Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalna predstava

Avatari oduševili građane, a onda pozvali na predstavu

Foto: Saša Zinaja
1/5
05.12.2018.
u 20:00

Toruk – Prvi let izvodit će Cirque de Soleil u Areni od petka do nedjelje

Mnoge su se glave znatiželjno okretale i izvlačili su se mobiteli da bi se bar nakratko zabilježila prelijepa plava bića koja su se jučer šetala središtem Zagreba, a izgledala su kao da su sišla s Pandore Jamesa Camerona.

No Zagreb ipak nije postao Pandora, nego su članovi najpoznatije cirkuske umjetničke atrakcije Cirque du Soleil išli u razgledavanje grada prije nastupa “Toruk – Prvi let” koji će se održavati u Areni Zagreb od petka do nedjelje. Tako su pripadnici klana Omatikaya obišli fontane, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, Hrvatsko narodno kazalište i, naravno, Advent koji im se jako svidio. A svidjeli su im se i naš jezik, koji su nazvali melodičnim, te arhitektura. Njihova spektakularna predstava inspirirana Avatarom nastala je u suradnji s Jamesom Cameronom, koji je s ovom skupinom surađivao i prije, a navodno će ih zvati da glume u nastavku filma.

Cirque du Soleil pet se godina pripremao za ovu produkciju, a gotovo je četiri godine na turneji – nakon nastupa u Sjevernoj Americi, Aziji, Australiji i Novom Zelandu, Zagreb je osamdeset i četvrti grad na europskoj turneji ovih umjetnika. Predstavu je do sada pogledalo gotovo milijun i pol ljudi, a odigrana je više od 350 puta u više od 50 gradova svijeta. Producentica Cirque du Soleila Janie Mallet objasnila nam je da zbog veze s Cameronom imaju cijeli set prekriven projekcijama – i to većim od pet IMAX-ovih ekrana. Također imaju i projekcije koje idu u gledalište te dopuštaju da se klikom gumba scenografija promijeni iz pustinje u šumu, u vulkan, vodopade ili oceane.

– Mi posjećujemo Pandoru s vama. Toruk koji ste vidjeli i na kraju Avatara širok je 12 metara i teži 115 kilograma. Sve je napravljeno povećano. Imamo i glazbu tijekom cijelog showa, pjevača koji pjeva uživo, perkusioniste, a izvođači govore na umjetnom jeziku Na’vi – poziva na predstavu Mallet.

Koliko je zahtjevna produkcija, govori i podatak da je tim od sto ljudi u Zagreb stigao s više od 35 kamiona opreme koja se ovih dana postavlja da bi sve bilo spremno za prvu izvedbu u petak. Redatelji Michel Lemieux i Victor Pilon gledatelje namjeravaju uvesti u imaginarni svijet Pandore pomoću spoja vizualnih, lutkarskih i kazališnih elemenata, grandiozne scenografije, ali ih i potaknuti na interaktivno sudjelovanje korištenjem pametnih telefona. Posebna aplikacija omogućuje interakciju s predstavom prije njezina početka, dok traje i nakon što završi.

Prije početka služi da biste mogli doznati više o imaginarnom svijetu Pandore. Ono što je izdvaja je interakcija za trajanja predstave. Posjetitelji će tako moći utjecati na projekcije i koristiti svoje uređaje da bi specijalne efekte prenijeli i u publiku. Jedna od zanimljivosti vezanih uz Cirque du Soleil jest i ta da zapošljava vlastito ugostiteljsko osoblje za turneje koje priprema dva obroka na dan prema meniju koji je unaprijed odobrio središnji ured u Montrealu.

Neometanu i jasnu komunikaciju između stage menadžera, tehničara i izvođača Cirque du Soleil osigurava vlastitom radiofrekvencijom, a kako izvođači u jednoj predstavi dolaze iz različitih zemalja svijeta, uveden je engleski kao službeni jezik.

Pogledajte video u kojem smo ugostili članove Cirque du Soleil koji su nam otkrili sve o njihovom showu “Toruk – Prvi let”

Komentara 4

TH
thu
21:41 05.12.2018.

Aaaaeee...ludila brale u metropoli...

VI
Vito
08:54 06.12.2018.

Avatari oduševili građane, a onda pozvali na predstavu ::: Lijepo od njih __ Vlada se može sramiti __ Ovi barem nešto i pokazuju kad glume, za razliku do "naše" vlade koja glumi i baš ništa ne pokazuje __ Gledateljstvo te "vlade" napušta cijelu Hrvatsku, ne samo mjesto glume sabornicu. __ A ovi plavi - gle, gle, to je farba hdz - ovaca - žele eure od preostale stoke sitnog zuba koja je "stjerana u tor" toliko "uspješno" da više nema niti objektivne mogućnosti "bjega".

DU
Deleted user
22:28 05.12.2018.

Dobri jesu, ali su ulaznice preskupe, pogotovo ako to poželi pogledati tročlana obitelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije