Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN Štedite na znanju, zaboravite razvoj

Razvijeni puno ulažu u istraživanja i razvoj

14.11.2008.
u 18:42

Hoće li u sveopćoj štednji u proračunu za 2009. godinu biti smanjena ionako skromna izdavanja za istraživanje i razvoj? Istina, premijer Ivo Sanader još nije iznio detaljne rezove koji će se poduzeti za uravnoteženi proračun. S jedne strane tvrdi da će biti novca za velika infrastrukturna ulaganja poput pelješkog mosta, no neki su se već uplašili da bi tada za manje projekte, poput istraživanja i razvoja, izvori mogli biti zaustavljeni iako se neprekidno ponavlja da trebamo postati društvo znanja.

Ne bi li spriječilo mogućnost takvog razvoja događaja, Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) “na vrijeme” je počelo upozoravati. U svom priopćenju tvrdi: Hrvatsko gospodarstvo i država ne smiju reagirati na globalnu financijsku krizu i usporavanje rasta smanjivanjem ulaganja u obrazovanje, inovacije, znanost i istraživanje.

Bilo bi pogrešno ako bi sada država i privatni sektor počeli rezati ulaganja u znanje i inovacije jer to može ugroziti konkurentnost hrvatske ekonomije na duge staze, istaknuo je predsjednik NVK-a Darko Marinac, piše u priopćenju.

Skromna ulaganja
Hrvatska je na samom začelju ulaganja upravo u tom segmentu. Prema posljednjim podacima Eurostata, 0,87 posto bruto domaćeg proizvoda otpada na istraživanje i razvoj. Europski je prosjek ulaganja otprilike dva posto BDP-a.

– Ako se zatvori slavina i ukinu državna ulaganja u znanje, posljedice se možda neće osjetiti istodobno, no za pet do deset godina i te kako ćemo biti svjesni sadašnjih propusta – smatra dr. Ante Babić, neovisni analitičar, i objašnjava da su, primjerice, Irska i Finska profitirale takvim ulaganjima. Finci su u startu, nakon što ih je poharala gospodarska kriza, odlučili da će plaće rasti ispod rasta BDP-a te da će ulagati u znanje, a ne u ceste.

To im se naposljetku višestruko isplatilo. Upravo primjer Finske prof. dr. sc. Slavica Singer, članica NVK-a, ističe kao primjer ulaganja u znanje. U radikalnom prestrukturiranju gospodarstva za krize 90-ih Finci jedino nisu štedjeli na istraživanju i razvoju i danas se ponose tim potezom koji je potom pokrenuo gospodarstvo, dodaje S. Singer.

Štednja i učinkovitost
Što se Hrvatske tiče, prije svega trebalo bi reformirati sustav jer se novac za znanje i inovacije često ne upotrebljava na pravi način, smatra dr. Babić.

Nikola Dujmović, direktor IT tvrtke Span, također tvrdi da bi, kad bi se povećala učinkovitost državnih ulaganja, pristao i na štednju u tom dijelu.

– Vjerujem da bi s manje novca, ali uz veću učinkovitost bilo boljih rezultata. Sam novac ne jamči uspjeh, bilo bi nadasve poželjno da usto postoji i prava strategija. Jer, i kad bih, primjerice, imao novac koji bih bio spreman uložiti, pitao bih se kamo.

Bi li bio pravi potez uložiti ga u IT u turizmu, hoće li to Vlada dugoročno podržati i razvijati ili će se jednostavno sjetiti i preuzeti neku stranu ponudu? Potreban nam je nacionalni fokus i učinkovito i racionalnije upravljanje novcem namijenjenim za znanje, razvoj i istraživanje – dodaje N. Dujmović.

Želite prijaviti greške?