Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi album

Nuspojave koje bi propisao i doktor

1.10.2015.,Zagreb -  Goran Bare je hrvatski glazbenik poznat kao osnivac i glavni vokal vinkovackog rock sastava Majke. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
04.04.2018.
u 06:50

Dobili smo fascinantan rad autora i suradnika koji egzistencijalne životne teme pretvara u umjetničko djelo najjačeg formata

Na novom albumu “Nuspojave” Gorana Bare i Majki početkom kalendarske godine nalazi se naljepnica “rock-album 2018.”

Nisam se začudio budući da sam, pišući u prosincu o koncertu u Saxu koji su premijerno započeli i završili s pet novih pjesama, i sam u naslovu napisao da, dok biramo najbolje 2017., evo i jednog od najboljih albuma iduće godine.

“Nuspojave”, sedam godina nakon posljednjeg studijskog albuma “Teške boje”, zreli su umjetnički rad i ozbiljan autorski iskaz koji ne gubi ništa od strasti i emocija pa bi ga po habitusu bilo lako usporediti s prijelomnim, inovativnim albumima “Idiot” Iggyja Popa ili “Low”/”Blackstar” Davida Bowieja koji su mijenjali njihove karijere u osjetljivom životnom razdoblju. Motoričkom svirkom i tamnim teksturama “Nuspojave” su i suvremen rad koji inspirativnošću podjednako slijedi bazen industrial rocka, neopsihodelije, Trenta Reznora iz Nine Inch Nailsa, LCD Soundsystem i druge.

Znajući koliko je Bare s kolegama uronjen u to što radi, ne čudi da smo dobili ozbiljan iskaz jakog autora, aktualnu svirku i produkciju koja ovozemaljski bluz i životne teme gleda kroz prizmu art-rock pomaka. Od glazbe i tekstova Gorana Bare do sjajnih aranžmana koje je napravio s basistom i producentom albuma Marijem Rašićem, preko svirke prvoklasne postave koja je “kliknula” na inovativnom zajedničkom zadatku (bubnjar Alen Tibljaš, gitare Kruno Domačinović, pedal steel Davor Rodik, klavijature Berislav Blažević), ovakve bi vam “Nuspojave” i liječnik propisao, kamoli ne glazbeni kritičar.

Najavne singlove “Ljubav krvari” i “Osvijesti me” ni veća minutaža nije spriječila da dođu do publike. Dapače, iako su sve pjesme, njih sedam, duljeg trajanja, postupno se otkrivaju kao novi klasici u opusu Gorana Bare. Završna “Zašto”, potencijalni singl s albuma, ujedno ima i najpotresniji tekst na “Nuspojavama”, ionako popunjenim bitnim poetskim iskazima kakve ne nalazite često u domaćoj glazbi (samo tekst “I dok pleše sama s kišom” potpisuje Lidija Bajuk).

Zato što je Bare umjetnički odgojen da baca srce na cestu ili pod koljena i bavi se ozbiljnim, a ne perifernim stvarima. Upravo zato “Nuspojave” nisu nuspojave, nego središnje mjesto ovogodišnje domaće produkcije, fascinantan rad autora i suradnika koji egzistencijalne životne teme pretvara u inovativno umjetničko djelo najjačeg formata.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar southman
southman
09:00 04.04.2018.

Genijalan glazbenik i još jedan genijalan album !

LU
lukathereem
07:48 04.04.2018.

nuspojave :)

OD
odisej22
08:21 04.04.2018.

Fenomen na hrvatskoj sceni; nedostaje mu pola neurona ali čovjek piše odličnu muziku. Ne znam jel piše i tekstove. Nisam ljubitelj estradne scene ali mi se Bare svidja. Možeš misliti kako se zaostali Vinkovci prema njemu odnose. Poremetio je njihov malogradjanski ,kitsch stav prema životu i hrvatstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije