Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izložba nije uperena ni protiv koga osim protiv zločinaca, neka svijet dozna istinu

Kazao je kako je bilo "puno otpora od jedne države"
26. siječnja 2018. u 08:41 201 komentara 6279 prikaza
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL

Izložba "Jasenovac – pravo na nezaborav", koja je otvorena u ponoć u Ujedinjenim narodima u New Yorku, "nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca" i onih koji žele da se zlodjela "zaborave i izbrišu", poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon ocjene MVEP-a Hrvatske da se izložba u UN-u o stradanju žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

Jasenovac MVEP reagirao: 'Lažima o Jasenovcu nije mjesto u UN-u, tražili smo da se maknu falsifikati'

"Ova izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i izbriše", rekao je Dačić u New Yorku dodavši da je izložba nazvana "Pravo na nezaborav" upravo "zbog sjećanja na holokaust, na genocid koji se dogodio u koncentracijskom logoru Jasenovac".

Kazao je kako je bilo "puno otpora od strane jedne države" da se ta izložba organizira u UN-u te kako je ovo prilika da cijeli svijet dozna pojedinosti o tom logoru.  

"U Jasenovcu se baš po načinu ubijanja ispoljavala ta mržnja prema ljudima. Najveće žrtve bili su Srbi, Židovi i Romi", rekao je Dačić naglasivši kako je izložba organizirana sa željom da se zločin u Jasenovcu "ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina".

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je u četvrtak pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac "iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka", priopćio je MVEP u odgovoru na Hinin upit o izložbi.

Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, na Zrinjevcu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti "najgrublje falsifikate".

Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

"Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi", ističe se u priopćenju MVEP-a.

Prema ranijem priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba "Jasenovac – pravo na nezaborav" najveća je i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta.

Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav "Jasenovac – pravo na nezaborav" prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon Drugog svjetskog rata.

Pogledajte i galeriju: Pravoslavna misa na Božić na kojoj su govorili o Kosovu

1 / 24
Nikki Haley SAD doživio osudu Za UN-ovu rezoluciju o Jeruzalemu glasovalo 128 država, Hrvatska suzdržana Betonska utopija I naši Richter i Galić u MoMA-i na izložbi arhitekture Jugoslavije Pariški dani Beograd odbio dati portret kraljice Natalije Obrenović
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Croman 95:

    Naši političari te četnike prikazuju kao dobre susjede.Fuj.

  • evilelvis:

    neka srbija postavlja lazne podatke, hrvatska diplomacija nakon ovog cina mora poslati kompletnom sastavu ujedinjenih naroda dopis s istinitim podacima koje potpisuju i strani strucnjaci koji su istrazivali i istrazuju tematiku. i tako svaki put - hladne glave dotuci cetnike ... prikaži još! cinjenicama i istinom pa neka se sramote i neka se vidi tko pljuje po zrtvama objavljujuci lazne brojke

  • dalibor.hren:

    Mogli bi napraviti izložbe o Ovčari, Srebrenici i ostalim svojim djelima iz nedavne prošlosti. Ako idemo dalje u prošlost, zanimala bi me izložba o bitki na Kosovu polju....