Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne propustite

Nova HTV-ova dokumentarna serija "Kič?" otkriva sve o kiču

kič (1)
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/7
15.10.2012.
u 13:36

U prvoj epizodi Tempo primo gledatelji će se upoznati s kič-čovjekom koji umjetnost doživljava kao ukras i statusni simbol. U bavarskom dvorcu Neuschwanstein vidjet ćemo zašto teoretičari smatraju da je upravo romantizam iznjedrio kič.

Što je zajedničko ludome kralju Ludwigu II. I Waltu Disneyju? Što spaja lik Mona Lise i vrtnoga patuljka? Zašto je danas Madonna slavnija od Madone? To su neka od pitanja na koja odgovor donosi nova HTV-ova dokumentarna serija od šest nastavaka “Kič?” koja kulturološki propitkuje pojam kiča. Serijal koji je redateljica i scenaristica Nana Šojlev stvarala tri godine kreće u četvrtak, a emitirat će se u udarnom terminu, nakon središnjeg Dnevnika na Prvom programu.

– Predano stvarajući seriju tijekom dvije godine obišli smo cijelu Europu: snimali smo u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, da bismo doznali što je kič, kada je i kako nastao, postoje li različite vrste kiča i u čemu je tajna njegove sveprisutnosti – objasnila je Šojlev na predstavljanju serije na HRT-u. Glavni urednik HTV-a Dean Šoša otkrio je da i sam naginje kiču.

– Dok sam se jutros odijevao, pitao sam se izgledam li tako i inače kad se pokušam srediti – našalio se Šoša prigodno odjeven kičasto, u ružičastu košulju i s ružičastom ružom na sakou.

U prvoj epizodi Tempo primo gledatelji će se upoznati s kič-čovjekom koji umjetnost doživljava kao ukras i statusni simbol. Kič-čovjek u umjetnosti traži samo ugodne, dopadljive i slatkaste dojmove, a umjetnička djela doživljava selektivno. U bavarskom dvorcu Neuschwanstein ludoga kralja Ludwiga II. vidjet ćemo zašto teoretičari kiča smatraju da je upravo romantizam iznjedrio kič.

"Kičizacijom" se smatra i svođenje kompleksnog Mozartova lika i djela na čokoladne Mozart-kuglice o čemu će gledatelji više doznati u drugoj epizodi Nobilmente. Ona će se također baviti idolopoklonstvom te činjenicom da je kič danas obvezatni pratilac svih faza života i da se nalazi svuda oko nas, a uvlači se i u sve svečane obrede počevši s obredom vjenčanja i bijelom vjenčanicom kao mitom o nevinosti koji danas više ne postoji. Slavni mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi” također se smatra klasičnim primjerom kiča.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije