Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Vučićeva Srbija stopama Miloševića, i Ena Begović postala srpska glumica

U New Yorku se Dačić trebao ispričati Židovima i objaviti dopis šefu SS-a Himmleru o tome da je Beograd prvi grad u Europi koji je postao Judenfrei
28. siječnja 2018. u 08:12 172 komentara 28230 prikaza
Ena Begović
Foto: Siniša Hančić/Pixsell

Ima Hrvata koji su gotovo opsesivno vezani uz Hrvatsku i stalno misle o njoj. To nije čudno. No da aktualni lider Srbije Aleksandar Vučić i njegov pobočnik, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić imaju jednaku opsesiju, da stalno misle o Hrvatskoj, više je nego čudno. Čovjek bi pomislio da Srbija ima većih prioriteta poput puta u EU, što će biti s Kosovom i slično, a ne da se konstantno bavi Hrvatima i Hrvatskom.

Socijalisti u akciji Žele spomenik Slobodanu Miloševiću u srcu Beograda

No, da nas službeni Beograd nikako ne kani ostaviti na miru, potvrđuju zadnji događaji, organiziranje izložbe o Jasenovcu u UN-u, upriličene na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Hrvatska diplomacija uspjela je uoči izložbe saznati da Srbija izlaže popularne velikosrpske teze da je ustaški logor u Jasenovcu progutao 700 tisuća žrtava i da je kardinal Stepinac bio sluga tog režima. Jedino što je preostalo hrvatskoj strani, a nije mogla spriječiti objavu svih falsifikata, jest da pokuša pobiti te teze koje već desetljećima dolaze iz Srbije. To je, uostalom, ono u čemu se Srbija i Hrvatska nikada neće složiti. Kao što se neće složiti nikada ni o Oluji, krivnji za rat, agresiji. Hrvatska je poslala obavijest međunarodnoj javnosti da Srbija manipulira i plasira lažne podatke te ju optužila da žrtve iz Jasenovca koristi u propagandne svrhe. Odgovor Hrvatske teško da je mogao biti “konkretniji” jer je službeni Zagreb odlučio da se ne ponaša kao Beograd.

Konkretnije uzvratiti značilo bi spuštanje na razinu gdje bi i Hrvatska počela koristiti žrtve za politički obračun sa Srbijom. Hrvatska ne može promijeniti okrutnu činjenicu da je Jasenovac postojao i da je NDH sudjelovala u istrebljenju Židova i da su tamo stradali i Srbi i Romi, nepodobni Hrvati. Ali je na svim službenim političkim razinama Hrvatska za sva vremena pružila pijetet svim tim žrtvama i to je zapisano u povijesti i u svim školskim udžbenicima nove Hrvatske. Ispriku za to zlo dale su apsolutno sve hrvatske vlasti od 1990.

Srbija se, naprotiv, tog povijesnog tereta nije oslobodila. Da su Vučić i Dačić u New Yorku na taj dan organizirali izložbu o pogromu Židova tijekom Drugog svjetskog rata u Srbiji, a ne u NDH, to bi već imalo smisla. Međutim, nisu, opet su propustili povijesnu priliku da se suoče s činjenicom da je marionetska srpska vlast Milana Nedića tijekom Drugog svjetskog rata u istrebljivanju Židova postizala rekorde. U New Yorku je Dačić, dakle, trebao objaviti dopis dr. Haralda Turnera, šefa civilne administracije Srbije i SS-ovca, koji je u dopisu svom šefu Himmleru u kolovozu 1942. napisao da je Beograd prvi grad u Europi koji je postao Judenfrei te da je Srbija među rijetkim zemljama koja se riješila židovskog pitanja.

'OBMANJIVALI SU HRVATE' Vučić: Ispričavam se što sam rekao istinu, više je nestalih Srba nego Hrvata

No, Dačiću i šefu Vučiću očito je lakše probavljati hrvatske nego sramotne epizode svog naroda. I da su oni samo organizirali izložbu o Jasenovcu u New Yorku i onda zašutjeli, moglo bi se samo mahnuti rukom, no brbljavi Dačić je otamo poslao još i poruku Hrvatima i premijeru Plenkoviću te ga podučio da, kao što odlazi u Yad Vashem, u Srbiji očekuju da to učini i u Hrvatskoj i u samom Jasenovcu te da “jasno definira i kaže tko su žrtve... da je jedan čovjek ubijen zato što je Židov ili Srbin, to je bruka za čovječanstvo”, poručio je. Dačić, kojeg je još kao mladog izmislio i formirao Slobodan Milošević, politički je licemjeran jer u vlastitim riječima ne pronalazi pouku za sebe i Srbiju. Ako se već bavi “brukom za čovječanstvo”, neka počisti prvo u Beogradu jer se tamo vodi postupak rehabilitacije Milana Nedića, čiji je režim pobio 14.500 Židova!?

I ova epizoda, nažalost, potvrđuje da se Vučićeva Srbija teško udaljava od politike Miloševićeve Srbije koji je, generirajući neprijatelje, generirao i ratove, pa je ratovao sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH i Albancima na Kosovu. Kako je završio on i njegova politika, nije na nama da podučavamo Beograd jer oni to jako dobro znaju. Da tamo ne mijenjaju smjer, može se vidjeti i u medijima koje nadzire Vučić, pa je tako beogradski Blic pod nevinim naslovom “Tužne sudbine srpskih glumaca” u njihov popis uvrstio i Enu Begović! Mnogi se u Hrvatskoj još sjećaju da je Miloševićeva Srbija prisvajala znamenite uglednike iz “svoje” Dubrovačke Republike, poput Ruđera Boškovića, a sada, postumno Vučićeva Srbija otima i ovu znamenitu hrvatsku glumicu. Nema tu kraja.

Andrej Plenković Milan Ivkošić Hoće li Plenković i Pupovac hapsiti Hrvate i Srbe koji pjevaju ‘Bojnu Čavoglave’? DAČIĆ: Izložba nije uperena ni protiv koga osim protiv zločinaca, neka svijet dozna istinu Nino Raspudić Odriče li se Vučićeva Srbija Kosova?
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • SoloHan:

  Ne trebamo se mi bavit s Vučićem i Dačićem imamo mi dovoljno svojih državljana s kojima bi se trebali pozabaviti, obzirom na to što pričaju o Hrvatskoj i kako se ponašaju, što će ova dvojica radit koga briga

 • Avatar navijač
  navijač:

  Izraelska vlada sigurno bolje zna i od Daćića i od Josipovića kakvi su Hrvati, a to vidimo prema međudržavnim odnosima. Za one koji neznaju bivša jugoslavija nije ni imsla diplomatske odnose s Izraelom. Tu je riječ o onoj staroj poslovici ... prikaži još!vici "tko će o čemu. : vojnik o skračenju a. Kurva o poštenju"

 • jocorluka:

  Problem nije vučić i Srbija,problem je što hr vlast i lažne političke elite i peta kolona najradije anulirali hr kao državu i zbog toga HRT takozvana hrvatska dalekovidnica izruguje i omalovažava sve što je hrvatsko a posebno braninitelje uz pomoć ... prikaži još! sada Pljenkijeve a prije drugih vlada a obuljenka je biser anti hrvatske rabote.Dakle država sa nedostatkom identiteta imate slučaj da se rukometna reprezentacija zove COWBOYS što nema nikakve veze s hrvatskom,cowboys ime je vezano za texas i južne us države koje su nekad bile mexico.