Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Objavljeno izvješće ZAMPA! Evo koji domaći glazbenici će podijeliti najveći dio naknade od digitalnog emitiranja

Čak i iznimno renomirani autori ne mogu računati na to kao ozbiljan izvor prihoda. S druge strane, broj korištenja svih tih djela je ogroman, pa nas administracija svih podataka stavlja pred mnoge izazove, kaže direktor ZAMP-a Nenad Marčec
06. travnja 2020. u 21:15 3 komentara 2784 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

HDS ZAMP je u drugoj polovici 2019. godine za svoje članove prikupio 6.860.425,33 kuna naknada za korištenje glazbe u stranim zemljama, na digitalnim servisima i od mehaničkih prava. U travanjskom „devizno-mehaničko-digitalnom“ obračunu 2020. godine sudjeluje 5287 članova, glazbenih autora i nositelja prava iz Hrvatske. Isplate počinju već sredinom ovog tjedna, objavili su iz ZAMP-a. 

- Drago nam je što smo ovaj komplicirani obračun uspjeli odraditi u roku i da je iznos koji šaljemo autorima osjetno veći od onog iz prethodnog polugodišnjeg obračuna za sve tri vrste korištenja prava. Na to naravno presudno utječu uplate stranih društava koja u svom ritmu šalju honorare za korištenje glazbe naših članova, ali i naša sve šira i bolja obrada podataka s digitalnih servisa, komentira Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMPa: 

- Tako za javno korištenje hrvatske glazbe u inozemstvu u drugoj polovici prošle godine članovima HDS-a pripada ukupno 5.129.366,03 kn. Više od 40 stranih društava poslalo je informacije o korištenju glazbe i honorare, a pet društava iz kojih su stigle najveće uplate su: SOKOJ - Srbija, PRS - Velika Britanija, AMUS - Bosna i Hercegovina, PAM CG - Crna Gora i ZAIKS  - Poljska. 

1 / 11
Glazbeni spektakl u čast Oliveru Dragojeviću

Obračun autorskih naknada za mehanička prava za drugu polovicu 2019. godine iznosi 1.018.737,45 kn. Mehanička prava odnose se na snimljenu glazbu, a obuhvaćaju prava snimanja, reprodukcije i stavljanja u promet autorskih djela.

Javnosti je najzanimljivije stanje s autorskim naknadama koje plaćaju tri digitalna internetska servisa s licencom za korištenje hrvatske glazbe i u zemlji i inozemstvu: ukupna svota koja od njih stiže na autorske račune iznosi 712.321,85 kn. 

Od toga je najveći iznos, gotovo 524 tisuće kuna, od američkog YouTubea. Slijedi ga francuski Deezer sa blizu 152 tisuće kuna, a na kraju je globalni (američki) div Google s uslugom Google Play i oko 37 tisuća kuna za 6 mjeseci. ZAMP je od spomenutih servisa dobio i obradio podatke  za korištenje ukupno 134 694 djela.

Najviše honorara od digitalnih servisa za hrvatski repertoar u stranim zemljama ukupno je zarađeno u Njemačkoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Švicarskoj. Dijaspora na Internetu traži djela dobro poznatih autora s dugim karijerama i brojnim hit pjesmama. Zato su među 10 pojedinaca s najvećim autorskim naknadama od prava prikupljenih s digitalnih servisa aktivni autori (navedeni abecednim redom prezimena): Miro Buljan, Miroslav Drljača-Rus, Husein Hasanefendić Hus, Stjepan Stipica Kalogjera, Nenad Ninčević, Marko Perković Thompson, Zlatan Stipišić Gibonni i Miroslav Škoro, ali u digitalnom svijetu zaradu njihovim nasljednicima i dalje donose skladbe pokojnih autora Đorđa Novkovića i Zdenka Runjića.

- Autorske naknade od digitalnih servisa još uvijek su smiješno malene. Čak i iznimno renomirani autori ne mogu računati na to kao ozbiljan izvor prihoda. S druge strane, broj korištenja svih tih djela je ogroman, pa nas administracija svih podataka stavlja pred mnoge izazove. Posebno je tako bilo proteklih mjesec dana, kada gotovo svi djelatnici rade od kuće zbog epidemije korona virusa. Ponosni smo što smo sve podatke i ovaj put obradili na vrijeme, a honorari putuju prema računima naših članova. Mnogima je to u ovim tjednima jedini izvor prihoda, pa je zadatak time bio i nama važniji. Okrećemo se novom cilju: obračunu tzv. malih prava, predviđenom za lipanj. Radi se o još više autora, osjetno većem iznosu novca za raspodjelu, ali i poslovnih procesa koje služba treba obaviti u izvanrednim uvjetima poslovanja. Ipak, uigrani smo, stručni i organizirani, zato vjerujem da ćemo uspjeti, najavljuje Nenad Marčec.

Ida Prester Bijeg Ida Prester s obitelji otišla iz Beograda: Svi poslovi su mi otkazani, uplašena sam objavila snimku Nina iz 'Života na vagi' zapjevala, obožavatelji izvan sebe: 'Naježila sam se, predivno' nova sezona Martina Tomčić pustila kamere u svoj dom! Uskoro će sve biti prikazano na TV-u

 

Hilal Edebal
TREĆA OSOBA U AUTU
Stradala je u autu uz Dražena, izgubila pamćenje, a patnju je htjela okončati skokom sa 17. kata
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar hrvoje horvat
  hrvoje horvat:

  Ne bi bilo korektno napisati da se Thompson i Škoro daleko najviše slušaju. Ovako po abecedi je nekako lakše. Nego, gdje su Bare, Mile Kekin, TBF?

 • tihomir_i:

  kolko je Ceca dobila iz Hrvatske , imal neđe podatak

 • stefj:

  Eh, to su ovi radi kojih u Hrvatskoj nema iTunes, te još nekih servisa...