Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17 godina od smrti Zdenka Runjića

Nitko u njegovoj obitelji nije se bavio glazbom, a kada je čuo pjesmu 'Volare' znao je čime se želi baviti

Porin 1998
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/3
27.10.2021.
u 07:00

S deset godina je prvi put čuo klapu kako pjeva u Đardinu u Splitu i ostao je zadivljen glazbom i pjevanjem koje je čuo i pitao se hoće li on ikada postići nešto slično.

Danas se obilježava 17. godišnjica smrti jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Zdenka Runjića, koji je preminuo samo dan nakon što je proslavio 62. rođendan. Nitko u njegovoj obitelji nije imao interesa za glazbu niti su se glazbom bavili, osim njegovog strica koji je svirao gusle. Kao dječak iz Labina Dalmatinskog s obitelji se preselio u Split i s obitelji je jedan period živio u istoj kuću u kojoj je svojevremeno stanovao i Ivo Tijardović. S deset godina je prvi put čuo klapu kako pjeva u Đardinu u Splitu i ostao je zadivljen glazbom i pjevanjem koje je čuo i pitao se hoće li on ikada postići nešto slično. Trenutak u kojem je shvatio da je skladanje njegov poziv dogodio se dok je gledao Sanremo 1958. godine kada je u finalu pobijedio Domenico Modugno s pjesmom "Volare".

Tada je počeo maštati kako će i njegove skladbe jednom biti popularne, a taj san je počeo ostvarivati kada je pjesmu "Ćakule o siromajima" poslao 1962. godine na Splitski festival i s ovom pjesmom koju je izvela Tereza Kesovija je osvojio nagradu publike i nagradu za tekst. Bio je to početak uspješne i plodne karijere Zdenka Runjića i tijekom više od četiri desetljeća skladao je više od 800 skladbi za najpoznatije domaće izvođače među kojima su Oliver Dragojević, Mišo Kovač, Doris Dragović, Josipa Lisac, Tereza Kesovija, Meri Cetinić, Jasna Zlokić, Ibrica Jusić, Novi fosili i brojni drugi. Osvojio je i Porin za životno djelo, 1995. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a iza njega je i 60-ak samostalnih izdanja koja su prodana u višemilijunskoj nakladi.

Njegova najplodnija suradnja je bila s Oliverom Dragojevićem s kojim je zajedno znao zaigrati i tenis, a njihova suradnje je datirala od 1967. godine kada je Runjić Olivera čuo kako s grupom Batali pjeva obrade Beatlesa i tada mu je ponudio da s njegovom pjesmom "Picaferaj" nastupi na Splitskom festivalu. Oliver je bio mlad i trema ga je malo pojela pa pjesma nije imala veći uspjeh na festivalu, ali bio je to početak njihovog divnog prijateljstva. 

VIDEO Umro je James Michael Tyler, legendarni Gunther iz kultne serije 'Prijatelji'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije