Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO

Publika iznenadila Tarika u povijesnom 'Milijunašu': 'Ovo se još nikad nije dogodilo'

Kviz Milijunaš
Foto: HRT
1/9
17.11.2022.
u 21:16

Nakon stopostotnog odgovora publike, koja mu je pomogla u prelasku drugoga praga, natjecatelju hrabri potez preuzimanja rizika na 13. pitanju ipak nije donio 250.000 kuna

Ovotjedno izdanje popularnoga game-showa 'Tko želi biti milijunaš' otvaranjem šestog pitanja započeo je Zadranin Josip Batur. Nakon stopostotnog odgovora publike, koja mu je pomogla u prelasku drugoga praga, natjecatelju hrabri potez preuzimanja rizika na 13. pitanju ipak nije donio 250.000 kuna. Zatim je priliku za pohod na milijun dobila Zadranka Maja Goja koja je do zasad osvojenih 32.000 kuna upotrijebila sve džokere pa je nastavak kvizaške avanture očekuje u idućoj emisiji.

Otvorivši emisiju pitanjem za 2000 kuna, Josip Batur, zaposlenik Laboratorija za nuklearne analitičke metode Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu, prvoga je džokera, "zovi", iskoristio na pitanju za 8000 kuna. Trebao je odgovoriti prikazuje li Van Goghova slika "Zvjezdana noć" nebo iznad Bretanje, Burgundije, Normandije ili pak Provanse. Džoker je dijelio natjecateljevo mišljenje kako bi riječ mogla biti o nebu iznad Provanse pa je Josip spomenuti odgovor ponudio kao konačni i pogodio. 
Josip je pak publiku upitao je li "velikan" Aleksandar Veliki, Darije Veliki, Herod Veliki ili Konstantin Veliki najpoznatiji pripadnik dinastije Argejaca. Publika je gotovo nevjerojatnih 100 posto glasova dala Aleksandru Velikom te pomogla natjecatelju u prelasku drugoga praga. 

- Ovo se još dosad nije dogodilo, kazao je voditelj Tarik Filipović.

Posljednjega džokera, "pola-pola", upotrijebio je na 13. pitanju za 250.000 kuna. Koje su stručno ime znanstvenici 2012. godine dali rodu baršunastih pauka koji žive pod zemljom, glasilo je pitanje uz ponuđene odgovore Bobdylania, Loureedia, Eltonjohnia te Ericclaptonia. Upotrebom džokera iz suženog izbora potom su izostali Bobdylania i Eltonjohnia. 
Ustvrdivši kako se zarekao da neće odustati prije pitanja za pola milijuna kuna, Josip je preuzeo rizik te je njegov konačni odgovor bio - Ericclaptonia. Ipak, rodu  baršunastih pauka znanstvenici su prije jednog desetljeća dali naziv Loureedia, prema Lou Reedu, suosnivaču grupe The Velvet Underground. 

Uz Tarikove čestitke za sjajan i hrabar nastup Josip je kviz napustio s iznosom od 32.000 kuna.  

Pobijedivši u igri "Najbrži prst", u "vrući stolac" sjela je također Zadranka Maja Goja koja se nakon završetka studija psihologije u Zagrebu preselila u Dublin, gdje živi gotovo četiri godine. Maja je na zemljopisnom pitanju za 4000 kuna imala dvojbu, koju nije htjela otkriti gledateljima. Upotrijebila je džoker "pola-pola" te su iz ponude zaljeva koji uz Karipsko more čine Sredozemno more u Americi ispali odgovori Zaljev Massachusetts i Zaljev Santa Monica, a ostali Hudsonov te Meksički zaljev.

Točno se zatim opredijelila za Meksički zaljev, a na voditeljev upit spomenula je kako je dvojila između Zaljeva Santa Monica i odabranog zaljeva.

Natjecateljica je publiku upitala je li grad Kijev, Harkiv, Odesa ili Lavov kulturno i gospodarsko središte zapadne Ukrajine te povijesno-geografske regije Galicije. Publika je 12 posto glasova dala Kijevu, pet posto Harkivu, 35 posto glasova gradu Odesi te 48 posto glasova Lavovu. Maja je vjerovala publici i odgovorom Lavov osvojila 16.000 kuna.

Prije zvuka sirene koji je označio kraj ovotjedna game-showa, natjecateljica je točno odgovorila na pitanje za 32.000 kuna. Prethodno je upotrijebila džokera "zovi" upitavši ga je li teobromin alkaloid zbog kojeg uživamo u limunadi, čokoladi, ljutoj paprici ili papru. Osim što je eliminirao ljutu papriku, džoker u zadanom vremenu nije uspio ponuditi odgovor pa je Maja riskirala. Dala je točan odgovor da je riječ o uživanju u čokoladi. Stoga nastavlja "grijati" stolac i u sljedećoj emisiji koju otvara pitanjem za 64.000 kuna, no nažalost bez džokera. 

VIDEO: Dramatične scene iz centra Zagreba sa snimanja filma 'Canary Black' 

Komentara 4

DU
Deleted user
16:55 18.11.2022.

Za znati odgovor na (13.) pitanje potrebno je malo općeg (glazbenog i jezičnog) znanja i logike. U simbiozi. U protivnom je, zbilja, pogađanje. S obzirom da je Lou Reed jedan od osnivača grupe The Velvet Underground, kao prvo, tu činjenicu je trebalo i znati. Kao drugo, trebalo je znati i da engleska riječ "velvet" na Hrvatskom znači baršun, a engleska riječ "underground" na Hrvatskom znači podzemlje/pod zemljom. Znajući te stvari, logikom je, onda, trebalo povezati riječi baršun, pod zemljom i Loureedia u pitanju - "Koje su stručno ime znanstvenici 2012. godine dali rodu baršunastih pauka koji žive pod zemljom, glasilo je pitanje uz ponuđene odgovore Bobdylania, Loureedia, Eltonjohnia te Ericclaptonia." Svaka čast natjecatelju (mome (nekadašnjem) sugrađaninu) na hrabrosti (kockanja), ja ne bih, kad je toliki iznos u pitanju, ali ako je tako reka' (da neće odustati prije pitanja za pola milijuna kuna), onda je to u redu s njegove strane (premda isto mislim da mu je malčice, ipak, ža' što nije odusta' i s većom svotom otiša' doma).

BL
blokiran
18:20 18.11.2022.

mene zanima kako ova iz irske može igrati u našem milijunašu

DU
Deleted user
10:33 18.11.2022.

"Publika je gotovo nevjerojatnih 100 posto glasova dala Aleksandru Velikom" Hm,hm. Ili su svih stotinjak gledatelja stručnjaci za stari vijek ili je posrijedi nešto drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije