Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serija: Slom

Nicole Kidman i Hugh Grant u megahitu o raspadu savršenog života

22.10.2020.
u 08:08

Serija već u početku ima neke trenutke o kojima će se pričati, a i potka patnje bogatih u ova tužna vremena past će na plodno tlo

Iako su u zrelim glumačkim godinama, ali, iskreno, već neko vrijeme nisu imali glavnih uloga koje bi vrijedilo pamtiti, Nicole Kidman i Hugh Grant i dalje su imena zbog kojih vrijedi barem obratiti pozornost na neki naslov. Srećom, kao i za mnoge velike hollywoodske glumce, tu je televizija, produkcije poput HBO-a koje mogu praktično u redovitom ritmu ponuditi scenarije koje će i ovako visokoprofilna imena s lakoćom prepoznati. Kidman je imala nekoliko dobrih sporednih uloga na filmu, poput, recimo, Lava, no pitate li nas, prije ćemo se sjetiti Malih laži, također iz produkcije HBO-a, gdje je pokazala zašto je velika glumica. Zanimljivo, ovdje je i izvršna producentica, tek je kasnije objavljeno da će biti i u glavnoj ulozi. Dobre uloge Hugha Granta na velikom ekranu još su rjeđe, no opet, na televiziji je bio odličan u, recimo, Amazonovu A Very English Scandal. I sada su oboje zajedno na malom ekranu, u HBO-ovu Slomu, Undoing u originalu, vrlo intrigantnoj priči, drami o raspadu savršenog života garniranoj svirepim zločinom.

Iako nas HBO ne prestaje iznenađivati bogatstvom svoje produkcije koja je i više nego često iznimno kvalitetna i temeljena na dobro odabranim pričama i scenarijima, Slom je doista sjajan, vrlo gledljiv u formatu miniserije, sasvim dovoljnom da se seriju isprati bez zamora. I to je, dakako, zbog odlične glume dvoje iskusnih glumaca kojima je pridružen odličan glumac venezuelskog podrijetla Edgar Ramirez kojega, recimo, znamo kao Giannija Versacea iz Američke kriminalističke priče. A uz njega je tu i uvijek sjajni veteran Donald Sutherland. No, uz njih, tu je i još jedan vrijedan razlog, a to je tvorac serije David E. Kelley. Teško bi bilo zamisliti boljeg autora za seriju u kojoj se miješaju drama, zločin, pravosuđe, osobni raspad, sve što čini dobar triler. Kelley je zaista jedan od najplodnijih i najuspješnijih televizijskih autora posljednjih 30 godina. I k tome je s Nicole Kidman surađivao upravo na vrlo uspješnim Malim lažima. Doduše, imao je uspješni tvorac televizijskih serija i dobar predložak, a to je knjiga You Should Have Known američke spisateljice Jean Hanff Korelitz. Dakle, Slom je serija koja se vrti oko Grace, žene koja živi život kakav je oduvijek željela, udana je za uspješnog muškarca Jonathana Frasera kojega tumači Grant, i sama ima uspješnu karijeru kao psihoterapeutkinja. Ima inteligentno dijete, mladog Henryja tumači Noah Jupe koji sa svojih 15 godina već ima poprilično bogatu karijeru, i nema naznaka da bi nešto moglo poremetiti takvo savršenstvo. No, ono ipak nestaje u vrlo kratkom vremenu nakon što se dogodi brutalno ubojstvo majke jednog od učenika Henryjeve škole gdje istodobno Jonathan nestaje, pa je ubrzo i optužen za to ubojstvo. Iz jedne kvalitetne rutine, gotovo učmalosti i dokonosti, Gracein život pada u vrtlog temeljite i gotovo potpune propasti. Jer, istraga zločina otkrit će Grace činjenice koje će je natjerati da posumnja u sve što je dotad znala, u svakoga kime je dotad bila okružena.

Susanne Bier, redateljica serije, inače Dankinja ali i prva dama koja ima i Zlatni Globus i Emmy i European Film Award,, a ima i Oscara za najbolji strani film U boljem svijetu, uspijeva uredno i uređeno okruženje elitne newyorške četvrti pretvoriti u prostor kojemu gotovo neprimjetno prijeti sjenka promjene, one koja će zahvatiti Grace. Njoj u cijeloj toj situaciji prijeti potpuni raspad ili odluka da potpuno “rastavi” svoj prijašnji život i stvori jedan sasvim novi za sebe i svoje dijete. U toj priči pogotovo je intrigantna činjenica da je Grace psihoterapeutkinja koja savjete koje je inače davala svojim klijentima, sada mora primjenjivati na sebe, znajući, pak, da ih je prije i sama zanemarivala možda odbijajući vidjeti ono što je bilo očito i što bi, u tom slučaju, spriječilo cijelu situaciju, pa i spasilo jedan život. I u ovom slučaju premijera je serije s 10. svibnja pomaknuta za kraj listopada. Jasno, zbog pandemije bolesti COVID-19. No, kako smo na to već navikli, nije nam to previše zasmetalo, kao što ne vjerujemo da će smetati i širem gledateljstvu u ove hladnije dane u kojima nas također pandemija ne pušta. Gledajući osnove radnje, neki će možda prigovoriti da je Slom pomalo predvidiv, no mi ne dijelimo to mišljenje jer serija već u početku ima neke trenutke o kojima će se vjerojatno pričati, a i potka patnje bogatih u ova tužna vremena za mnoge gotovo će sigurno pasti na plodno tlo. Uvijek je tako bilo, a ovdje je taj klasični zaplet prikazan doista efektno. U nas će na HBO-ovim kanalima serija biti dostupna od 26. listopada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije