Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Balkonsko bilje

Prepustite se mašti i bojama ukrašavajući balkon

cvijeće
09.05.2010.
u 12:00

Biljke odaberite prema mjestu na kojem će cvjetna posuda stajati. Zasadite plavu lavandu i bijelu bakopu, surfiniju i osteospermum.

Da biste izbjegli stereotipe pri sadnji biljaka u cvjetne posude, bilo da su na balkonu ili dodatni ukras vrtu, prepustite se mašti i bojama, poručuje Dubravka Mišolongin, dipl. ing. agr., Vrtni centar Klara.

– Pređete li granice naše zemlje, doživjet ćete ljetnu eksploziju boja. A kod nas su balkoni prepuni visećih pelargonija ili surfinija – kaže D. Mišolongin i dodaje da svatko može sam iskombinirati, sve ovisi o afinitetima i željama.

Prijedlog Vrtnog centra Klara kombinacija je kontrasta – ružičaste, žute i zelene boje. Za one malo manje hrabre, predlažu i pastelne kombinacije plave i nježno ružičaste boje.

Cvijeće se odabire prema mjestu na kojem će stajati, odnosno prema tome hoće li većinom biti na suncu ili u sjeni. Uz to treba voditi računa i da biljke imaju neku visinu, popunjavaju posudu u koju se sade, a dobro je i da neka od njih pada. Dalija iz ove kombinacije daje visinu i popunjava posudu, sanvitalija i calibrachoa padaju, a tu je i padajući helychrisum koji svojim nježnozelenim listovima malo umiruje cijelu kombinaciju.

– Dobra je i kombinacija surfinije i osteospermuma, kao i raznih trajnica i ljetnica koje cvatu. Može se kombinirati i plava lavanda s bijelom bakopom – kaže gospođa Dubravka. Predložena kombinacija sa slike dobro će uspijevati na sunčanom položaju, samo je važno biljke dobro zalijevati i prihranjivati.

– Najbolje je zalijevati kasno navečer, kako bi se biljke preko noći oporavile i osnažile za sljedeći dan. Može se zalijevati u rano ujutro, a svakako treba izbjegavati zalijevanje po suncu. S obzirom da su u kombinaciji cvatuće biljke, važno je stalno ih prihranjivati. To znači da bi bilo dobro svaki dan pri zalijevanju dodati malo hraniva. Tako je bolje nego da se prihranjuje jednom tjedno – savjetuje D. Mišolongin. Sve ostalo prepušta vašoj mašti i odabiru. A u Vrtnom centru Klara pomoći će vam i u tome.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?