Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob bivših suradnika

Ni Bregović nije mogao Bebeku zabraniti izvođenje pjesama Dugmeta, pa će teško Sejo Neleu

Zagreb: Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, frontmen rock grupe Zabranjeno pušenje
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/10
23.05.2023.
u 20:17

Uoči koncerta Nelea Karajlića i Stefana Milenkovića u Zagrebu, Sejo Sexon objavio je da negdašnjem kolegi ne dopušta izvođenje mnogih zajedničkih skladbi

Tko je vlasnik/autor pjesama koje su pisane "popola" ili "dopola", pa imaju više autora? Može li netko nekomu sudski zabraniti izvođenje nekih pjesama? Recimo, onih starog Zabranjenog pušenja, pogotovo ako tvrdi da su i njegove, tj. da je koautor? Upravo se ta priča povela oko skorašnjeg koncerta Nelea Karajlića i Stefana Milenkovića u Zagrebu ("Rock el Classico" u Hali), nakon čega je Sejo Sexon (Davor Sučić), Neleov nekadašnji kompanjon iz starog Zabranjenog pušenja iz osamdesetih, objavio da Karajliću ne dopušta korištenje nekih, zapravo mnogih pjesama iz nekadašnjeg zajedničkog repertoara.

Nele Karajlić, tj. Nenad Janković, nije mu ostao dužan, pa je počela javna prepiska o tome tko su zapravo autori pjesama Pušenja, tko je zaštitio ime grupe (Sejo Sexon), tko je dao ime grupi (Neleova mama, dok je Sučić bio na odsluženju vojnog roka), i pojavila su se mnoga goruća pitanja o repertoaru nekadašnje grupe koji svojataju oba člana. A i publika, jer doista se radi o nekima od najboljih pjesama iz osamdesetih i vremena tadašnjeg sarajevskog vala tzv. novog primitivizma.

Koliko je u ovoj priči imena, aliasa i nadimaka, toliko je i pitanja, ako ne i više, a budući da je sve vezano uz ratno Sarajevo - iz kojega je Karajlić otišao u Beograd, a Sučić u Zagreb - cijela priča još je turobnija i bolnija jer evocira sjećanja na ratno vrijeme u kojem su su se bivši komšije i koautori pjesama razišli svaki na svoju stranu. Sjećam se da sam članove tadašnjeg Zabranjenog pušenja, u kojem su bili i Nele Karajlić i Sejo Sexon, upoznao na biciklijadi Večernjeg lista u Prepuštovcu potkraj osamdesetih, kad je u grupu bas-gitaru došao svirati jedan novi, ali jako poznati član, filmski redatelj Emir Kusturica koji je upravo s "Domom za vješanje" bio osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu.

Upravo će Kusturica i Karajlić, nakon raspada Jugoslavije i rata u BiH, osnovati 1996. No Smoking Orchestra, postavu koja je u engleskom prijevodu bila njihov nastavak starog Zabranjenog pušenja, s kojom su imali uspješne turneje u svijetu. Dakle, pitanja oko prava na nasljedstvo traju već jako dugo, samo su sada postavljena u kontekst sudske tužbe zagrebačke frakcije Zabranjenog pušenja, oko prava na korištenje imena i repertoara starih pjesama.

VEZANI ČLANCI

Sjećam se da je prije desetak godina Goran Bregović razmišljao o tome da zabrani izvođenje pjesama Bijelog dugmeta, znači pjesama kojih je autor, Željku Bebeku, kad je Bebek izjavljivao za novine da se više nikada neće popeti na pozornicu s Bregovićem, ali je ipak na svojim solističkim koncertima redom izvodio Bregovićeve pjesme iz doba Dugmeta. No, tadašnji pravni zaključak bio je da se ne može parcijalno zabraniti izvođenje svojih pjesama samo nekomu, nego svima. I aktualni sudski proces između članova Prljavog kazališta pokazuje da nema očekivanih rješenja. Stoga je pitanje u kojem smjeru može ići sudska tužba Davora Sučića prema Nenadu Jankoviću, a besmisleno je očekivati da će biti donesena presuda prije skorašnjeg koncerta Karajlića i Milenkovića u zagrebačkoj Hali.

GALERIJA Zabranjeno pušenje

Zagreb: Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, frontmen rock grupe Zabranjeno pušenje
1/10

No, kako god završilo, nekadašnja provokativna izjava Nelea Karajlića "crko Marshall" s pozornice na koncertu Zabranjenog pušenja u Rijeci nakon Titove smrti, danas se čini kao alternativni pokret otpora spram kasnijeg populističkog nacionalizma u kojem su se spominjali Šešelj i tenkovi s kojima se (Nele) može vratiti u Sarajevo. Bez obzira na to što mislili o kasnijim frakcijama Pušenja, u vrijeme početka grupe radilo se o jednoj od najboljih sarajevskih postava. Debitantski album "Das ist Walter" objavili su 1984. za zagrebački Jugoton. Većinu pjesama od tada nadalje napisali su Nele Karajlić i Sejo Sexon, a ploču je otvorila uvodna tema iz filma "Walter brani Sarajevo".

Davor Sučić bio je koautor većine pjesama za prvi album Meteorsa Elvisa J. Kurtovicha, koji je kasnije često nastupao s novim, "zagrebačkim" Pušenjem. Drugi album Pušenja bio je izvrstan dvostruki "Dok čekaš sabah sa šejtanom" (1985.), jedna od najboljih ploča jugoslavenskog rocka. Iduće dvije, "Pozdrav iz zemlje Safari" (1987.) i "Male priče o velikoj ljubavi" objavili su za sarajevski Diskoton.

Upravo je taj dio repertoara sporan u današnjim obračunima dvojice članova jer je od devedesetih nadalje svatko otišao svojim smjerom. Gledajući u retrospektivi, čini se da je "dan kada je otišao Hase", tj. bivši frontmen Nele Karajlić, bio dan kada je na scenu došlo novo Zabranjeno pušenje, a kasnije i No Smoking Orchestra. Služeći se njihovim ironičnim rječnikom, ostaje nam vidjeti "tko će na kraju popušiti".

VIDEO Queens of the Stone Age koji je oduševio hrvatsku publiku ekskluzivno za Večernji list

 

Komentara 5

Avatar Stradun
Stradun
16:56 24.05.2023.

Pročitavši članak primjećujem kako člankopisac naginje Nenadu-Neli.

LU
Lukeruk
21:12 23.05.2023.

Rijetkokoso piskaralo uživa u jugo kaljuži

AR
Art
19:12 24.05.2023.

Fakat je da je nele k. dok su nastupali u istom bandu 80ih ,bio jedan od boljih frontmana u ex šugoslaviji .. Takve stvari je teško nadmašiti. Kao što je npr i Bebek bio najbolji frontman dugmeta. Što se tičee prijepora tu je pravosuđe pa neka kaže svoj pravorijek ,ako se ne mogu dogovoriti kao ljudi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije