Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Račan je nezamjenjiv

12.04.2007.
u 17:31

U tekstu ostavke Ivica se Račan članovima svoje stranke obraća i sa “drugarice i drugovi”, ali i rabi naglašeno domoljubne riječi “Lijepa naša”. Tako objedinjuje dva sudbinska značenja svoje karijere. Ta “drugarska” karijera počela je 1972., nakon što je Tito obračunom s “kontrarevolucijom” odlučio ponovno učvrstiti temelje donekle poljuljane Jugoslavije. A završava, evo, u Lijepoj našoj, u kojoj je Račan 17 godina bio predsjednik SDP-a, nasljednika SKH.

Jedan Račan u dvije države, u dva sustava. U jednom čovjeku - komunist i demokrat. U jednom političaru Jugoslaven koji nije mogao zamisliti samostalnu Hrvatsku, i “prisilni” Hrvat koji je neki politički smisao morao naći bez Jugoslavije. I ne samo što ga je našao nego je SDP ojačao do druge najjače stranke u zemlji, a za sebe je, što je pokazala i sadašnja bolest, priskrbio poštovanje političke Hrvatske, pa i one koja se s njime ni u čemu nije slagala.

Račan ne pripada političarima koji stvaraju okolnosti nego onima koji se okolnostima prilagođuju. Često mu se u velike zasluge pripisuje činjenica da je omogućio prve višestranačke izbore u Hrvatskoj, ali što je drugo mogao učiniti, i što bi s njim bilo da im se usprotivio? Slična se pitanja mogu postaviti i uz neke njegove druge, za SDP presudne odluke, kao što je koalicija s Draženom Budišom. Tom koalicijom stranku je definitvno legitimirao kao nacionalnu i s nje poskidao jugokomunističke oznake.

Makar je nakon četiri godine na vlasti izgubio na izborima, nije odstupio, te je tako odgodio potres koji se događa sada kada je SDP u izbornoj godini ravnopravan takmac HDZ-u. Jačinu toga potresa odredit će činjenica da odlazi čovjek koji je stranku vodio gotovo dva desetljeća, i koji ju je u to vrijeme jačao samo sebi svojstvenim lukavstvom i potezima. Račanovo “održati se” uvijek je bilo jače od “odlučiti” i “riskirati”. Sprega mu je bila draža od načela kad mu je više od načela koristila. Nikad nije dopustio da otpadnici od SDP-a budu razlog drame u stranci. Na neupadljiv a opet primjetan način nije se ustručavao poistovjećivati s “antifašističkim naslijeđem”, ali i pohoditi Bleiburg. Nije prezao ni od kadrovskih čistki u medijima i drugdje, ali ni od suradnje s nestranačkim osobama, itd.

Takva Račana u SDP-u nitko ne može zamijeniti. Za SDP je najveća nevolja što je naglo izgubio jedan stil, Račanov, a ima tako malo vremena da se tko drugi do izbora svojim stilom djelotvorno nametne. Željka je Antunović od svih kandidata sa svojom ratobornošću Račanu najmanje nalik. Zoran Milanović je hladni elitist bez osmijeha. Picula je frazerski perfekcionist kojemu svaka rečenica mora imati kravatu. Arlovića je potrošio Sabor. Iz Linića se širi samo negativno zračenje. Jurčić ima ekonomsku pamet i držanje časne sestre. Možda Komadina?

Račan je ipak SDP-ova epoha i teško je naći zamjenu za epohu. S Račnom odlazi povijest SDP-a, čije se tečevine nekom radikalnijom politikom lako mogu urušiti. Ima osjetljivih situacija u kojima je bolje ne učiniti ništa nego pokvariti sve. Ima situacija kojima je bolje zavladati nego im se suprotstaviti. Ima ljudi koje je bolje pustiti da u svojoj strasti sami padnu nego to padanje ubrzavati. Ima ljevičarenja koje ne zna što je nacionalno i domoljubno, ali ima nacionalnog i domoljubnog bez kojeg ljevica nema nikakve šanse. S tim i drugim mudrostima Račan je stvarao moć SDP-a. Do izbora je premalo vremena da ta moć oslabi, ali dovoljno da se osjeti nedostatak čovjeka koji je utjelovljuje. Stoga će Račanov nasljednik do tih izbora najviše trebati taj nedostatak ublažiti.

Želite prijaviti greške?