Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvijek svoj i originalan

Miran Kurspahić: 'Nečiji glupi pogledi i komentari neće me spriječiti da uživam u nečem što me zabavlja'

Zagreb: Glumac Miran Kurspahić prošetao Ilicom
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/11
24.11.2021.
u 08:00

Miran Kurspahić uspješno vodi teatar 'Rebel' zajedno sa scenaristicom Ronom Žulj gdje trenutno radi na nekoliko projekata, pjeva u bendu 'TV Eye' s kojim je prošlu nedjelju održao pravi rokerski show, glumi u RTL-ovoj hit seriji 'Blago nama' čija snimanja još traju, a povrh svega s partnericom Mirnom Škrgatić čini jedan od najzabavnijih i najistaknutijih parova estrade.

Redatelj, glumac, pjevač, ali povrh svega – kreativac i umjetnik. Miran Kurspahić (42) ništa ne uzima zdravo za gotovo. Uspješno vodi teatar 'Rebel' zajedno sa scenaristicom Ronom Žulj gdje trenutno radi na nekoliko projekata, pjeva u bendu 'TV Eye' s kojim je prošlu nedjelju održao pravi rokerski show, glumi u RTL-ovoj hit seriji 'Blago nama' čija snimanja još traju, a povrh svega s partnericom Mirnom Škrgatić čini jedan od najzabavnijih i najistaknutijih parova estrade.

U nedjelju ste u Tvornici publici pripremili pravi rokerski show. Kako je bilo?

Imali smo dosta aktivno koncertno ljeto te jesenski nastup u močvari sredinom rujna, a ovaj koncert u tvornici nekako je došao kao kulminacija prije, na žalost, vrlo izvjesnog zatišja. U nedjelju bijaše kao što je obećano i najavljeno, flambojantna ultra điha điha svetkovina r'nr. Mnogi su se pomladili za deset godina, a kod mnogih je nakon koncerta bilo i seksa. Iskreno sam zahvalan svima koji su došli i ispunili mali pogon tvornice te svojom podrškom i energijom napravili ugođaj za poželjeti. Nadam se da se reciprocitet pozitivne energije osjetio i od nas izvođača sa scene. Da su se svi koji su se najavili ipak pojavili, napunili bismo i veliku dvoranu, ali baš zato su večeri poput ove posebne, oni koji su svedočili uživo će je itekako pamtiti. Sveti Lemmy Kilmister reče: ako misliš da si prestar za r’n’r - onda jesi. Mi okupljeni svjedočismo - r’n’r je uistinu jak u nama. U nedjelju žrtvovasmo sebe na oltar r’n’r-a za otkup svih vaših grijeha…

Pandemiju ste iskoristili za rad na novim autorskim pjesmama. Što stoji iza toga da pjevate samo na engleskom?

Glazba koju slušam je gotovo isključivo na engleskom jeziku, moje srednjoškolsko obrazovanje je bilo na engleskom i garažni r’n’r bolje zvučI i ima daleko više smisla na engleskom. U smislu neke lirike, daleko sam sposobniji izraziti se na tom jeziku. Uostalom, u 2021. smo, čemu se ograničavati na hrvatski? Prije korone ionako je u inozemstvu bilo daleko više publike i mogućnosti za ovakvu glazbu koju sviramo.

22.05.2019., Zagreb - Svecana dodjela nagrada istaknutim pojedincima iz javnog zivota najboljima u podrucju svojeg djelovanja odrzan je u Muzeju suvremene umjetnosti. Miran Kurspahic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tko piše pjesme i odakle inspiracija? Koji su vam bendovi inspiracija?

Ja sam zadužen za pisanje i melodije, a onda kao bend zajednički radimo na razradi i aranžiranju pjesama. Na domaćoj sceni su nam bratski bendovi Erotic Biljan & His Heretics u kojima svira i moj bracika, te Detroit Groove Gang s kojima smo već dva puta uspješno nastupali. A uzora ima mnogo iz r’n’r scene 60-ih i 70-ih, ali izdvojio bih The Stooges i MC5. Od novijih Turbonegro i The White Stripes.

Bend je još uvijek mlad na našoj sceni. Kad ste shvatili da je glazba za vas ipak nešto čime biste ste htjeli ozbiljnije baviti?

Tako mladi, a ipak gerijatrija, sve što manjkamo u iskustvu, mi kompenziramo starošću. Ja sam prije svega kreativac i autor i to artikuliram i realiziram u različitim poljima, kako dramskom i likovnom, pa tako i glazbenom. Maksimalno eksploatiram minimum svog talenta i iskreno ne dopuštam da me nečije mišljenje pokoleba u nakani da se zabavljam i izrazim kako najbolje znam i umijem. Kreativno ispunjenje, zabava i veselje su možda najbitniji aspekti moga života. I premda je glazba integralni dio mog odrastanja, čari autorskog rada na njoj sam otkrio prilikom priprema za moju predstavu “Fury Revolution Revival Tour”, gdje sam imao priliku raditi autorsku glazbu s glumcem i iskusnim kantautorom Nikšom Marinovićem. To iskustvo me ponukalo da razmišljam o pisanju glazbe i bendu.

Biste li rekli da vam je srcu bliža glazba ili gluma?

Kazališna režija. Ali da ponovim, ja sam kreativac, sav autorski rad mi je blizak i mio.

Foto: RTL/Screenshot

Uskoro vas gledamo i u novim epizodama 'Blago nama'. Kako protječu snimanja?

Atmosfera je odlična i opuštena. Ipak se radi o uhodanoj i provjerenoj ekipi, počevši od spisateljskog dvojca, preko našeg kreativnog šefa i naravno svih nas na setu. Čini mi se da je druga sezona još zabavnija, te kako je uspješno uspjela uloviti izvjesni apsurdni duh vremena i psihoze kojoj svi svjedočimo iz dana u dan. Nastavljamo i još hrabrije kročiti u subverzivnoj satiri hrvatske stvarnosti, pogotovo one najtužnije - političke.

U 'Blago nama' gledamo vas u ulozi Martina, koji je ekscentričan i drugačiji, kako vam je legao lik Martina?

Ko budali šamar. Uloga je pisana za mene, tako da bi bio grijeh da ju maksimalno ne iskoristim i pritom ne uživam ko prasac. Lijepo je probuditi unutarnjeg Martina u sebi, to veseli čovjeka.

Da se kratko vratimo na pandemiju, upravo iz cijele te situacije rodila se i predstava „Krizni stožer“. Kakve su bile reakcija na predstavu? Koja je poruka predstave bila?

Kad smo Rona Žulj i ja s glumcima pripremali “Krizni stožer”, od glavnih tema, lajtmotiva i ubadanja nekih bitnih neuralgičnih točaka ovog društva, nakana nam je svakako bila napraviti neku vrstu zeitgeist predstave. Odlična recepcija kod publike, ali i nagrada “Ivo HergešIć” za najbolju predstavu koju nam je dodjelilo Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa, daje nam za pravo misliti kako smo i uspjeli u tome. U svakom slučaju, iako znamo kako napravismo odličnu predstavu, lijepo je dobiti priznanje od struke, pogotovo uzevši u obzir kako se radi o jednom nezavisnom kazalištu poput Rebela, na koje se uglavnom ne obraća pozornost i prolazi ispod radara, osobito kritike.

Ako se ne varam, trenutno ste u 'Rebelu' u pripremanju dvije nove predstave. O čemu se radi?

Rebel trenutno priprema nekoliko projekata, prvo “Prvake”, a potom ukoliko bude sreće junačke i subvencija od grada i ministarstva, dvije monodrame i buduće remek-djelo “Nestajanje”.

S partnericom Mirnom činite jedan od najzabavnijih parova na domaćoj sceni. Što za vas znači moda, odakle svi ti 'modni rizici' u kojih se ne bojite zakoračiti?

Moda u kontekstu odjevanja je prije svega jedan vid zabave, ali također i vid kreativnog ispoljavanja svoje osobnosti, naravno ukoliko je autentično. Dokle god se ne doživljava odveć fatalno ili ozbiljno, ona nudi mogućnost za igru i neki mali odmak, izvjesni alterego, tako da rizika zapravo i ne može biti. Nečiji glupi pogledi i komentari svakako nas neće spriječiti da uživamo u nečem što nas zabavlja.

16.06.2021., Zagreb - Story Hall of Fame odrzan u Muzeju za umjetnost i obrt. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

VIDEO>>Branko Đurić Đuro: 'Ljudi misle da se šalim kada im kažem da ne jedem meso'

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
10:06 24.11.2021.

rijetko iritantan i bezvezan lik, svim silama se trudi birti relevantan ali izabrao je stil koji je jedva prolazio bowieu i slicnima prije pola stoljeca

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:27 24.11.2021.

Žestoko antipatičan lik koji je dobio svojih 5 minuta pod SDP vlasti da pljuje po Hrvatima

Avatar drug Joža
drug Joža
10:09 24.11.2021.

Nedavno sam vidio da ususret hoda osoba, vrlo čudno obučena, prvo sam pomislio svodnik, ali ne, bio je Miran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije