Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

OVO NISTE ZNALI O DODJELI OSCARA: Al Pacino i Joe Pesci nakon 29 godina nominirani su u istoj kategoriji

al pacino
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.02.2020.
u 11:06

U noći s nedjelje na ponedjeljak, čeka nas 92. po redu dodjela Oscara – najprestižnije i najglamuroznije filmske nagrade na svijetu.

Kako to tradicionalno biva, dodjela se budno iščekuje širom cijelog svijeta zbog značaja nagrade, gdje mnoge prognoze bivaju potvrđene ili padaju u vodu i gdje je tanka granica između sreće i razočaranja, a na svojim je favoritima moguće lijepo zaraditi jer se možete kladiti na njih.

Povodom same dodjele, izabrali smo neke zanimljivosti o Oscarima koje (možda) niste znali.

  1. Sam naziv Oscar, statuta (kreirana od strane Georgea Stanleyja, prema dizajnu Cedrica Gibbonsa) duguje, prema nekim navodima, izvršnoj tajnici i knjižnjičarki Akademije Margaret Herrick, koja je komentirala kako statua izgleda poput njenog ujaka Oscara. Taj naziv se očito uvukao među insajdere, da bi nagrada taj službeni naziv dobila od 1939. godine.
  2. Jedini Oscar koji je nagradu osvojio bio je Oscar Hammerstein II, koji je zlatnog imenjaka pokupio za pjesmu „The Last Time I Saw Paris“.
  3. Prvi službeni osvajač Oscara bio je njemački ekspresionistički glumac Emil Jannings na dodjeli 16. svibnja 1929., za filmove snimljene 1927. i 1928.
  4. Radi se o najstarijoj nagradi u svijetu zabavne industrije, a njeni američki ekvivalenti u drugim područjima su Emmy (za uspjeh u TV produkciji), Tony (kazalište) te Grammy (glazba).
  5. Što se same nagrade tiče, najviše ju je puta osvojio Walt Disney – čak 26 puta.
  6. Među glumcima, s tri nagrade su najuspješniji Daniel Day Lewis (tri nagrade za glavnog glumca, ukupno šest nominacija), Jack Nicholson (dvije nagrade za glavnog i jedna za najboljeg glumca, ukupno rekordnih 12 nominacija) te Walter Brennan (tri nagrade za sporednog glumca, ukupno četiri nominacije).
  7. Kod glumica, rekord s četiri nagrade drži Katherine Hepburn (sve četiri za glavnu glumicu, ukupno 12 nominacija), dok je Meryl Streep osvojila tri Oscara (dva za glavnu i jedan za sporednu glumicu) sa rekordnih 21 nominacija.
  8. Dinastija Newman, koja je iznjedrila rekordne 92 nominacije za filmske kompozicije, osvojila je 12 nagrada.
  9. Tri su filma osvojila 11 Oscara, što je najviše do danas – „Ben Hur“ iz 1957., „Titanic“ iz 1997. te „Lord of the Rings: Return of the King“ iz 2003. godine.
  10. Najviše glumačih nominacija bez osvojenog kipića ubilježili su veliki Peter O'Toole, kojem je Oscar izbjegao osam puta, dok je kod žena najviše nominacija bez nagrade zabilježila Glenn Close sa sedam nominacija.
  11. Od filmova, najviše su nominacija, njih čak 10, bez ijedne nagrade pokupili „Turning Point“ iz 1977. te „The Color Purple“ iz 1986. godine.
  12. Dodjela nagrada je od samih početaka glamurozan događaj na kojem se okuplja elita zabavne industrije, dok su voditelji oduvijek velika imena iz svijeta showbizza. Ceremoniju su tako vodili imena poput Franka Sinatre, Freda Astairea, Jacka Lemmona te Davida Lettermana. U toj kategoriji voditelja apsolutni rekorder je Bob Hope, koji je tu čast imao čak 18 puta.
  13. Najveće ovacije u povijesti Oscara dobio je Charlie Chaplin na dodjeli 1972. godine.
  14. Najkraće govore zahvale održali su, emocijama preplavljena Patty Duke 1963. sa „Hvala vam“, dok su legendarni Alfred Hitchcock („Hvala vam velika“) te Joe Pesci („Moja je čast, hvala vam“) bili podjednako kratki.
  15. Jedan od svakako najzanimljivijih događaja u povijesti Oscara dogodio se na dodjeli održanoj 2. travnja 1974., dok je nagradu vodio veliki David Niven. Naime, pozornicom je gol protrčao čovjek zvan Robert Opal pokazujući rukom univerzalni znak mira, na opće oduševljenje i smijeh cijelog auditorija.

U iščekivanju nedjelje, svi pratitelji filmske umjetnosti mogu dodatno zaraditi na svom poznavanju filma, budući da kladionica Germania Sport i ove godine nudi mogućnost klađenja u najpoznatijim kategorijama.

Hoće li nagradu za najbolji film osvojiti ratna drama Sama Mendesa “1917” (tečaj 1.35) ili Scorseseova mafijaška saga “The Irishman” (tečaj 60)? Osvaja li Leonardo DiCaprio svog drugog Oscara (za “Once upon a Time… in Hollywood”, tečaj 25) ili će statuu kući ipak ponijeti Joaquin Phoenix (za “Jokera”, tečaj 1.03)?

Hoće li Scarlett Johansson, nominirana u obje glumačke kategorije, postati jedina sa dva kipića u jednoj godini?

Pogled na nominirane za glavnog sporednog glumca je nevjerojatan – Tom Hanks, Anthony Hopkins, Al Pacino, Joe Pesci, Brad Pitt. Tko je tvoj favorit?

Na sve ovo, kao i još mnogo toga, kladite se na sjajne tečajeve u ponudi Germania Sport Kladionice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije