Naslovnica Premium Kolumne

Vučićeva Srbija stopama Miloševića, i Ena Begović postala srpska glumica

U New Yorku se Dačić trebao ispričati Židovima i objaviti dopis šefu SS-a Himmleru o tome da je Beograd prvi grad u Europi koji je postao Judenfrei
28. siječnja 2018. u 08:12 172 komentara 28186 prikaza
Ena Begović
Foto: Siniša Hančić/Pixsell

Ima Hrvata koji su gotovo opsesivno vezani uz Hrvatsku i stalno misle o njoj. To nije čudno. No da aktualni lider Srbije Aleksandar Vučić i njegov pobočnik, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić imaju jednaku opsesiju, da stalno misle o Hrvatskoj, više je nego čudno. Čovjek bi pomislio da Srbija ima većih prioriteta poput puta u EU, što će biti s Kosovom i slično, a ne da se konstantno bavi Hrvatima i Hrvatskom.

Slobodan Milošević Socijalisti u akciji Žele spomenik Slobodanu Miloševiću u srcu Beograda

No, da nas službeni Beograd nikako ne kani ostaviti na miru, potvrđuju zadnji događaji, organiziranje izložbe o Jasenovcu u UN-u, upriličene na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Hrvatska diplomacija uspjela je uoči izložbe saznati da Srbija izlaže popularne velikosrpske teze da je ustaški logor u Jasenovcu progutao 700 tisuća žrtava i da je kardinal Stepinac bio sluga tog režima. Jedino što je preostalo hrvatskoj strani, a nije mogla spriječiti objavu svih falsifikata, jest da pokuša pobiti te teze koje već desetljećima dolaze iz Srbije. To je, uostalom, ono u čemu se Srbija i Hrvatska nikada neće složiti. Kao što se neće složiti nikada ni o Oluji, krivnji za rat, agresiji. Hrvatska je poslala obavijest međunarodnoj javnosti da Srbija manipulira i plasira lažne podatke te ju optužila da žrtve iz Jasenovca koristi u propagandne svrhe. Odgovor Hrvatske teško da je mogao biti “konkretniji” jer je službeni Zagreb odlučio da se ne ponaša kao Beograd.

Konkretnije uzvratiti značilo bi spuštanje na razinu gdje bi i Hrvatska počela koristiti žrtve za politički obračun sa Srbijom. Hrvatska ne može promijeniti okrutnu činjenicu da je Jasenovac postojao i da je NDH sudjelovala u istrebljenju Židova i da su tamo stradali i Srbi i Romi, nepodobni Hrvati. Ali je na svim službenim političkim razinama Hrvatska za sva vremena pružila pijetet svim tim žrtvama i to je zapisano u povijesti i u svim školskim udžbenicima nove Hrvatske. Ispriku za to zlo dale su apsolutno sve hrvatske vlasti od 1990.

Srbija se, naprotiv, tog povijesnog tereta nije oslobodila. Da su Vučić i Dačić u New Yorku na taj dan organizirali izložbu o pogromu Židova tijekom Drugog svjetskog rata u Srbiji, a ne u NDH, to bi već imalo smisla. Međutim, nisu, opet su propustili povijesnu priliku da se suoče s činjenicom da je marionetska srpska vlast Milana Nedića tijekom Drugog svjetskog rata u istrebljivanju Židova postizala rekorde. U New Yorku je Dačić, dakle, trebao objaviti dopis dr. Haralda Turnera, šefa civilne administracije Srbije i SS-ovca, koji je u dopisu svom šefu Himmleru u kolovozu 1942. napisao da je Beograd prvi grad u Europi koji je postao Judenfrei te da je Srbija među rijetkim zemljama koja se riješila židovskog pitanja.

Susret u Beogradu 'OBMANJIVALI SU HRVATE' Vučić: Ispričavam se što sam rekao istinu, više je nestalih Srba nego Hrvata

No, Dačiću i šefu Vučiću očito je lakše probavljati hrvatske nego sramotne epizode svog naroda. I da su oni samo organizirali izložbu o Jasenovcu u New Yorku i onda zašutjeli, moglo bi se samo mahnuti rukom, no brbljavi Dačić je otamo poslao još i poruku Hrvatima i premijeru Plenkoviću te ga podučio da, kao što odlazi u Yad Vashem, u Srbiji očekuju da to učini i u Hrvatskoj i u samom Jasenovcu te da “jasno definira i kaže tko su žrtve... da je jedan čovjek ubijen zato što je Židov ili Srbin, to je bruka za čovječanstvo”, poručio je. Dačić, kojeg je još kao mladog izmislio i formirao Slobodan Milošević, politički je licemjeran jer u vlastitim riječima ne pronalazi pouku za sebe i Srbiju. Ako se već bavi “brukom za čovječanstvo”, neka počisti prvo u Beogradu jer se tamo vodi postupak rehabilitacije Milana Nedića, čiji je režim pobio 14.500 Židova!?

I ova epizoda, nažalost, potvrđuje da se Vučićeva Srbija teško udaljava od politike Miloševićeve Srbije koji je, generirajući neprijatelje, generirao i ratove, pa je ratovao sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH i Albancima na Kosovu. Kako je završio on i njegova politika, nije na nama da podučavamo Beograd jer oni to jako dobro znaju. Da tamo ne mijenjaju smjer, može se vidjeti i u medijima koje nadzire Vučić, pa je tako beogradski Blic pod nevinim naslovom “Tužne sudbine srpskih glumaca” u njihov popis uvrstio i Enu Begović! Mnogi se u Hrvatskoj još sjećaju da je Miloševićeva Srbija prisvajala znamenite uglednike iz “svoje” Dubrovačke Republike, poput Ruđera Boškovića, a sada, postumno Vučićeva Srbija otima i ovu znamenitu hrvatsku glumicu. Nema tu kraja.

Andrej Plenković Milan Ivkošić Hoće li Plenković i Pupovac hapsiti Hrvate i Srbe koji pjevaju ‘Bojnu Čavoglave’? DAČIĆ: Izložba nije uperena ni protiv koga osim protiv zločinaca, neka svijet dozna istinu Aleksandar Vučić Nino Raspudić Odriče li se Vučićeva Srbija Kosova?
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • SoloHan:

  Ne trebamo se mi bavit s Vučićem i Dačićem imamo mi dovoljno svojih državljana s kojima bi se trebali pozabaviti, obzirom na to što pričaju o Hrvatskoj i kako se ponašaju, što će ova dvojica radit koga briga

 • Avatar navijač
  navijač:

  Izraelska vlada sigurno bolje zna i od Daćića i od Josipovića kakvi su Hrvati, a to vidimo prema međudržavnim odnosima. Za one koji neznaju bivša jugoslavija nije ni imsla diplomatske odnose s Izraelom. Tu je riječ o onoj staroj poslovici ... prikaži još!vici "tko će o čemu. : vojnik o skračenju a. Kurva o poštenju"

 • jocorluka:

  Problem nije vučić i Srbija,problem je što hr vlast i lažne političke elite i peta kolona najradije anulirali hr kao državu i zbog toga HRT takozvana hrvatska dalekovidnica izruguje i omalovažava sve što je hrvatsko a posebno braninitelje uz pomoć ... prikaži još! sada Pljenkijeve a prije drugih vlada a obuljenka je biser anti hrvatske rabote.Dakle država sa nedostatkom identiteta imate slučaj da se rukometna reprezentacija zove COWBOYS što nema nikakve veze s hrvatskom,cowboys ime je vezano za texas i južne us države koje su nekad bile mexico.