Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji kuhar

Šime Sušić iznenadio i samog sebe - prvi je hrvatski masterchef!

sime susic
17.06.2011.
u 23:50

Poširana riba koju je pripremao u finalu bila je njegovo najbolje jelo u showu. Nagradu od 200 tisuća kuna uložit će u operaciju koljena jer opet želi trčati

Tri mjeseca otkako su se programom Nove TV počeli širiti najfiniji miomirisi koji su topili i najzahtjevnija nepca, a gledatelje mahom pretvarali u gurmane, doznali smo i tko je najbolji hrvatski amaterski šef kuhinje. Mladi Šime Sušić svojim veličanstvenim ribljim menijem od pet sljedova u superfinalu je za samo tri boda nadmašio Srđanu Jevtić i pobijedio u prvoj sezoni “Masterchefa”.

– Presudila su glavna jela. Moju poširanu ribu, što sam naučio raditi u showu i koju sam poslužio sa šparogama, aromatiziranim inćunima i čilijem, žiri je ocijenio kao najbolje jelo koje sam napravio u cijelom showu – prisjetio se Šime. Još veći izazov 25-godišnjem apsolventu geografije i povijesti bilo je prvo glavno jelo, kovač zapečen u krupnoj soli, što je u velikoj završnici prvi put pripremao. Rizik je bio to veći jer se na taj način obično priprema riba s ljuskama koje spriječe da bude preslana. No, žiri je bio oduševljen okusom, a do kraja ih je oborila prezentacija.

– Superfinale je bilo vrijedno riskiranja. Nisam imao što izgubiti. Dugo sam želio napraviti to jelo i pomislio sam da je sad prava prilika – ponosan je prvi hrvatski Masterchef. Umijećem koje je pokazao u najnapetijoj epizodi iznenadio je i bivše finaliste, koji su u odlučujućem dvoboju došli podržati superfinaliste, ali i samoga sebe! – Nisam mogao vjerovati da sam ja to sve napravio. U zadnjem tjednu sam potpuno eksplodirao i u svemu što sam radio bio sam najbolji, ni kriv ni dužan – kaže s osmijehom.

I djevojka zavoljela ribu

Kulinarsku genijalnost svestrani Zagrepčanin, čiji su roditelji iz Dalmacije, odnosno s otoka Raba, pokazao je i u polufinalu, kad je debitirao s tortom od sedam katova. No, slatke pohvale žirija zasjenio je gorak okus zbog ispadanja Roberta Predraga Žmire. Bila je to, ističe, najemotivnija emisija.

– Plakao sam kao kišna godina! Bilo mi je lakše kad je Robert zaplakao jer onda ni meni nije bilo neugodno pustiti suze. Mogu reći da sam se u polufinalu emocionalno ispraznio i u finalu sam bio potpuno prazan. Osim toga, bio sam i preumoran da bih se uopće mogao veseliti pobjedi kako treba – iskreno će Šime. Iz kulinarskog showa, dodaje, odlazi znanjem bogatiji, no dvije stvari posebno su mu vrijedne.

– Prije mi izgled servirane hrane uopće nije bio bitan, ali kako je show odmicao, shvatio sam da Hrvati jedu očima i da je vizualan dojam vrlo važan, ali i da ta iluzija nestane s prvim zagrizom. Također se nadam da smo Hrvatima približili modernu kuhinju u kojoj nema klasičnog slijeda, predjelo, glavno jelo i desert, već smo radili jela od sedam, osam sljedova s mini porcijama na tanjuru. Mislim da dva, tri posto Hrvata tako jede.

Od završetka showa, doznajemo, još nije stigao odložiti kuhaču. Svi žele kušati nove Šimine specijalitete koje je naučio u Masterchefu.

– Apsolutni hit je zapečeni češnjak od kojeg se onda napravi pasta. Svi su poludjeli za tim – ponosno će strastveni kuhar koji je svoju ljubav prema dalmatinskoj kuhinji prenio i na djevojku Klaru Jakelić, apsolventicu povijesti i kroatistike, s kojom je u vezi godinu i pol.

– Totalno se navukla na ribu i to mi je baš drago. Svaki dan zajedno kuhamo. Za mene dan nije potpun ako ne pojedem pravi ručak.

Odvojenost od djevojke tijekom izolacije, kaže, nije mu pala teško. Posjećivala ga je jednom mjesečno, a Šime je već i navikao biti sam.

– Dok sam se bavio atletikom, znao sam dva mjeseca biti na pripremama u drugoj zemlji tako da meni izolacija nije strana. Osim toga, Klara je baš u to vrijeme pisala diplomski rad pa bih joj ja samo smetao – smješka se Šime.

Odmor na dalekom otoku

A iako je pripremanje jela od ribe doveo do razine umjetnosti, mladić ističe da su nekad najjednostavnija jela i najfinija.

– Moje najomiljenije jelo je frigana srdela s blitvom – kaže te otkriva zanimljiv eksperiment koji je proveo prije nekoliko godina. – Negdje sam bio pročitao da Hrvati pojedu oko 8 kg ribe po osobi godišnje, pa sam odlučio napraviti izračun koliko je pojedemo ja i moji roditelji. Godinu dana sam vodio bilješke i došao do količine od 253 kilograma, a ja sam sam od toga pojeo 96 kilograma.

Velikih apetita, što se tiče nagrade od dvjesto tisuća kuna, nema. Novac planira uložiti u operaciju koljena, a jedna od mogućih destinacija je Švicarska.

– Htio bih opet trenirati atletiku, barem rekreativno – želja je bivšeg dvostrukog prvaka Hrvatske na 1500 metara i zaljubljenika u bicikle kojih ima čak desetak!

– Svaki dan sam na biciklu, a imam ih za svaku priliku: za putovanja, specijalku za utrke, jedan za brdske utrke, 2, 3 za po gradu... Vrednije držim u svojoj sobi, a one manje vrijedne u podrumu i garaži.

Od osvojenog novca djevojci je kupio veću bisagu za bicikl u koju će joj stati više namirnica kad ide s tržnice, a počastit će je i dvotjednim ljetovanjem na osamljenom otoku Sveti Andrija blizu Visa na koji par s još nekoliko prijateljica odlazi danas.

– Samo ću se odmarati i kuhati – otkrio je na kraju razgovora Šime, a onda se morao požuriti kući jer mu je na večeru dolazilo društvo. No na meniju nije bila riba, već meso.

– Ono mi nije zanimljivo za pripremanje i do nastupa u Masterchefu spremio sam ga samo pet puta. No, napravio sam iznimku pa se sada u mojoj kuhinji svinjski kare marinira u ulju, limunovu soku, ružmarinu, timjanu i češnjaku, a peći ću ga s povrćem. Za desert će biti ohlađena dinja – rekao je Šime i izazvao nam zazubice.

Ključne riječi

Komentara 11

CH
chemica
00:39 18.06.2011.

Definitivno puno humanija zabava od nekakvog Big brothera.

WO
Wookie
06:15 18.06.2011.

Svaka čast Šime, od totalnog zelenka do Masterchefa! Zasluženo si pobjedio, pokazao si kako si najbolji u ribi, ali super i u spravljanju mesa i kolača, nekako kompletan kuhar i veliki talent! A još zgodan, atletičar...Sretno ti u daljnjem životu i jako lijepo od tebe što ćeš platiti curi ljetovanje!

Avatar korisnica
korisnica
23:57 17.06.2011.

Gledala sam od početka show i ne mogu se načuditi koliko su ti ljudi zapravo profesionalni u kuhanju. Šime mi je bio jednom riječju, impresivan. Srđana isto tako, veliki talenat. Po meni, oboje su podjednako bili odlični! Svaka čast ljudi!i! Bilo vas je užitak gledati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije