Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugroženo zdravlje

Podmukla bolest već godinama napada mnoge uspješne žene

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/9
19.10.2018.
u 08:00

Od problema sa štitnjačom boluje sve više žena, za svoju dijagnozu voditeljica je doznala sasvim slučajno.

Urednica i voditeljica na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić za Gloriju je progovorila o svojoj borbi s karcinomom štitnjače. Imala je simptome koji su se mogli pripisati stresnom poslu: nesanicu, promjene raspoloženja, lupanje srca te ju je tek Zvonko Kusić, jedan od naših najpoznatijih endokrinologa, nakon što ga je ugostila u Dnevniku, upozorio da pregleda tu žlijezdu. Već su joj prvi nalazi pokazali da ima povišene hormone štitnjače.

Pune tri godine odgađala je operaciju te se protiv bolesti borila alternativnim metodama – biljnim mješavinama i čajevima što joj je hormone dovelo u ravnotežu, ali primarna je bolest ostala. Tek kada joj je štitnjača narasla toliko da joj je pritiskala dušnik i počela otežavati disanje, odlučila se na operaciju; osim štitnjače, odstranjena su joj i dva limfna čvora zahvaćena metastazama.

Da ta mala žlijezda u obliku leptira može izazvati probleme, uvjerile su se i brojne druge žene.

Naime, još prije četrnaest godina štitnjača je odstranjena i trostrukoj olimpijskoj pobjednici i dvostrukoj svjetskoj prvakinji Janici Kostelić. Skijašici je štitnjača izvađena jer je lučila previše hormona i od onda svakodnevno mora uzimati supstitut koji ih stvara koliko je potrebno za zdrav život.

U slučaju ubrzanog rada štitnjače (hipertireoze) najčešći su simptomi pojačan rad srca, mršavljenje uz pojačan apetit, nervoza, drhtanje, tremor prstiju, dok kod smanjenog rada štitnjače (hipotireoze) dominiraju umor, slabost i porast tjelesne težine.

Vrhunskoj atletičarki Blanki Vlašić također je dijagnosticirana hipertireoza koju je riješila operativnim zahvatom te se ubrzo vratila na sportska natjecanja. Plivačica Sanja Jovanović uvjerena je da je u njezinu slučaju stres uzrok bolesti.

– Samo sam se debljala, a jako sam malo jela. Nakon majčine smrti 2010. godine počela sam osjećati strašan umor, bila sam nervozna, a trening nisam mogla izdržati. Uz sve to počela sam se jako debljati iako sam malo jela – kaže Jovanović.

Pjevačica Žanamari Perčić zbog usporena rada ove žlijezde u trudnoći se udebljala čak 26 kilograma. Da joj uz to nije opadala kosa i da nije ostala bez trepavica, možda bi ova prvorotkinja sve pripisala trudnoći.

– Otišla sam liječniku i ustanovila da imam hipotireozu, odnosno usporen rad štitnjače. Takva bolest usporava cijeli mehanizam i kilogrami se lakše nakupljaju. Nažalost, u trudnoći je sve to još više potencirano, ali može se liječiti nadomjesnom terapijom – izjavila je prije tri godine Žanamari Perčić.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pjevačica Jelena Rozga još je prije dvanaest godina shvatila da njezin umor nije posljedica samo noćnih gaža. Kilogrami su se topili, a imala je i problema s kožom.

– Ja sam već deset godina na hormonskoj terapiji. Svakih mjesec dana odlazim svojem doktoru koji se već godinama brine o mojoj štitnjači i za sada je, da kucnem u drvo, sve O. K. – dodaje pjevačica koja se strogo drži medicinskih savjeta. Nije pokušavala s alternativnom terapijom.

Primarijus dr. sc. Velimir Altabas osuđuje “biljnu” terapiju i dodaje:

– Ako želite nešto takvo, liječite se na placu, a ne u bolnici – rekao je i objasnio zašto su žene češći pacijenti – jer stanice štitnjače imaju receptore za ženske hormone pa su podložnije aktivaciji.

Hipertireozu često potakne i veliki stres, primjerice kad dobijete otkaz ili kad vam umre netko blizak, a terapija je učinkovita, od bolesti štitnjače još nitko nije umro.

– Ultrazvučno se dobro vidi, a karcinom nije agresivan kao kod primjerice jajnika i dojki – zaključuje Altabas.

Dr. Škaro potvrđuje da su najčešće pacijentice žene u reproduktivnoj dobi kojima često strada štitnjača zbog ubrzanog stila života te pri usklađivanju privatnog i poslovnog života.

– Naš tempo života sve je brži, tijelo s vremenom počne crpiti svoje resurse, a jedan od prvih sustava koji pritom strada endokrinološki je sustav. Štitnjača je glavna energetska žlijezda pa je stoga često prva na udaru. Stvaranje bilo kojeg karcinoma ovisi o velikom broju faktora i to je ponajprije problematika imunološkog sustava. Bolesti štitnjače, u kombinaciji s mnogim drugim faktorima, mogu u konačnici rezultirati stvaranjem karcinoma štitnjače, no nikako ne možemo govoriti o uzročno-posljedičnoj vezi ako je riječ o laganom disbalansu – zaključio je.

Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li problema sa srcem

Komentara 25

Avatar gecdra
gecdra
08:39 19.10.2018.

Dobro da ne napada ne uspješne.

LU
Lumo
08:34 19.10.2018.

Tijelo žene jednostavno nije građeno za način života kakav je danas u modi. Obitelj, djeca, posao, putovanja, i još i još, kako bi se ostalo u trendu i prihvačen kao “moderna, uspješna žena”. Sportašice se iscrpljuju na nevjerojatne načine, lijepo je biti slavljen i hvaljen, hraniti ego, ali onda se ne treba čuditi ako tijelo odbije suradnju. Žensko tijelo je složen hormonalni mehanizam, šteta što se to ignorira.

VO
vorda400
08:31 19.10.2018.

Kad nas je Černobil fino ozračio cijela bivša juga je trebala dobiti cijepljenje jodom ali su mudraci odlučili da to nije potrebno do 87 dva slučaja problema sa štitnjačom nakon godinu dana 2000 slučajeva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije