Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve je spremno

Počinje 58. Splitski festival

Foto: Miroslav Lelas/Dalmacija online
1/9
26.06.2018.
u 13:29

Ove godine pak Večer retrospektive je u čast Krste Jurasa. Dovoljno je reći ''Šibenska balada'', ''Dalmacija u mom oku'', Ludo more'', ''Ja sam more, ti si rijeka'', ''Dišperadun'', ''Dva zrna grožđa''...

Sve je spremno za 58. Splitski festival na Prokurativama koji se ove godine održava koncem zadnjeg tjedna u lipnju.

Tradicionalna glazbena fešta počinje ekskluzivnim koncertom Massima u četvrtak, dan nakon nastavlja se retrospektivnom večeri Krste Jurasa ''Dalmacija u mom oku'' dok će u petak Splićani i gosti uživati u večeri novih skladbi eminentnih glazbenika hrvatske estrade i mladih talenata.

Spomenimo od zanimljivosti da se na Splitski festival nakon dugo godina vraća Vanna, ovogodišnja pobjednica Zagrebačkog festivala, čari Prokurativa u natjecateljskoj večeri osjetit će prvi put omiljeni Riječanin Marko Tolja, bend Tonćija Huljića i ove godine je dio spektakla, uz Madre Badessa će nastupiti tako Neno Belan.

Promjena koncepta Splitskog festivala, koncert, retrospektiva te večer novih skladbi pokazala se kao pun pogodak. Na jednoj od najljepših pozornica na otvorenom nova stranica je počela koncertom Olivera i Hausera, godinu nakon pjevao je Parni Valjak, zatim Josipa Lisac te lani Gibonni. Retrospektivne večeri su bile posvećene Jakši Fiamengu i Momčilu Popadiću Popu.
Pune Prokurative sve govore o ljepoti novog koncepta.

Ove godine pak Večer retrospektive je u čast Krste Jurasa. Dovoljno je reći ''Šibenska balada'', ''Dalmacija u mom oku'', Ludo more'', ''Ja sam more, ti si rijeka'', ''Dišperadun'', ''Dva zrna grožđa''...

Kako nam je kazao nagrađivani autor vječnih skladbi, prije godinu dana mu je direktor festivala Tomislav Mrduljaš predložio autorsku večer. Zajedno su potom izabrali skladbe, izvodače i naziv večeri. Čarobna večer bit će ispunjena šarenom lepezom žanrova, najavio nam je, od poznatih šlagera do šansonijerskih uspješnica nastalih i u suradnji s velikim skladateljima,
poput Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Nikice Kalogjere...

- Neskromno govoreći s Dušanom Šarcem sam autor dvije pjesme od kojih je jedna službena himna Šibenika, a druga je po mnogima neslužbena himna Dalmacije, upravo skladba po kojoj večer nosi ime. Ta je pjesma prema širokoj anketi jedne nacionalne televizije proglašena najuspješnijom pjesmom svih vremena - rekao nam je Krste Juras.

''Dalmacija u mom oku'' nije izvedena na Festivalu, dodao je, u svemu se uklapa u taj duh kao i ''Jubi san vašu kćer'' čiji je supotpisnik.

Zorica Kondža, Tedi, Tomislav Bralić, Ibrica Jusić, klapa Sebenico, Giuliano, Mia Dimšić, Domenica samo su neki od izvođača koji će izvesti skladbe stare i četiri desetljeća, a zapravo uvijek mlade.

A već sad prolaze trnci od pomisli na atmosferu kada svi izvođači na koncu zapjevaju ''Dalmacija u mom oku''. Bit će to prilika i za veliki pljesak tvorcu vječnih stihova, jedinstvenom poeti Krsti Jurasu.

Što se tiče Večeri novih skladbi, osim spomenutih Madre Badesse i Nene Belana, i Vanne u direktnom prijenosu HRT-a naglasimo, uživat će se i u pjesmama Marka Tolje, Ivane Zadro, Domenice i Kedže, Ibrice Jusića, Petra Dragojevića, Igora Brešana, Giuliana, Izabele Martinović, Deana Dvornika, Dina Petrića, Harija Rončevića i Mjesnog odbora, Indire, Tomislava Bralića i klape Intrade, Mladena Grdovića, klape Rišpet, Matka Jelavića i klape Žrnovnica, Ivane Kovač...

Recimo i da se već zna jedna pobjednička skladba. Naime, ''Sunce, oblak, vjetar'';, Mije Dimšić, prošle godine najbolja prema sudu stručnog žirija, je i najizvođenija pjesma 57.Splitskog festivala.

Tijekom finalne večeri bit će dodijeljena i Nagrada za poseban doprinos glazbi. Zaslužio ju je prerano preminuli Remi Kazinoti.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije