Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal?

Nalikuje li pjesma za Eurosong previše švedskom megahitu?

11.03.2016., Zagreb - Za potrebe svedske televizije pjevacica Nina Kraljic na arkadama groblja Mirogoj snimala je razglednicu Hrvatske za Eurosong.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
29.03.2016.
u 21:11

Nakon upita Večernjeg lista na HRT-u je u srijedu ujutro zakazan sastanak stručnog povjerenstva koje će utvrditi moguće nepravilnosti

Hrvatska javnost u svojim komentarima nekako je suglasna da su nakon deset godina pokušaja i promašaja Nina Kraljić i pjesma “Lighthouse” dostojna kombinacija za predstavljanje Hrvatske na predstojećem Eurosongu u svibnju u Stockholmu.

Doduše, ima i onih koje je zapekla odluka da će pjevati na engleskom jeziku, pa i onih poput Hrvatskog društva skladatelja koji su digli glas protiv činjenice da su autori naše pjesme austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, a ne neki hrvatski skladatelj. No brojke – 1,725.236 pregleda pjesme na YouTubeu i peto mjesto na popisu potencijalnih pobjednika Eurosonga na kladionicama – idu Nini u prilog.

No kakav bi Eurosong bio bez malih skandala, pa evo i najnovijeg. Naime, švedski mediji raspisali su se kako je hrvatska predstavnica “Lighthouse” poprilično nalik, pa čak i plagijat pjesme “Uncover” njihove nacionalne glazbene zvijezde Zare Larsson. Ističu da Nina ima čaroban vokal nalik onom Dolores O’Riordan irskog benda The Cranberries, da je pjesma magična i predviđaju joj dobar uspjeh, ali zabrinjava ih sličnost s njihovim megahitom.

– Prva tri tona njihova refrena ista su kao prva tri tona drugog dijela pjesme “Lighthouse”... i ponavljaju se... Nedovoljno da bih se oko toga uzbuđivao niti da bih to nazvao plagijatom – stručno je mišljenje skladatelja i producenta Nikše Bratoša kojeg smo zamolili da usporedi sličnost dviju pjesama. Na HRT-u pak, koji je i izabrao pjesmu i odlučio na Eurosong poslati pobjednicu The Voicea, kako neslužbeno doznajemo, za srijedu prijepodne sazvan je sastanak stručnog povjerenstva koje će utvrditi ima li kakvih nepravilnosti, a u podne će o svojem zaključku izvijestiti ravnateljstvo HRT-a.

>>Ovo je pjesma s kojom Nina Kraljić ide na Eurosong

>>Hrvatska se vraća nakon dvije godine, a predstavlja je The Voice – Nina Kraljić!

Komentara 69

Avatar isoc41
isoc41
22:11 29.03.2016.

dok nas je severina predstavljala sa stiklom i afrikom paprikom onda su novinarcici sutjeli..

FA
Fake
21:38 29.03.2016.

Naprijed Nina.Uz tebe smo.

OX
oxymoron
21:49 29.03.2016.

Kako domaca gamad svim sredstvima nastoji minirati Ninu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije