Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70 godina Zagrebfesta

Predstavljen je CD ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala i poseban box set s najvećim hitovima

Zagreb: Predstavljeno CD  izdanje Zagrebačkog festivala, poseban box set „70 godina Zagrebačkog festivala“
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/24
16.03.2023.
u 15:23

A kako će zaista izgledati ovogodišnje izdanje Zagrebačkog festivala vidjet će se već sutra kada na pozornicu, uz Miju, nastupaju i Leteći Odred, Saša Lozar, Antonia Dora, Marko Kutlić i brojni drugi čiji će hitovi sigurno zasjati u 2023. Izravni prijenos Festivala od 20 sati možete pratiti na HRT-u i portalu Večernjeg lista.

Glazbena je to arhiva, svojevrsni vremeplov koji prikuplja uspomene zapisane u melodiji i tekstu vrhunskih hrvatskih kantautora i glazbenika. A najbolje od svega - poklon je generacijama koje su uz tu glazbu odrastale, ali i mlađima koji će znati prepoznati njezinu vrijednost. Puno je uspomena stalo u Antologiju Zagrebačkog festivala, točnije, na nosač zvuka napravljen kao svojevrsni homage najvećim hitovima koji su se slušali na pozornici Festivala, manifestacije koja slavi najbolja glazbena postignuća godine. Svjedok vremena ukomponiran u četiri CD-a predstavljen je u Johannu Francku, a na sebi sadrži gotovo 70 uspješnica za 70 godina koliko festival živi.

- Uvijek se nekako povlači paralela između Zagrebačkog festivala i talijanskog Sanrema pa smo uvijek nekako težili tome da osim velikog broja glazbenika kojima dajemo platformu na festivalu, uvijek to bude na zavidnoj razini kada je riječ o kvaliteti. Sve ono što je mainstream, aktualno i što se sluša na radijskim stanicama sluša se premijerno kod nas, a sada smo uspjeli okupiti sve one hitove u kojima se godinama uživalo - istaknuo je Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Festivala.

Tako će poklonici popularne hrvatske glazbe preslušavajući nosače zvuka uživati uz taktove prvog pobjednika festivala Ive Robića, u nezaboravnim hitovima Tomislava Ivčića, Zdravka Čolića i Josipe Lisac, ali i u onima koja su stvarala neka nova i trenutno aktualna imena poput Mije Dimšić, Matije Cveka, Antonele Doko i dubrovačkog sastava Silente.

Nikolina Mazalin, kreativna direktorica Croatia Recordsa koji je izdao antologijsko izdanje za 70. obljetnicu, istaknula je kako je ono prava riznica uspomena za izdavače i glazbenike, ali i radijske postaje, a ujedno ostaje i kao trag najvećeg Festivala ovakvog tipa glazbe u Hrvatskoj.

- Ponekad treba proći vremena da se ispostavi kako su s te pozornice potekli zaista jedni od najvećih izvođača koji su obilježili popularnu glazbu u Lijepoj našoj i čast je da ih sve možemo, makar zvukom, okupiti na jednom mjestu. Mnogo je tu pjesama, dakako, koje su obilježile našu metropolu, među njima i „Zagreb, Zagreb“ Zdenke Kovačiček. Za njega sigurno možemo reći da je nešto kao i „Nima Splita do Splita“ za mještane najvećeg grada na obali - kazala je Mazalin.

A nekadašnji direktor Festivala koji je njime predsjedao punih sedam godina Hrvoje Hegedušić kazao je pak kako je najveći naglasak uvijek bio na tome da svježim licima pruže iskustvo pozornice i da pokažu svoj rad.

- U novoj je generaciji puno dobrih pjevača i s njima je izuzetno lijepo raditi i slušati ih. Zato festival i opstaje sve ove godine, a bez toga ne bismo imali tako značajnu kolekciju glazbe koja je osvojila generacije - istaknuo je Hegedušić. A jedno od mladih lica na hrvatskoj glazbenoj sceni je i Mia Dimšić čiji je hit „Ovaj grad“ našao svoje mjesto u antologijskoj zbirci. Ove godine mlada će kantautorica na Festivalu uz orkestar premijerno izvesti pjesmu „Stranac kojeg znam“.

- Na toj su nam pozornici omogućeni odlični uvjeti i to je nevjerojatno velika platforma za debitante i one koji su se tek kreću afirmirati na hrvatskoj glazbenoj sceni. Atmosfera je uvijek odlična, to je nešto što se nigdje drugdje ne može osjetiti- poručila je Dimšić.

A kako će zaista izgledati ovogodišnje izdanje Zagrebačkog festivala vidjet će se već sutra kada na pozornicu, uz Miju, nastupaju i Leteći Odred, Saša Lozar, Antonia Dora, Marko Kutlić i brojni drugi čiji će hitovi sigurno zasjati u 2023. Izravni prijenos Festivala od 20 sati možete pratiti na HRT-u i portalu Večernjeg lista. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar salko1951
salko1951
15:31 16.03.2023.

Sada taj festival ne vrijedi ništa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije