Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iva Šulentić nije jedina

Poznate Hrvatice sve češće rađaju u zrelijim godinama, bebe stižu u 40-ima, ali i 50-ima

U Samoboru svečano otvoren glazbeni atelje Marije Husar Rimac
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/10
03.02.2023.
u 10:05

Trudnoća u četrdesetima sve je učestalija na domaćoj sceni. Dokazuje to i primjer Maje Šuput, Ane Maslać Plenković, Ane Karamarko, Jelene Perčin, Julijane Matanović, Marije Husar Rimac...

Na pragu četrdesetih voditeljica Iva Šulentić (39) jučer je u emisiji ''Kod nas doma'' obznanila da čeka svoje prvo dijete. Sretnu vijest otkrila je na kraju emisije razgovarajući s psihologinjom Martinom Trboglav Podvorac na temu trudnoće u 40-ima, a priznala je da je i ona trudna.

– Toliko sam se povezala s djetetom da se javlja cijelo vrijeme. Jedino što sam odlučila od svih tih savjeta jest ne slušati savjete iz neprovjerenih izvora, nema doktora Googlea, vjerujem samo svom doktoru. Bez straha i bez ikakvih godišnjih i vremenskih okvira upustit ćemo se u sve što nam život donosi i ući u to spremni. Malo sam se raznježila, ali to su hormoni – drhtavim glasom rekla je Iva. Uskoro su na Facebook stranici emisije "Kod nas doma" i njezini kolege iz redakcije uputili čestitku budućoj mami. Od razvoda od bivšeg supruga Igor Mikloušića voditeljica je rijetko u intervjuima govorila o svom privatnom i ljubavnom životu, a njezino je srce, kako se nagađa, osvojio Zagrepčanin Bruno Šunjić, sistemski inženjer koji ima bogato iskustvo rada u industriji informacijske tehnologije i usluga.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Trudnoća u četrdesetima sve je učestalija na domaćoj sceni. Pjevačica Maja Šuput sa svojim suprugom Nenadom Tatarinovom sina Blooma dobila je u ožujku 2021. godine. Maja je tada imala 41 godinu, a njezin dječak na svijet je stigao u zagrebačkoj Petrovoj bolnici carskim rezom, a Maju je porodila ugledna ginekologinja, dr. Velena Radošević. Iako se brojne žene pribojavaju samog poroda, Maja je nekoliko dana uoči dolaska svog sina na svijet bila poprilično mirna jer je znala da je u dobrim rukama.

Foto: Instagram

Ginekologinji Radošević povjerenje su prije nje poklonile i brojne poznate mame, od kojih su se neke, baš kao i Maja, na trudnoću odlučile u zrelijim godinama. Jedna od njih je i Ana Karamarko, supruga bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koja je kći Katarinu 2015. godine rodila u 41. godini života također carskim rezom.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Dr. Radošević porodila je 2017. godine i suprugu premijera Andreja Plenkovića, Anu Maslać Plenković (43) koja je tada na svijet donijela djevojčicu Milu, a u ožujku prošle godine na svijet je stigao i najmlađi sin Ivan. Supružnici Plenković vjenčali su se početkom listopada 2014., a dva i pol mjeseca kasnije, Ana je 19. prosinca, na svoj 35. rođendan, rodila njihova starijeg sina Marija.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Omiljenoj ginekologinji poznatih Hrvatica povjerenje je poklonila i Vanja Modrić (40), supruga nogometaša Luke Modrića, koja je u listopadu 2017. godine na svijet donijela njihovu najmlađu kćer Sofiju, koju su s nestrpljenjem čekali starija sestra Ema te brat Ivan. 

Dr. Radošević na porodu je bila i uz glumicu Jelenu Perčin koja je nakon dvije kćeri u 40. godini rodila sina Jakšu, inače drugo dijete koje je dobila u braku s glumcem Momčilom Otaševićem, a nedavno je otkrila da se razvode nakon pet godina braka.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

O trendu rađanja žena koje su napunile četrdeset godina upitali smo i stručnjaka doc.dr. Zdenka Kraljevića, izvanrednog profesora i pročelnika Zavoda za minimalno invazivnu ginekologiju i uroginekologiju KB "Sestre milosrdnice".

– Načelno govoreći, žene se sve kasnije odlučuju na rađanje. Ne prekasno, ali kasnije od biološki idealne dobi koja je na početku dvadesetih. Ta se granica pomaknula na početak tridesetih godina kada se žene uglavnom odlučuju za prvo dijete. Razlozi su individualni i razni:od obrazovanja do karijere, puno žena prvo radi na tome da stekne odlične ekonomske uvjete za bebu. Iz iskustva mogu reći da uglavnom prvo dvoje djece dolaze u nekom kraćem vremenskom razmaku, a tada roditelji naprave pauzu pa treće dolazi oko četrdesete godine žene. Takve trudnoće, bez obzira je li prva ili treća, nisu problem, ali zahtijevaju dodatne pretrage i imaju opterećujuće faktore zbog kojih ih vodimo po posebnom protokolu – kazao je ugledni zagrebački ginekolog.

Da se granica za majčinstvo sve više pomiče, potvrđuje i primjer zagrebačke glumice Jelene Miholjević koja je kći Adu rodila u dobi od 40 godina, književnice Julijane Matanović koja je majka kćeri Magdalene postala u 43. godini, ali i primjer pjevačice Marije Husar Rimac koja je u 46. godini života prirodno zanijela i na svijet prije mjesec dana donijela dječaka Niku za kojeg kaže da je "čudo Božje".

Foto: Instagram

VIDEO Slavni Hrvati napustili su gradove i pronašli bolji život na selu: 'Kad dođeš tu, sve ti stane'

Komentara 24

Avatar Marko
Marko
10:34 03.02.2023.

Šulentićka ostala trudna nakon dočeka nogometaša

RO
RogaBabaroga
11:21 03.02.2023.

malo brkate 🍐 i 🍏. Nije isto da li je to prva, druga ili ins trudnoća

RK
RKS
12:22 03.02.2023.

Ja u ranim 50-tim , stariji sin 29 god. mladji 24 . Zaboravio sam kako izgleda imati bebu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije