Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2020. u 06:50

Trenutačni predsjednik unizio je Ameriku, što god dalje bilo. Ili je on loš gubitnik ili je SAD izgubio na svojoj vrijednosti

Amerika se nije usrećila izborima koji nisu pronijeli poznati glas o zemlji koja u svijetu slovi za uzor demokratske i stabilne države. U nekim trenucima bila je na rubu vlastite karikature, stavljena na optuženičku klupu na koju se obično polažu kakve banana-države.

Može li uopće postojati Amerika u kojoj bi se krali glasovi i falsificirali izbori, u kojoj jedan kandidat poziva sudove prije nego što su prebrojeni glasovi i u kojoj postoje dva paralelna predsjednika, dosadašnji i budući u istoj osobi. Donald Trump je unizio Ameriku, što god dalje bilo. Ili je on loš gubitnik ili je SAD izgubio na svojoj vrijednosti! Tko god na kraju nelijepe balade uđe u Bijelu kuću, nosit će teret sumnji koje ugrožavaju visoki ugled američke demokracije.

Bude li Joe Biden sljedeći predsjednik, vodit će zemlju koju njezin (dosadašnji) predsjednik optužuje da krade izbore! Što je Watergate prema takvoj optužnici? Da se to dogodilo u nekoj zabitoj demokraturi, gdje se to jedino može događati, vjerojatno bi iz Washingtona opominjali da se ne igraju s vatrom; imali bi pravo. Ameriku nema tko upozoriti jer to sama čini. Ne postane li svjesna da je igrala na opasnu kartu i da se dovela na rub demokratske izdržljivosti, najveća sila na svijetu neće se izvući iz ralja u koju ju je dovela pohlepa za vlašću njezina dosadašnjeg predsjednika 

Što za ostatak svijeta može značiti jedna sasvim nepotrebna psihodrama, osim što potvrđuje ranije dominantno mišljenje da Donald Trump nije državnik za Ameriku. Richard Nixon odstupio je zbog puno manjih razloga, Bill Clinton je zamalo smijenjen zbog nekih moralnih razloga u odnosu na to što Trump čini na javni način, a i Trump je bio pred smjenom zbog neusporedivo manjeg krimena.

Mjesecima predsjednik sumnjiči vlastitu zemlju da će mu ukrasti izbore, tjednima priprema javnost da neće pristati na krađu, danima bodri svoje pristaše da ima snage otjerati kradljivce, a satima nastupa kao novi predsjednik kome nitko ne može ukrasti vlast. I? Znalo se da Donald Trump nije nježan ni prema kome, čak ni prema samome sebi; nije se pretpostavljalo da može biti toliko grub prema državi koju je htio i dalje voditi.

Ako bi bio nagrađen, ne vidi se načina na koji bi mogao ujediniti Amerikance koji su se podijelili drastičnije nego i u jednome ratu, dosta i njegovom retorikom. Njegovi bivši suradnici kažu za nj da je majstor manipulacije; nekad je to u politici podnošljivo, ako se ne prelaze granice. Trumpu nedostaje državnički format da bi mogao i dalje voditi državu koju je sam obezvrijedio klevetama o izbornoj krađi, hrabrošću da proglasi pobjedu prije kraja i nepromišljenošću da prekida igru koja još nije završila. Ako je to njegov kraj, još se ne vidi kakav će biti nastavak za Ameriku.

U kaotičnoj situaciji Joe Biden je rezonirao državnički; iz velikog iskustva znade da neće moći voditi Ameriku ako Amerikanci budu toliko podijeljeni da jedna polovica ne razgovara s drugom. Zato je svima pružio ruku, ne da prerano slavi pobjedu, nego da izbjegne budući poraz. Jer, novoga predsjednika, bio to i Donald Trump, čekaju velike obveze da složi američki mozaik i da najmoćniju zemlju na svijetu stavi na njezino mjesto. Preuzme li kormilo SAD, Bidenu će biti utoliko lakše što će poslije Trumpa i njemu biti lakše vladati. Mora biti drukčiji.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar časnasestradanicasanader
časnasestradanicasanader
07:22 06.11.2020.

kani se ti amerike mirkec.de ti nama kaži u kojim okolnostima i zašto je magistar pravnih znanosti i pupovčevo suho zlato potkupljivanjem sauche,puh i ekipe uzurpiralo vlast.........i je li se tom uzurpacijom spašavalo između ostalog i tvoju guzicu i guzicu tvog sinčića.i daj nam mirkec kaži koliko si zarađivao u agrokoru i što konkretno si radio.koliko danas zarađuješ....i misliš li da je u javnom interesu da državni monopolisti financiraju tvoje trkeljanje

Avatar abakus
abakus
07:20 06.11.2020.

Zašto, Galiću? Zato što se Trump usudio javno reći ono što svi mi znamo - da se izborima manipulira, a u slučaju potrebe kradu glasovi, a sve kako bi na vodeće pozicije država zasjeli pijuni "vlade u sjeni" koja zaista vlada svijetom? Ne simpatiziram Trumpa, ali u ovome je 100% u pravu. Viknuo čovjek "Car je gol!" i sada se pijunčići te globalne elite kao fol iščuđavaju...

Avatar patkovic
patkovic
07:31 06.11.2020.

sve se tamo zasniva na muljaži i prevari , od printanja dolara do izmišljanja povoda za ratove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije