Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film o Anti Gotovini

Veliki projekt Večernjaka i Vrdoljaka: Priča o stradanju, radosti i ponosu koja će oboriti sve rekorde

Ante Gotovina
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
09.05.2015.
u 17:01

– Životna priča Ante Gotovine izvrsna je podloga za zanimljiv film. Uvjereni smo da će ona u rukama Tončija Vrdoljaka prerasti u najgledaniji film u povijesti hrvatske kinematografije – poručio je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Dugo se o tome nagađalo, a sada je potvrđeno – Antun Vrdoljak u listopadu počinje snimati seriju i film “General” o životu generala Ante Gotovine.

Život ratnika

– Ante i ja dugo se poznajemo. Prijateljski je primio i vijest o snimanju filma. On je “kreirao” svoj život, a mi ga prenosimo u priču. Njemu je bilo mnogo, mnogo teže, ali i naša je odgovornost u ovom projektu velika. Uvjeren sam da ćemo i nakon premijere filma ostati jednako dobri prijatelji – kazao je redatelj Antun Vrdoljak o projektu na kojem radi godinama te nastavio: – Radio sam to tijekom cijelog Domovinskog rata, a naročito nakon njega, vidjevši kako se ne samo film nego i hrvatska umjetnost odnose prema tom vremenu ponosa, hrabrosti i junaštva. Stranice scenarija i ne brojim. Siguran sam da ću imati više materijala nego što to traži format. To je moj stalni problem, ali tješim se da je lako od velikih hlača napraviti male.

Radnja filma i serije, a predviđeno je da ima osam nastavaka, počinje Gotovininim prvim sjećanjima, a završava Olujom, do Haaga, kaže Vrdoljak i nastavlja:

– Do vremena kad su nam branitelji darovali slobodu, a oni sami završili u invalidskim kolicima, na drugom svijetu ili na robiji. Domovinskom ratu teško je naći prostora u cijeloj našoj povijesti. Tijesna je. S obzirom na to da je riječ o životu ratnika, što Gotovina neupitno jest, akcije neće nedostajati.

– Gotovina je ratovao od Afrike do Dinare. Bit će puno ratnih prizora i u tome očekujemo veliku pomoć Hrvatske vojske, koja se s pravom ponosi Domovinskim ratom. Obuhvatit ćemo sva godišnja doba i prostore, od njegova djetinjstva u primorju, preko afričke pustinje do vrlo važnog razdoblja života u Kolumbiji, pa Moslavine, Dubrovačkog primorja, prostora srednje Dalmacije, Livanjskog polja, Knina do zagrebačke katedrale. Cijeli taj bogati život, puno radosti i stradanja. Ponosa. Angažirat ćemo i inozemne glumce, dva muškarca i jednu djevojku iz Kolumbije... Moramo ostaviti i štogod neotkriveno za televizijske i kinogledatelje! – iskren je Vrdoljak.

Da će generala Gotovinu igrati Goran Višnjić, o tome smo već pisali. No ostatak ekipe, a na ove stranice ne bi stala imena svih kad bismo ih htjeli sve nabrojiti, jednako je impresivan.

– Znam samo da prvi put među glumcima koje želim nema Borisa Dvornika. To ne mogu preboljeti, ali teško je zamisliti da bi se u raju odrekli njegova društva da nam ga barem nakratko posude. Nedostajat će cijeloj klapi ovog filma, u kojoj su zasad Ivo Gregurević, Goran Navojec, Tarik Filipović, Mustafa Nadarević, Boris Svrtan, Borko Perić, Damir Lončar...

O budžetu za ovako opsežan projekt Vrdoljak kaže:

– Teško je zamisliti da se bez pomoći Hrvatske televizije može realizirati imalo ambiciozan film. Malo smo zakasnili na posljednji natječaj HAVC-a, ići ćemo na jesenski rok. Nudimo temu, nudimo autorsku ekipu i nadamo se najboljem. Osobno, mnogo mojih filmova snimio sam i kao televizijske serije. Ne samo iz siromaštva nego i zbog spoznaje da samo televizija garantira veliku gledanost, a narod polaže pravo na to da i vidi ono što plaća. I “Glembajevi” i “Kiklop” i “Karneval, anđeo i prah” i “Duga mračna noć”... sve su to i filmovi i televizijske serije. Autorskoj taštini godi podatak da je, prema nedavnom ispitivanju gledanosti, “Duga mračna noć” dosad najgledaniji program HTV-a. Mi nemamo kinofikaciju koja se može s time nositi.

Knjiga kao pomoć

Vrdoljak nije uopće dvojio o tome treba li pretočiti osobnu fascinaciju likom i djelom Gotovine na veliko platno, no jedna knjiga tome je pripomogla.

– Gotovina je i moje ratno iskustvo, ali o tome ću u svojem dnevniku, ako ga ikada dovršim. Uglavnom, autorski me privukla njegova biografija u romanu Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”. Pročitajte ju. Mene se duboko dojmila. I knjiga, a ne samo život generala – kaže Vrdoljak.

Ovaj projekt posebno će biti drag Goranu Višnjiću, koji je već sve svoje poslovne termine u Americi prilagodio snimanju “Generala”. Osim što će, gotovo jedanaest godina nakon “Duge mračne noći”, opet glumiti na svojem jeziku, izazov mu je to veći što generala izrazito poštuje, a bio mu je potpora i na suđenju u Haagu.

– Odvjetnik Luka Mišetić i ja bili smo u kontaktu cijelo vrijeme suđenja i dogovarali se kad bi bilo najpogodnije vrijeme da se pojavim u Haagu. Nadali smo se da bi prisutnost poznatih Hrvata imala pozitivan efekt na sud, da znaju da ga Hrvatska javno podržava. A u generalovu nevinost bio sam uvjeren od samog početka. Kad pročitate optužnicu, postane vam jasno da je riječ o političkom procesu... – kazao nam je Goran, koji je trenutačno na snimanju serije “Granice zločina” u Pragu, te dodao:

– Razmišljanje o projektu “General” ne prestaje i kuha negdje u meni već godinama. Svi moji u Americi već odavno znaju za ovaj projekt. Generala Gotovinu nisam imao čast osobno upoznati, ali nadam se i veselim se što će se to uskoro dogoditi. A veselim se i ponovnom snimanju na hrvatskom jeziku.

U nadi da će “General”, kada zaživi na ekranima i u kinima, biti gledan poput “Duge mračne noći” ili čak gledaniji, vrijedi napomenuti da je Večernji list partner projekta.

– Životna priča Ante Gotovine izvrsna je podloga za zanimljiv film. Uvjereni smo da će ona u rukama Tončija Vrdoljaka prerasti u najgledaniji film u povijesti hrvatske kinematografije – zaključio je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

>>Sve o seriji i filmu o životu Ante Gotovine

>>Uvijek sam bio pozitivan tip, uvjeren da treba zasukati rukave, a ne kukati

Komentara 105

PR
previja96
17:23 09.05.2015.

odlično! uz g. Vrdoljaka i ostalu fenomenalnu glumačku ekipu, uopće ne dvojim da će ovo biti najveći hit moderne hrvatske kinematografije. bilo je i vrijeme da se počne snimati film o najvećem heroju Domovinskoga rata!

FL
flok
17:12 09.05.2015.

Što je ovo, ova tri četnika blate generala

SR
Srecko
17:56 09.05.2015.

Postovani gosp. generale ! prije haga je svaki Hrvat znao da ste posteni i casni covjek ,a nakon haga zna to i cijeli svijet .Hvala Vam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije