Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi s glasovanjem

Rumunjska prijeti povlačenjem s Eurovizije: Zahtijevaju objašnjenje EBU-a te ih prozivaju za dvostruke standarde

Foto: Jens Büttner/DPA/Pixsell
1/6
21.05.2022.
u 13:39

Nakon finala ovogodišnje Eurovizije, EBU je priopćio da su poništili glasove šest zemalja te ih izračunali prema algoritmu. Naveli su da su ove zemlje koristile nepravilne obrasce glasovanja, a sada su se javili s rumunjske televizije TVR te odgovorili.

Nastavlja se drama oko dodjele glasova stručnih žirija na ovogodišnjoj Euroviziji. Nakon što je Europska radiodifuzna unija (EBU) priopćila razloge poništavanja glasova iz šest zemalja: Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, San Marina i Azerbajdžana, rumunjska televizijska kuća TVR zaprijetila je povlačenjem s natjecanja

TVR navodi da je razlog ovoj drastičnoj akciji nepovratna šteta koja je načinjena njihovom ugledu. Oni su nezadovoljni načinom na koji je EBU reagirao te zahtijevaju njihovo objašnjenje. Istaknuli su i da su sami mogli istražiti nepravilnosti da im je EBU javio nakon priprema za drugo polufinale kada su to primijetili.

Rumunjska televizijska kuća navodi da su isti prekršaj počinile još tri zemlje, ali one nisu sankcionirane. Radi se o glasovima Švedske, Australije i Belgije koje su glasale jedna za drugu prema istom modelu za koji je Rumunjska optužena. TVR smatra da se radi o dvostrukom standardu. 

Dodajmo da TVR tvrdi da je glasovanje rumunjskog žirija bilo u skladu sa svim pravilima EBU-a te smatra da je EBU-ova reakcija temeljena na nagađanjima. Zamjeraju i to što nisu dobili objašnjenje za nemogućnost čitanja glasova žirija u prijenosu uživo kao druge zemlje. Dodaju da nije bilo tehnički poteškoća, kao što je to rečeno, i da je sve bilo spremno za javljanje.

Inače, EBU je glasove šest optuženih zemalja izračunao prema algoritmu te prema tome ih dodijelio, a mnogi izračun algoritma smatraju pogrešnim te ističu da je zbog toga došlo do drukčijeg konačnog poretka.

VIDEO Proba Prljavog kazališta za predstojeću turneju

 

Ključne riječi

Komentara 2

KR
kronika20
20:47 21.05.2022.

To što su Hrvatska i Crna gora dale jednoj od najgorih pjesama , srpskoj 12 bodova dovoljno je da se ukine Eurovizija , jer je to politikantstvo a ne izbor najbolje pjesme. Jedino pravilno bi bilo da glasuje međunarodni žiri inkognito koji neće znati čija je koja pjesma.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
14:53 21.05.2022.

Nakon ove žene bi ih trebali i izbaciti s Eurovizije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije