Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odličan prvi dan

INMusic: Izvrsni nastupi britanskih Foalsa i Crystal Fightersa te beogradskog Ti!

inmusic,Foals
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/35
24.06.2014.
u 09:40

Teško se prisjetiti kad je prvi dan INmusic festivala imao ovako fantastičan početak

INmusic mnogo puta zna iznenaditi. Posljednjih godina i ne pretjerano pozitivnim dojmovima. No, unatoč neoptimističnim pretpostavkama da bi prvi dan mogao doživjeti debakl, što zbog lošeg vremena, što zbog odlučujuće utakmice hrvatske repke na Mundijalu, crne prognoze nisu se ostvarile. Naprotiv. Teško se prisjetiti kad je prvi dan festivala imao ovako fantastičan početak.

Odličnu atmosferu nagovijestio je nastup legendarnih Partibrejkersa, koji su na glavnu pozornicu privukli velik broj obožavatelja pa je livada ispred nje do kraja koncerta bila gotovo ispunjena. Afrički blues ritmovi pobrinuli su se za dobar provod na susjednom OTP World Stageu, gdje je nekoliko stotina posjetitelja uživalo u nastupu seguanskog Bassekou Kouyate & Ngoni Ba.

Dva britanska aduta

Loš dojam nisu ostavili ni prvi večerašnji headlineri iz Velike Britanije, razvikani The Fratellis. A nije da im se ima što prigovoriti, bend je to koji sasvim solidno odrađuje festivalske nastupe. Zagrebačkoj publici prezentirali su podjednako sva tri albuma, a ona je jednakim entuzijazmom reagirala i na hitove i na manje poznate pjesme. Ipak, teško se oteti dojmu da je riječ o značajnijem alter-indie rock sastavu koji kvalitetom ne odudara od većine otočkih bendova. Teško da se može mjeriti s, primjerice, sugrađanima Franz Ferdinand ili Arctic Monkeys i ostalim britanskim bendovima koji su posljednjih godina ostvarili odlične nastupe na festivalu.

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Iako su nastupali za vrijeme utakmice, a nogometna groznica mogla se osjetiti na svakom koraku, britansko-španjolski Crystal Fighters i kasnije oxfordski Foals oduševili su odličnim nastupima. Izvrsna je bila i reakcija publike koja se u velikom broju rasplesala na oba koncerta dok je u isto vrijeme više od 500 posjetitelja gledalo utakmicu pred videozidom na Balkan stageu. Teško se bilo progurati da bi se dobro vidio videozid, a svaka akcija naših nogometaša bodrila se glasnim navijanjem.

Relativno nepoznati Crystal Fighters bend je za svačiji ukus, što u ovom slučaju zbilja ne označava ništa loše ili manje kvalitetno. Sebastian, Gilbert, Graham, Laure i Mimi uspjeli su ezoteričnim vokalima i udaraljkama ukomponiranim u lo-fi elektro-folk s upečatljivim dance ritmovima rasplesati gomilu, a cijeli je spektakl odisao holističkom atmosferom. Publika se potom prebacila na "Main stage" gdje su se zagrebačkoj publici prvi puta predstavili i Foals.

Odlični makedonski Beograđani

Na sceni su se pojavili kada i The Fratellis, također objavili tri, jako dobra i od kritike hvaljena albuma, a da njihov nastup nije trebalo propustiti, sugerirala je i činjenica da su u nekoliko navrata u domovini proglašeni ''best live actom''. Tu im je titulu, između ostalih, prošle godine dodijelio i Q Awards. Posve opravdano, ako je suditi po nastupu na Jarunu. Ostavili su odličan dojam, pogotovo u trenucima u kojima alter rock nadopunjuju punk dance i math rock ritmovima pa su tako već na početku s ''Balloons'' i ''Olympic Airways'' dali naslutiti što se može očekivati. Bend je na prvu kliknuo s hrvatskom publikom, a razdragani frontman Yannis Philippakis u nekoliko je navrata oduševljeno hvalio Zagreb i davao podršku Vatrenima što je potrajalo sve do završne ''Two steps, twice'' kojom su spektakularno okončali izvrsno i nadamo se ne posljednje pojavljivanje pred jarunskom publikom.

Kao što to često biva na velikim festivalima, i ovoga je puta iznenadio skriveni dragulj. Jedan od najboljih koncerata publici priuštio je makedonski dvojac nastanjen u Beogradu Ti. Psihodeličnim elektro-pop ritmovima bacili su u trans oko 200 entuzijasta koji su tijekom nastupa The Fratellisa ''protegnuli'' noge i zavirili u "Hidden stage" gdje su Ilija Duni i Trajče Nikolovski potvrdili da srpska scena, uz legende rocka, i danas raspolaže izvođačima radi čijih nastupa vrijedi potegnuti preko granice.

Po završetku glavnog programa, partijaneri su okupirali šator "Hidden stagea" gdje se smjestio Vitalic. Otkako je 2005. objavio vrlo dobar prvijenac "OK Cowboy", francuski DJ Pascal Arbez nanizao je još četiri albuma te se etablirao na elektro-house sceni. Dinamičnim, ali i pomalo agresivnim beatovima privukao je povelik broj posjetitelja kojima se nije žurilo kućama. Dobro raspoloženje im nije narušio niti poraz naših u Brazilu.

>>INmusic: I ove godine plesat ćemo 'šamanski'. Uz kišu i blatne lokve ispred pozornica

>>Sve je spremno za deveti INmusic, vrata se otvaraju u 16. 30 sati

>>Postali smo umorni od sviranja istih pjesama, pa smo objavili novi album

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije