Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužne priče

Domaći glumci koji su zbog loših životnih odluka završili na prosjačkom štapu i u pučkoj kuhinji

Foto: Neva Zganec/Luka Stanzl/PIXSELL/YouTube Screenshot
1/12
27.01.2023.
u 20:30

I dok su neki u siromaštvu završili zbog loših životnih odluka, drugi pak jednostavno ne mogu preživjeti od premale mirovine koju dobivaju.

Teške životne situacije iz kojih se teško izvući pokorile su i neke od najvećih zvijezda koje su nakon svoje duge i uspješne karijere nerijetko završavale i na prosjačkom štapu. Svoju starost neki od njih provode u teškom siromaštvu i samoći, nerijetko čekajući pomoć kolega i hraneći se u pučkoj kuhinji. I dok su neki tako završili zbog loših životnih odluka, drugi pak jednostavno ne mogu preživjeti od premale mirovine koju dobivaju umjetnici. 

Jedan od njih je i glumac Kristijan Ugrina (50) koji je deset godina vraćao tuđe dugove, što ga je dovelo do teške financijske situacije. Zbog toga, kada nije na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih, radi kao dostavljač hrane i snalazi se kako zna i umije. 

"n 07.10.2016., Zagreb - Glumac Kristijan Ugrina. "nPhoto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

– To je standardna hrvatska priča kad netko hoće nekome pomoći, a taj drugi iskoristi tu dobronamjernost. Tako sam i ja završio u jednoj takvoj priči kada me žena mog profesora s Akademije, kojeg sam jako volio, pitala hoću li joj biti jamac za dva kredita. Pristao sam, a ona je u jednom trenutku prestala vraćati te kredite pa sam kao jamac naslijedio te dugove – ispričao je glumac jednom prilikom. 

Početkom prošle godine je u javnost dospjela vijest kako je legendarna slovenska glumica Vesna Pećanac snimljena u pučkoj kuhinji u Beogradu. 

"Redovita korisnica kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva. Prepoznajete li ženu na ovim fotografijama?" pisalo je uz objavu koja se proširila društvenim mrežama. Legendarna glumica poznata je po ulogama u brojnim serijama i filmovima, a uvijek je naglašavala kako jako voli svoj posao te kako ne namjerava otići u mirovinu, no u kratkom roku dogodile su joj se velike životne tragedije – ostala je bez muža i roditelja zbog čega je pala u tešku depresiju, a onda je u javnost izašla i vijest da ju je zlostavljao sin. Vesna se o tome nikada nije oglasila, a informacija nije bila potvrđena. I nije jedina koja se našla u ovakvoj situaciji.

Foto: YouTube screenshot

Dobitnica Zlatne arene za ulogu u filmu ''Radopolje'', glumica Gizela Vuković, supruga poznatog pjevača Zvonka Bogdana, preminula je sama u deset kvadrata hotelske sobe. Bila je i sama bolesna, ali sve do smrti brinula se za kći i unuka koji ima autizam. Iako su joj ponudili da ode u starački dom, nije htjela ostaviti svoju obitelj na rubu egzistencije.

Tužnu starost doživjela je i glumica Jadranka Matković, koju su Zagrepčani često susretali na ulicama i traži financijsku pomoć. Nju je ondje dovela jedna loša životna odluka, a to je da nije htjela prihvatiti stalni angažman u kazalištu već je odlučila da će raditi kao slobodna umjetnica. Problemi su krenuli nakon deložacije iz stana od 23 kvadrata u Zvonimirovoj ulici gdje je od 1998. godine živjela kao nezaštićeni stanar. Bila je primorana izaći iz stana, a sve je svoje stvari našla razbacane po ulici. Zbog povišenog šećera kasnije je dobila gangrenu zbog koje joj je prijetila amputacija noge. Grad joj je dodijelio stan na Prisavlju, no tamo se nije dugo zadržala zbog udaljenosti dućana i prijevoza pa je iznajmila stan u Laginjinoj. Na najam tog stana trošila je cijelu mirovinu, a zbog svega je pala i u depresiju. Prema intervjuu iz 2021. godine, Jadranka se danas nalazi u domu umirovljenika Medveščak i počela se polako oporavljati.

17.11.2022., Zagreb - Umirovljena glumica Jadranka Matkovic. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Financijski brodolom 2010. godine doživio je i glumac Filip Šovagović, a kako je sam govorio, sve zbog nepromišljenosti. Gomilali su se dugovi, opomene, rješenja o ovrsi, a sve se dodatno zakuhalo zbog podizanja kredita u nekoliko navrata. Dugovi su postajali sve veći, a poslova je bilo sve manje. 

– Precijenio sam svoje mogućnosti, živio iznad njih. Sav u panici kako se izvući, radio sam kao glumac, redatelj, pisac, glazbenik, dramatičar, scenarist, producent... Od tih poslova i danas živim. U to sam vrijeme živio život četvero ljudi, paralelno. Malo sam spavao, neredovito jeo, što je bilo dosta opasno za živce. Jamcima, Filipu Noli i Igoru Mešinu, koji su svakog prvog u mjesecu otplaćivali moje kredite, vraćao sam ratu s petnaest dana kašnjenja – otkrio je glumac jednom prilikom.  Nakon što se odrekao svojih užitaka poput kave i cigareta, uspio je stati na noge, a spasio ga je rad. Time je jedan od rijetkih koji se izvukao. 

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

VIDEO Glazbenik se razvodi nakon 12 godina braka, s uskoro bivšom suprugom je bio u vezi 22 godine

Komentara 18

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
21:45 27.01.2023.

Kako to mislite da je izvjesna vesna pećanac iz beograda "domća" glumica i tko je ona uopće? Ne znam kako vi definirate "domaće", nama je to prvenstveno i jedino hrvatsko. Inače, kako uspijete u svakom članku ubaciti "komšiluk"? Hrvatska država postoji dovoljno dugo da čak i većina vas u javnim glasilima živi duže u njoj nego u bivšoj nakaradnoj tvorevini. No to iz vašeg mentalnog sklopa nikako izaći.

DE
Demigodessnixie
23:18 27.01.2023.

Po cemu su srpska i slovenska glumica iz Beograda domace???

DU
Deleted user
21:21 27.01.2023.

Ne treba generalizirati, ali samo honorari u tzv. sapunicama su često dostatni za neki jednosoban stan ili garsonjeru - ne, oni se većinom odluče za varijantu da grad bi im trebao dodijeliti stan kao "zaslužnim stanovnicima" i da će oni te velike iznose onda "arčiti" po gostionicama, buticima, kozmetičkim salonima, putovanjima, partijanjima i dr. U konačnici, to se onda svede na gore opisano...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije