotinjak minuta glazbe
20. siječnja 2019. u 18:00 0 komentara 523 prikaza
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prošli tjedan povodom smrti glumca Ive Gregurevića na HTV-u ste mogli pogledati film “Što je muškarac bez brkova” u kojem je i glazba Tamare Obrovac.

Hrvoje Horvat Zwouk s “Do kraja bola” bole taman koliko treba, EKV bili bi ponosni

Prije nešto više od dvije godine u intervjuu povodom skorašnjeg koncerta u zagrebačkom ZKM-u rekla mi je: “Moj trenutak prodora u širu publiku bila je pjesma ‘Daleko je onaj ‘ko me voli’ iz filma ‘Što je muškarac bez brkova’. Tada sam primijetila da me prepoznaju na naplatnim kućicama, u trgovinama…” Upravo ta pjesma, ali i mnoge druge, pokazuju i komunikativnost glazbe koju Tamara Obrovac izvodi s Transhistria Ensemblom. Taj dio njezine glazbene pojavnosti propustit će mnogi “preplašeni” jazz glazbom, a naglašavati je oni koji su posjećivali njezine koncerte i izlazili iznenađeni duhovitim Tamarinim konferansama, uz dojam da “nije boljelo”.

hrvoje horvat 'Vrijeme' je, to je stvarno jasno i skepticima na strani Parnog Valjka

Spoj etničkih utjecaja i tradicijskih elemenata, kao u spomenutom hitu “Daleko je…”, jedan je od dokaza pristupačnosti glazbe Tamare Obrovac, koju su daleko prije “naplatnih kućica” unatrag dvadesetak godina prepoznali mnogi u koncertnim dvoranama na nastupima kojima je redovito oduševljavala u bilo kojoj konfiguraciji, bilo da je nastupala s Matijom Dedićem, Rambom Amadeusom ili u svojim solističkim programima. Koncertni album “Live @ ZKM” Tamara Obrovac s Transhistria Ensembleom snimila je 26. studenog 2016., obilježivši dvadesetu obljetnicu objavljivanja prvog albuma “Triade”, ujedno zaokružujući priču deset studijskih albuma koje je u međuvremenu objavila. Bio sam na tom sjajnom nastupu u rasprodanom ZKM-u gdje je uz ovacije oduševljene publike po ne znam koji put pokazala usuglašenost s pratećim sastavom i izvela svoju “transhistrijsku”, ali i “transhistorijsku” glazbenu opciju u kojoj se spajaju suvremeno i arhaično, veselo i tužno na nekoliko jezika na kojima izvodi svoje pjesme. Njezina suradnja s gitaristom Urošom Rakovcem na gitari i mandoli, Žigom Golobom na kontrabasu, Faustom Beccalossijem na harmonici i Krunoslavom Levačićem na bubnjevima već je godinama poligon za isporučivanje uzbudljive i zanimljive glazbe. Zapravo ga je teško nazvati “prateći sastav”, jer su se dinamika sviranja, brojne solističke bravure i izmjene ugođaja nakon godina toliko stopile s vokalima Tamare Obrovac i njezinim pjesmama, da se radi o jednom, zajedničkom organizmu pjevačice i sviračke postave.

hrvoje horvat Poput zadnjeg albuma Rolling Stonesa, Edi Maružin ima autentičan blues-projekt

Kako je sve zvučalo, sad se može provjeriti i na iscrpnom dvostrukom CD-u “Live @ ZKM” koji se pojavio krajem prošle godine. Nije čudno da je za predstavljanje izabrana dugometražna forma dvostrukog diska s ukupno stotinjak minuta glazbe, jer je sam retrospektivni nastup bio pun uvjerljivih izvedbi starijih pjesama i onih s (tada) novog albuma Tamare Obrovac i Transhistria Ensemblea “Canto amoroso”.

hrvoje horvat Josipa Lisac na novom albumu opet je nanovo 'izmislila' samu sebe

Iako je tek krajem 2018. objavila prvi koncertni album, upravo se zajednička svirka može nazvati glavnim motom koji je gotovo ugraviran u svirački kod i autorski rad Obrovac i Transhistria Ensemblea. Riječ je o toliko produktivnom zajedničkom druženju da je Obrovac s istim ansamblom lani predstavila još jedno, posve drukčije koncertno izdanje s Jazz orkestrom HRT-a u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, na istom mjestu i s orkestrom s kojim su Chui snimili sjajan album “Chui ovu glazbu”. Nastao prije te kombinacije, “Live @ ZKM” tu je kao dokaz da Tamara uživo više nije daleko, nego sasvim blizu na CD-ima i streaming servisima.

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.