Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 91. godini

Preminula cijenjena hrvatska glumica i pjevačica Sanda Langerholz

HRT/Screenshot
23.05.2023.
u 13:03

Sanda Langerholz bila je najpoznatija po ulozi u mjuziklu "Jalta, Jalta", a glumila je i u filmovima "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu" kao Renata, "Sasvim malo skretanje", "Slučajna romanca" (1962.)

U 91. godini života umrla je Sanda Langerholz, hrvatska glumica, pjevačica i plesačica najpoznatija po ulozi u mjuziklu "Jalta, Jalta", javlja Jutarnji list. Rođena je 18. srpnja 1932. godine u Zagrebu, a glumila je i u filmovima "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu" kao Renata, "Sasvim malo skretanje", "Slučajna romanca" (1962.)... Iza nje su i brojne kazališne i televizijske uloge. Ulogu je ostvarila i u Smogovcima gdje je glumila Nininu majku od 1983. do 1996. godine. Pojavila se i u ''Žutokljuncu'' kao operna pjevačica te u serijama ''Punom parom'', ''Čast mi je pozvati vas'', ''Obraz uz obraz'', ''Veliki i mali''...

Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a studij glume 1956. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Glumila je u Narodnome kazalištu Augusta Cesarca u Varaždinu, gdje je tumačila Nedu (M. Matković, Na kraju puta), Antigonu (J. Anouilh) i Abru (J. Steinbeck, Istočno od raja) te u Zagrebačkome kazalištu lutaka, a 1960. postala je stalna članica zagrebačkoga kazališta Komedija. U tome je kazalištu ostvarila najveći broj uloga, napose kao glumica – pjevačica u mjuziklima.

Tumačila je Katarinu (C. Porter – Sam i Bella Spewak, Poljubi me, Kato), Aldonzu (Dale Wasserman – Mitch Leigh, Čovjek iz Manche), gđu Pinella (L. Pirandello, Čovjek, zvijer i krepost), Cleu (P. Shaffer, Crna komedija), Karen, Muriel i Normu (N. Simon, Hotel Plaza), Ninu Filipovnu (M. Grgić – A. Kabiljo, Jalta, Jalta), Lucreziju Borgiu (B. Senker – T. Mujičić – N. Škrabe, Novela od stranca), Karolinu Liebherz (J. Freudenreich, Graničari), Anu Skok (F. Hadžić, Češalj). 

Glumila je u nizu predstava legendarnog Teatra u gostima i Glumačke družine Histrion. Bila je i voditeljica televizijske emisije "Ekran na ekranu".

VIDEO Queens of the Stone Age koji je oduševio hrvatsku publiku ekskluzivno za Večernji list

 

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar istovari
istovari
14:20 23.05.2023.

Na nove umjetnike ovakvog kova i kalibra još ćemo dugo čekati...

KU
kuramela
14:01 23.05.2023.

Poslušaj je u Musicalu Jalta, Jalta - Neka cijeli ovaj svijet, pa mi reci da nije pjevačica. Mnoge joj mogu zavidjeti na glasu, jedino što nije pjevala bljuzge, pa misliš da nije pjevačica. Spokoj joj duši.

Avatar Stradun
Stradun
16:40 23.05.2023.

Gospođa Sanda, velika umjetnica. Laka Ti bila črna zemla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije