Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osuđen za silovanje i drogu

Nakon dvije godine u zatvoru, nekoć omiljenom glumcu prihvaćena žalba na presudu

Bill Cosby
Foto: Reuters
1/9
16.07.2020.
u 06:30

Godinu dana nakon prvih optužbi pala su i prva Cosbyjeva priznanja, javnost je bila ogorčena, a slučaj su pratile brojne demonstracije.

Da je Hollywood vrlo brzo od tvornice zabave postao kuća strave, postalo je jasno nakon što je otkriveno da su najmoćniji ljudi struke serijski silovatelji. Slavno lice televizije 80-ih i 90-ih, simpatični “američki otac” Bill Cosby jedna je od najfascinantnijih ličnosti Hollywooda i svijeta sitcoma, a njegova sudbina šokirala je mnoge. Nakon dvije godine provedene u zatvoru, sud je krajem lipnja prihvatio njegovu žalbu na presudu za seksualno zlostavljanje 2018. godine na Vrhovnom sudu u Pennsylvaniji.

Bill Cosby
1/4

Osamdesetdvogodišnji Cosby zatvoren je u državnom zatvoru u Phoenixu već dvije godine nakon što ga je porota osudila zbog droge i seksualnog napada na ženu u njegovoj kući davne 2004. No, sada se Vrhovni sud složio da preispita dva aspekta cijelog slučaja, uključujući odluku suca da dopusti tužiteljima da pozovu još petoricu svjedoka kako bi svjedočili o davnim susretima s nekad moćnim glumcem i komičarom.

Cosbyjeva žalba znači da će sud, s obzirom na to da preispituje opseg dopuštenog svjedočenja, uzeti u obzir je li porota trebala čuti dokaze da je glumac u prošlosti ženama davao sedativ metakvalon. Sud će ponovno preispitati i Cosbyjevu tvrdnju da je imao dogovor s bivšim tužiteljem, koji mu je obećao da nikada neće biti optužen u tom slučaju. Glumac je bio izjavio da se oslanjao na taj sporazum s tužiteljem prije nego što je pristao svjedočiti u građanskoj parnici optužnog postupka. Cosby je te 2018. godine osuđen na čak 10 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim po tri točke za teški napad. Glasnogovornik Andrew Wyatt rekao je da je Cosby “izuzetno zahvalan” što će sud ponovno saslušati slučaj, a tu odluku povezao je s trenutačnim masovnim prosvjedima diljem SAD-a protiv smrti crnaca u rukama policije koji otkrivaju “korupciju koja leži u kaznenopravnom sustavu”. Cosbyjevi odvjetnici također su osporili njegovu klasifikaciju seksualnog predatora koji je podvrgnut doživotnom nadzoru javnosti, a glumac i dalje inzistira na tome da je imao sporazumni susret sa žrtvom koja je protiv njega podignula optužnicu te da nikada neće izraziti kajanje prema učinjenom.

Bill Cosby svoju je karijeru započeo 60-ih, a slavu je stekao 70-ih svojim “Bill Cosby Showom”, koji je prvi put emitiran 1969. godine. Uspjeh serije lansirao ga je u zvjezdanu orbitu te se činilo kako ovom glumcu nema kraja. Svi njegovi projekti temeljeni su samo na jednome – obiteljskim vrijednostima. Upravo zbog toga svijet je bio šokiran kada se saznalo da je voljeni Cosby varao svoju suprugu Camille Cosby dugi niz godina, i to vješto skrivao.

Prvi slučaj koji je bacio ljagu na njegovo ime bio je 1997. kada je na sudu priznao da je isplaćivao svoju ljubavnicu Shawn, a sve kako bi prikrio da joj je napravio dijete 70-ih. Tijekom godina i godina isplatio je čak 100.000 dolara samo ne bi li od medija sakrio svoju sramotu. Međutim, to je bio tek početak.

Foto: REUTERS

Cosbyjev slom započeo je u listopadu 2014. kada je prvi put u medijima preneseno svjedočanstvo žene koja je optužila komičara za silovanje, drogiranje i seksualno zlostavljanje. Nakon tog, uslijedili su deseci sličnih svjedočenja. Mnoge su žene uskoro imale istu priču – Bill Cosby bi ih drogirao, uspavao i potom silovao. Tada se otkrilo da je koristio svoj položaj u Hollywoodu kako bi namamio žene. Od 1965. do 2008. Bill Cosby je silovao na desetke žena u gotovo svim saveznim državama SAD-a te provincijama Kanade.

Tako je odjednom desetak žena podiglo privatne tužbe protiv njega, nakon čega su mu otkazane TV emisije, a brendovi i organizacije također su mu otkazali suradnje.

Godinu dana nakon prvih optužbi pala su i prva Cosbyjeva priznanja. Naime, glumac je na sudu priznao da je povremeno spavao s mladim ženama koristeći se pritom drogom, tj. sedativom metakvalon, koji je ilegalno nabavljao, a sve kako bi uspavao žene prije nego što bi spolno općio s njima. No, kako se suđenje bližilo kraju, 26. travnja 2018. godine sudbina mu je bila zapečaćena – osuđen je za silovanje na kaznu od tri do deset godina zatvora, a odmah je i premješten u državni zatvor. U tom trenutku glumac je već bio potpuno slijep, a više od 50 žena podiglo je tužbe protiv Billa Cosbyja, no samo je za nekoliko njih osuđen, dok je za druge morao platiti milijunske odštete.

Nakon što je saznala da je sud prihvatio njegovu posljednju žalbu, supruga posrnulog glumca Camille Cosby (76) rekla je medijima da je odmah osjetila nadu, mogućnosti za svoga supruga. “Najviši sud države rekao je: ‘Čekaj malo. Ovdje postoje neki problemi. Postoji mogućnost za žalbu.’ Jako sam, jako zadovoljna”, rekla je Camille nedavno. Camille i Bill vjenčali su se 1964. godine, a ona od prve optužbe, već desetljećima brani svoga supruga.

 

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagabria5
08:40 16.07.2020.

E da mi je takva supruga. On kriv a ona ga brani, kod mene je obratno, napada za svaku sitnicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije